مقالاتسخنرانی

فن سخنرانی (Speech Technic) چیست ? | ۱۱ فن سخنرانی برای ارائه سخنرانی

فن سخنرانی

سلام سلام بر همه شما همراهان گرامی سایت سخن سبز . بی شک سخنرانی بالاترین مهارت ارتباطی است .اما چرا بالاترین مهارت ارتباطی است چون سخنرانی خوب  مجموعه ای از مهارتها شامل زبان بدن خوب ، بیان خوب ، صدای خوب ، ارتباط خوب با مخاطب و..است .

این مهارت ضروری اکتسابی است و با تمرین می توانیم سخنرانی خوبی در جمع های بزرگ ارائه دهیم. در کلاس فن بیان و سخنرانی که در مجموعه سخن سبز برگزار می شود یکی از دغدغه های اصلی افرادی که در این دوره شرکت می کنند ترس از سخنرانی است که البته راه کنترل ترس و استرس سخنرانی را در ادامه خواهیم گفت.

فن سخنرانی و صحبت کردن در جمع یکی از ابزار های اثرگذاری و مورد نیاز هر شخص است .این مهارت پایه و اساس ارتباطات ، مذاکرات و … است.

شرکت در دوره رایگان فن بیان و سخنرانی

در ادامه با ما همراه باشید تا با ۱۲ فن سخنرانی برای بهبود سخنرانی تان آشنا شوید.

فن سخنرانی ۱ : مدیریت و کنترل استرس سخنرانی

 یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی که هر سخنرانی لازم است به آن مسلط باشد، مدیریت استرس و ترس از سخنرانی است. اگر ترس و استرس سخنرانی مدیریت نشود بازده سخنران را به شدت کم می کند.  یکی از مهمترین علل ایجاد ترس از سخنرانی ابهام است و اینکه ما نمی دانیم چه چیزی در سخنرانی درانتظار ماست .

مخاطبانتان می‌خواهند موفقیت شما را ببینند، بنابراین این طرز فکر یا ترس که ممکن است من را مسخره کنند را از خود دور کنید .

برای کنترل استرس قبل از سخنرانی نفس‌های عمیق بکشید تا به مغزتان اکسیژن برسانید و بدن‌تان را آرام کنید.در این باره یک مقاله مفصل نوشتیم که در ادامه لینک آن را قرار خواهیم داد.                                         

این مقاله را نیز بخوانید : کنترل و مدیریت ترس از سخنرانی

فن سخنرانی ۲ : تصویر سازی مثبت قبل از ارائه سخنرانی

مطالعات زیادی اثربخشی تصویرسازی مثبت را ثابت کرده‌اند. وقتی ما در ذهن‌مان نتیجه‌ی مثبتی را از یک اتفاق تصویر می‌کنیم، احتمال تحقق آن امکان‌پذیرتر است.

به‌جای اینکه به این فکر کنید که «من امروز سخنرانی را خراب می‌کنم، من سوتی می دهم ، من تپق می زنم ، سخنرانیم خسته کننده خواهد بود و…»  و خودتان را در حال ترک‌ کردن جلسه در وسط سخنرانی‌تان تجسم کنید، خودتان را درحال خنداندن و حس خوب دادن به مخاطبان ببینید. 

فن سخنرانی ۳ : الگوبرداری کنید اما سبک شخصی داشته باشید

تقلید و اینکه من دقیقا شبیه فرد دیگر سخنرانی کنم را توصیه نمی کنم . اما الگو برداری و در نهایت پیدا کردن سبک شخصی در سخنرانی بسیار در ارائه سخنرانی موثر کمک می کند. در این راستا به شما توصیه می کنم که سخنرانی های ساید تد را نگاه کنید و نکات مثبت سخنرانان را در سخنرانی های خود به کار ببرید . 

https://www.ted.com

فن سخنرانی ۴ : توجه به شروع سخنرانی

مخاطبان در یک سخنرانی اول و آخر را متفاوت تر از بقیه ی سخنرانی گوش می دهند. و شما باید ان را خیلی خاص و عالی تر از بقیه ی سخنرانی اجرا کنید چون توجه مخاطب در این قسمت بسیار بالاست .

 

این مقاله را هم بخوانید: لرزش صدا هنگام سخنرانی را چطور می توان برطرف کرد؟

در شروع چون مخاطب شما را نمی شناسد هر مدل که اجرا کنید با همان دید ادامه ی سخنرانی شما را گوش می دهد، یعنی اگر بد باشید در شروع با همان برداشت بد اولیه به ادامه ی سخنرانی شما زیاد توجه نمی کند. مغز انسان در ۳ ثانیه، ۷ ثانیه و ۳۰ ثانیه شروع به قضاوت می کند و اگر شروع خوبی داشته باشید این قضاوتی که نسبت به شما شکل می گیرد مثبت است . پس اگر برای کل سخنرانی یک ساعت تمرین میکنید همیشه برای شروع و پایان آن بیشتر و مثلا ۳ ساعت تمرین کنید. 

 اصول شروع یک سخنرانی

فن سخنرانی

همان قدر که مخاطب از خسته کننده بودن یک بحث کسل می شود می تواند با یک بحث جذاب به وجد بیاید. از این رو ما مواردی را به عنوان اصول اولیه یک سخنرانی جذاب می شناسیم که بهتر است شما هم در هر شرایطی این اصول را به خاطر داشته باشید:

فن سخنرانیداستان گویی برای برقراری ارتباط نزدیک تر مخاطب با موضوع

فن سخنرانیبه اشتراک گذاری آمار و ارقام برای 

فن سخنرانی سوال و جواب از مخاطبان

 

این مقاله را هم بخوانید: بهترین تمرین سخنرانی چیست ؟

نکته: هر قسمت از سخنرانی مخصوصاً در میانه سخنرانی حس کردید مخاطب خسته شده باید یک کاری انجام دهید تا حواس مخاطب را به سخنرانی برگردانید. که در ادامه بیشتر توضیح می دهم. شما برای یک سخنرانی می توانید از روش زیر استفاده کنید

۱- جلب توجه اولیه
۲-بدنه ی سخنرانی خود را بیان می کنید
۳-سخنرانی را جمع بندی می کنید
۴-یک اقدام به عمل مطرح می کنید

این مثال به نظرم جالب امد.یک سخنران پزشک را در نظر بگیرید که برای صد نفر در مورد ترک سیگار سخن می گوید و اینگونه سخن خود را مطرح کند :در کشور ایران ۱۵ میلیون سیگاری داریم که طبق این آمار در جمع ۱۰۰ نفره ما تقریبا ۲۰ نفر سیگاری اند. همین عده کافی است تا کل فضای اتاق آلوده شود. پس همین الان از جای خود بلند شوید،لطفا بلند شوید! و سیگاری که در جیب دارید را بیرون بیاورید برای آخرین بار به آن نگاه کنید ،با آن وداع کنید و آن را در سطل زباله سالن بریزید. در این جا سخنران به طور واضح از همه دعوت به یک کاری کرد. توجه کنید که مخاطبان دوست دارند در کار دخیل باشند این برای مخاطب خیلی جالب است.

فن سخنرانی ۵ : جلب توجه در  سخنرانی

برای جلب توجه در شروع می توانید چند کار انجام دهید. یک داستان شخصی از خود بگویید که دلیلی شود تا مخاطبان ادامه ی سخنرانی شما را گوش دهند. مخاطبان بیش از آن چیزی که فکر کنید به داستان علاقه دارند و مخصوصاً اگر داستان شخصی باشد. یک آمار تکان دهنده مثلا در مورد افزایش وزن بگویید ( اگر موضوع شما مرتبط است) یا مثلا یک موردی بگویید و بیان کنید که جواب آن را در وسط یا پایان سخنرانی می دهید. و مخاطبان تا آخر حواسشان جمع خواهد بود که پاسخ آن را دریافت کنند.

یکی از اصول مهم در سخنرانی ارتباط با مخاطب است. بنابر این قبل از ارائه‌ی سخنرانی، سعی کنید با مخاطبان ارتباط برقرار کنید. صحبت با مخاطبان، شما را دوستانه‌تر و جذاب‌تر می‌کند. از شرکت‌کنندگان سؤال‌ کنید و پاسخ‌هایشان را بشنوید.

فن سخنرانی ۶ : بدنه سخنرانی

در بدنه سخنرانی یک سخنران حرفه ای باید بتواند به روشهای گوناگون مخاطب را در سخنرانی خود درگیر کند. یکی از این روشها، پرسیدن یک پرسش مناسب است. در زیر، دو روش پرسش از مخاطبین را بیان می کنیم.

بدنه سخنرانی

۱- پرسش‌هایی که در پاسخ به آنها مخاطب فقط دست خود را به علامت تایید بالا ببرد. مثال :همه شما که در این سمینار حضور دارید دوست دارید که اعتماد به نفس تان افزایش پیدا کند .چه کسانی در این مورد با من موافق هستند؟ لطفا دست شان را بالا بگیرند.

۲- پرسشهایی که با اجازه شما برخی از مخاطبین به آنها پاسخ دهند؟ مثال : اینجا کسی هست که بخواهد بگوید هدفش از حضور در این سمینار چیست؟ این کار شما به عنوان سخنران سبب میشود مخاطبین خود را در مرکز سخنرانی ببینند و از یک طرفه شدن سخنرانی و خستگی آنها جلوگیری میکند.

حتی اگر شما بهترین سخنران باشید، باز هم مغز برخی از مخاطبین شما تمایل دارد هر از گاهی از همراهی با شما طفره برود و توجه نکند و توجه مخاطب محدود است . سخنران حرفه ای باید تلاش کند با روشهای گوناگون مخاطبین خود را متوجه سخنرانی کند و آنها را به سالن برگرداند .

 

فن سخنرانی

فن سخنرانی ۷: طنز در سخنرانی

اگر می خواهید در سخنرانی خود از طنز استفاده کنید؛ از این به بعد در دفترچه یادداشت یا موبایل هوشمند (نرم افزار واندر لیست) طنزی که به گوش شما می خورد یا می بینید، یاداشت کرده و یک لیست برای خود درست کنید تا در موقع لزوم بتوانید از آنها در طراحی سخنرانی خود استفاده کنید. 

زطنز در سخنرانی

فن سخنرانی ۸ : فراموش نکردن مطلب در سخنرانی

بسیاری از افراد از فراموشی مطالب هنگام سخنرانی واهمه دارند اینکه نکنه من وقتی در جایگاه سخنرانی قرار می گیرم مطالب را فراموش کنم .

این مقاله را هم بخوانید: چطور این مهارت را می توان آموخت؟

اگه فکر میکنید که در همه حال باید همه متن سخنرانی خودتان رو به خاطر بسپارید, بدانید که سخت در اشتباه هستید. هیچ کس از شما انتظار نداره که همه متن رو به یاد بیارید.این کار لزومی هم ندارد. راههای زیادی برای به یادسپاری متن سخنرانی هست:

۱. نقشه ذهنی یا همون mind map

۲٫ یادداشت برداری

۳٫ پاورپوینت

با هر یک از این روشها می شود سرتیترها یا کلید واژه های سخنرانی رو یادداشت کرد و با پس از تمرین زیاد، تکرار میکنم پس از تمرین زیاد، به کمک اونها یک سخنرانی خوب ارائه کرد.

فن سخنرانی ۹ : حالت صحیح ایستادن و حرکت در سخنرانی

فن سخنرانی

استفاده از حالات و ژست‌هایی که قدرت و توانمندی را نمایش می‌دهند، چند دقیقه پیش از شروع سخنرانی، می‌تواند احساس پایداری از اعتمادبه‌نفس را به‌‍وجود آورد . صحیح ایستادن نشان دهنده اعتماد به نفس است. محکم بایستید. راه رفتن در سخنرانی نیز باید هدفمند باشد . 

به عاداتی که ممکن است داشته باشید، توجه کنید؛ عاداتی مثل دست روی دست انداختن، تکیه دادن به دیوار یا با خودکار به جایی زدن. این کارها نیز می‌تواند حواس مخاطبان شما را پرت کند .

سخنرانی خود را در مقابل آینه تمرین کنید تا نحوه اجرا و حرکات بدن خود را بررسی کرده و در صورت لزوم آنها را تغییر دهید. شیوه‌های متفاوتی را مورد آزمایش قرار دهید تا در مجموعه حرکات و ژست‌های خود به آن هماهنگی که با آن احساس راحتی می‌کنید، برسید و همان را در برابر حضار به کار ببرید.

فن سخنرانی ۱۰ : آهنگ صدا در سخنرانی

 آهنگ و لحن کلام گاهی به مراتب اثری قویتر از محتوای آن دارد. با تمرین کردن، احساس ، انرژی و هیجان را به صدای خود اضافه کنید. شما می‌توانید با رعایت موارد زیر، به بیان خود را تنوع بدهید:

احوالپرسی بالا بردن و پایین آوردن صدا(فراز و فرود صدا)
احوالپرسی تغییر دادن سرعت کلام به منظور هیجان دادن به مخاطب
احوالپرسی استفاده از مکث و سکوت بجای گفتن “عه “
احوالپرسی کم و زیاد کردن گام صدا برای تاکید بر روی نکات مهم و درگیر نمودن مخاطب
احوالپرسی انرژی بخشیدن به صدا به این منظور که صدا خسته‌کننده و بی‌روح نباشد، وتمرین روزانه و ضبط صدا 

فن سخنرانی ۱۱ : پایان سخنرانی

یکی از راه‌های پایان دادن به سخنرانی، دعوت به اقدام از مخاطبین برای انجام یه کار یا شروع یک تغییر سودمند است.در پایان سخنرانی از مخاطبین خود بخواهید که کاری انجام دهند. این درخواست باید روشن و قابل انجام باشد.

فن سخنرانی

مثلاً:

 

* همین الان با موضوعی که مدنظرتان است یک سخنرانی را طراحی کنید و.. *

سپس به آنها زمان بدهید تا این کار را انجام دهد.این که درخواست شما کاربردی شود به دو عامل بستگی دارد ..

۱. به مخاطبین نشان داده باشید که انجام این کار برای آنها سودمند است.۲. آن کار برای مخاطب قابل انجام باشد و بتواند از گام های کوچک شروع کند.مغز انسان در برابر هر تغییری مقاومت میکند،چه کوچک چه بزرگ. مگر اینکه آن تغییر به سود او بوده و از تغییرات کوچک شروع شود.

 

فن سخنرانی چیست؟ و چطور می توانیم یک سخنرانی اثر بخش طراحی کنیم؟

 

اینستاگرام ما رو هم دنبال کنید

نوشته های مشابه

‫۱۶ نظرها

  1. سلام استاد قهرمانی بزرگوار
    بسیار زیبا و عالی بود
    موفق باشید

    1. سلام و خداقوت….مقاله بسیار مفیدی بود….
      ممنونم….
      برای یک سخنرانی اثربخش باید ساختار سخنرانی را رعایت کرد…..

  2. سلام تشکر از مقالات بسیار خوبی که در سایت قرار میدید….
    ابتدای سخنرانی بسیار مهمه برای موفقیت در ادامه سخنرانی..‌.

  3. سلام…
    بسیار ممنونم از مطالب خوب و مفیدتون…
    روشهای بسیار خوبی برای یک سخنرانی مطلوب ارائه کردید….

  4. سلام و درود بر شما..‌
    مقالات سایتتون خیلی خوبه….‌مثل همیشه عالی

  5. سلام بسیار مطالب کاربردی و مفیدی در سایتتون قرار میدید….سپاسگزارم

  6. سلام و خداقوت….
    باید برای یک سخنرانی اثربخش مخاطب را درگیر سخنرانیمون کنیم…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید