مقالاتسخنرانی

چطور یک ارائه خوب داشته باشیم ؟آموزش فن بیان و سخنرانی

 

 

سلام سلام سلام دوستان پرانرژی و هدفمند من در این مقاله می خواهم در این باره صحبت کنم که چطور یک ارائه خوب داشته باشیم ؟ ماجرا از آن جا شروع شد که در کلاس فن بیان و سخنرانی از شکاف صحبت کردم، شکافی که می توانید در سخنرانی تان از آن استفاده کنید . شکاف یعنی فاصله ای که بین اینجا که من قرار دارم( شرایط من) و جایی که قرار است به آن برسم وجود دارد . مثالی هم که زدم ارائه یکی از اساتید دانشگاه دوران لیسانسم بود . ارائه ای خسته کننده، بدون مثال یا نکته ای جذاب و …نتیجه هم مشخص است ( من خودم شخصاً در یکی از جلسات خوابم برد 😉 ). این یک شکاف بود که اگر آن استاد شکاف مربوطه را با کسب مهارت پر می کرد افراد بیشتری به مراتب با او کلاس بر می داشتند. احتمالاً که نه صددرصد شما هم در برهه های مختلف زمان در این شرایط و با ارائه های بد و خسته کننده مواجه شدید . از این رو بر آن شدم که مقاله ای پیرامون همین مسئله بنویسم که چطور یک ارائه خوب داشته باشیم ؟ انصافاً در حال نوشتن این مقاله که بودم ، یاد استرس های وحشتناکم موقع ارائه ها می افتم. وقتی یکی از هم دانشگاهی هایم برای هفته آینده رزرو کرد که برود و ارائه داشته باشد، همش با خودم می گفتم عجب اعتماد به نفسی دارد این بشر 😆

یک شروع خوب داشته باشید

برای یک ارائه خوب سخنرانی باید طراحی شود. طراحی شروع ، بدنه و پایان سخنرانی. یکی از قسمت های مهم شروع است. مغز انسان به صورت ناخودآگاه دائماٌ در حال قضاوت است . زمانی که ما سخنرانی مان را شروع می کنیم قضاوت های مخاطب شروع می شود. قضاوت های منفی مثل : این دیگه کیه، از کجا اومده ؟ سوادش چقدره ؟ تو این حوزه مسلطه ؟ چرا لباسش اصلا مناسب این فضا نیست و…. در حقیقت با شروع صحبت، شما قضاوت می‌شوید و مخاطب تصمیم می‌گیرد با شما همراه باشد یا خیر. قطعاً استفاده از داستان شخصی ، سوال پرسیدن یا هر تعامل دیگر که باعث شود، مخاطب شما در ابتدای صحبت احساس معذب بودن و راحت نبودن نداشته باشد. در شوع صحبتتان برای همراهی مخاطبتان حتماً از قبل به یخ شکنی و ایجاد فضای صمیمی فکر کنید و ایده داشته باشید. پس در پاسخ این سئوال که چطور یک ارائه خوب داشته باشیم  نکته ای که مهم است توجه به یک شروع خوب است، تا همانطور که گفتم قضاوت مخاطب را به نفع خودمان پیش ببریم .

.

این مقاله را بخوانید: روشهای شروع سخنرانی

 

این مقاله را بخوانید: روشهای شروع سخنرانی- قسمت دوم

پاور پوینت ارائه خوب

یکی از اشتباهاتی که بسیاری از افراد برای آماده کردن سخنرانی و ارائه خود مرتکب می شوند این است که کلمات یا جملات بسیار زیادی را در پاورپوینت خود می گنجانند . مخصوصاً افرادی که تجربه کمتری از ارائه دارند، به علت ترس از فراموشی مطالب را وارد اسلاید ها می کنند . توصیه ما به شما این است که در هر اسلاید هدینگ اصلی را بنویسید و از جملات متعدد استفاده نکنید . یکی از نکات مهم برای اینکه بدانیم که چطور یک ارائه خوب داشته باشیم این است که با مخاطب ارتباط چشمی مان کم نشود اگر قرار باشد که فقط متن ها را از روی اسلایدها بخوانم خب تمام اسلاید ها را به افراد می دهم و دیگر نیازی نست که به جلسه حضوری بیایند!

ارائه خوب

تعامل و ارتباط خو ب با مخاطب

نمی دونم شما که این مقاله را می خوانید تا حالا کلاسی از ما حضور داشتید یا نه ..چون من بسیار به نتیجه گرفتن دوستان شرکت کننده اهمیت قائل هستم . یکی از مسائلی که همیشه به عنوان تحلیل به دوستان در سخنرانی هایشان مطرح می کنیم ارتباط چشمی با مخاطب ، درگیر کردن و داشتن تعامل با مخاطب( مثال زدن، سوال پرسیدن) است . مخاطب را به بحث وارد کنید، با پرسش‌های به موقع، نظر مخاطب را بپرسید و با این کار نگذارید فضای ارائه خسته کننده شود. در پایان ارائه هم می‌توانید به طرق مختلف، زمینه‌ی ادامه‌ی رابطه را فراهم کنید این کار به نوعی درگیر کردن مخاطب است ( مثلاً همین الان وارد کانال تلگرام من شوید و فایل پی دی اف را از آنجا دانلود کنید ). اگر قرار باشد که فقط من صحبت کنم و بقبه نظاره کنند، مدت زمان کوتاهی طوب می کشد که مخاطبین به خواب بروند، خمیازه بکشند، شبکه های اجتماعی را ترجیج بدهند و…

مخاطبتان را دوست داشته باشید

این تجربه شخصی من است که وفتی شما مخاطب خود را دوست دارید و از صمیم قلب دوست دارید که در زندگی او تحول ایجاد کنید این حس کاملاً به مخاطبتان منتقل می شود . اکثر افراد این تصور را دارند که باید در ابتدای ارائه، جدی و رسمی باشند تا مخاطب دریابد که سخنران و موضوع ارائه مهم هستند و ارائه مؤثر واقع شود. باید گفت، این تصور بسیار اشتباه است . دید از بالا به پائین مستقیم به مخاطب منتقل می شود . از طنز ، داستان شخصی استفاده کنید تا جو صمیمانه ای را ایجاد کنید . کاری که من خودم در ارائه هایم انجام می دهم  این است که نقطه‌ی اشتراکم را با مخاطبان پیدا می کنم یا سعی می کنم مخاطب و علاقه‌مندی‌هایش را بفهممم و از همان‌ها صحبت کنم.

 

مدیریت استرس سخنرانی

صحبت کردن در یک جمع و سخنرانی کردن هم یک مهارت است که ما می توانیم کسب کنیم و با کسب این مهارت بتوانیم ترس و استرس از صحبت کردن در جمع را مدیریت کنیم. بد نیست اینجا یک تعریفی از ویکی پدیا ارائه دهیم . استرس یک فشار روانی است وهر محرکی که در انسان ایجاد تنش کند. اما چرا می گویم مدیریت کنیم و نمی گویم از بین ببریم؟ من بسیاری از سخنرانان را دیده ام ( یا خود بازگو کرده اند ) هر چقدر هم در جمع های بزرگ حضور داشته اند و تجربه این سخنرانی ها را داشته اند باز هم در مواجهه با شرایط جدید و افراد جدید ممکن است که این ترس از صحبت کردن در جمع سراغشان بیاید. اما نکته مهم برای کنترل و مدیریت ترس از سخنرانی  این است که مراقب افکار منفی که قبل از سخنرانی ممکن است سراغمان بیاید باشیم. یک فرشته و یک شیطان را روی شانه های خود تصور کنید . این فرشته همیشه شما را به انجام کارها و حرکت تشویق می کند : تو می تونی ..تو تواناییشو داری ..اگر هر اتفاقی بیفته تجربه میشه چیزی از دست نمی دی ..تو فوق العاده ای ..اما امان از این شیطان و واگویه های منفی : تو نمی تونی ، تو خراب می کنی ، تو شکست می خوری و…پس قبل از سخنرانی برای یک ارائه خوب حواسمان به این واگویه های منفی باشد و با افکار مثبت جایگزین کنیم.

چطور یک ارائه خوب داشته باشیم

پایان خوبی داشته باشید

در دوره فن بیان نوجوان قهرمان و دوره سخنران قهرمان هنگامی که همراهان و شرکت کننده های محترم مقابل جمع صحبت می کنند، این نکته را یادآور می شوم که حتماٌ جمع بندی داشته باشند اگر صحبت بدون  جمع بندی یا اقدام به عمل نهایی باشد درست مثل این است که من در وسط کار سخنرانی را نیمه کاره رها کنم و بروم!

 

این مقاله را بخوانید: ارائه یک سخنرانی خوب

 

چطور یک ارائه خوب داشته باشیم ؟ با بررسی اشتباهات رایج

اشتباه اول : نداشتن ارتباط چشمی با مخاطب، در قسمت قبل راجع به این موضوع صحبت کردم .

اشتباه دوم: تند صحبت کردن، خب اتفاقی که می افتد این است که ممکن است به دلیل ترس از سخنرانی  من با سرعت بسیار بالا شروع به صحبت کنم. در نتیجه وضوح کلام کاهش پیدا می کند و ارتباط خوبی نمی توانیم با مخاطبمان برقرار کنیم.

اشتباه سوم: یکی دیگر از اشتباهات رایج این است که از هیچ داستان و یا هر اتصال دهنده دیگر استفاده نکنیم. اگر من سه ساعت سخنرانی داشته باشم و در این سه ساعت فقط محتوا بدون داستان شخصی و طنز و …ارائه دهم خب مسلماً ارائه خوبی از آب در نخواهد آمد.

اشتباه چهارم:عدم استفاده از  زبان بدن ، یا استفاده نامناسب از زبان بدن اشتباه دیگری است که ممکن است رخ دهد . فرض کنید من دستانم را گره بزنم به یکدیگر ، و هنگام ارائه به هیچ وجه از آن استفاده نکنم . گویی یک ربات در حال ارائه است . یا زبان بدن اشتباه استفاده کنم . در حقیقت زبان بدن من باید هم راستابا کلامم باشد و هر دو یک مفهوم را برسانند.

 

چطور یک ارائه خوب داشته باشیم ؟

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

  1. با سلام، بنده هفته دیگه ارائه دارم، از مطالب این قسمت سایتتون چیزای جدید و عالی یاد گرفتم،، ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید