فن بياندانلود رایگان ( ویدئو )

هوش کلامی چیست؟راههای افزایش هوش کلامی چیست؟

 

سلام سلام به همه شما دوستان و همراهان عزیز، یکی از هوش های بسیار ضروری در دنیای امروز هوش کلامی است. در کلاس فن بیان و سخنرانی که توسط مجموعه سخن سبز برگزار می شود تمرینات عملی در این حوزه با شرکت کننده های عزیر انجام می شود و در این مقاله در باب این موضوع بیشتر صحبت خواهیم کرد.

هوش کلامی چیست؟

بر اساس نظریه ی هوش‌های چندگانه گاردنر، انسان‌ها دارای انواع مختلفی از هوش هستند. هوش کلامی یکی از ده مهارتهای هوشی به شمار می رود. هوش معنوی،هوش اجتماعی،هوش هیجانی، هوش عددی، هوش موسیقایی، هوش فضایی و..شامل مهارتهای هوشی می باشند. امروزه می دانیم که هریک از هوش ها از پرورش نه تای دیگر بهره می برد. بنابراین اگر شما به توسعه ی هوش کلامی تان ادامه دهید همزمان مشغول کار برروی نه تا هوش دیگر هم خواهید بود..هوش کلامی

در واقع با کلمات فکر می‌کنیم و حرف می‌زنیم. هوش کلامی توانایی تحلیل اطلاعات و حلمسائل به کمک استدلالات مبتنی بر زبان است. هوش کلامی شما را می توان به وسیله ی مقدار و دامنه ی دانش لغوی شما و به وسیله ی میزان توانایی تان در درک ارتباط میان واژه ها اندازه گرفت..

تفاوت بین فن بیان و هوش کلامی 

 

فن بیان به ارائه‌ی شفاهی ( لحن، صدا، انرژی کلامی، قاطعیت در کلام، نحوه ادای کلام و..) و هوش کلامی، به تسلط بر سخن و سخن‌وری ( تحت تأثیر قرار دادن مخاطب، جذاب صحبت کردن، متقاعد کردن مخاطب و…) اشاره دارد. تا حرف زدن کسی را ندیده باشید، نمی‌توانید بگویید که توانایی او در فن بیان چگونه است و در چه سطحی است.اما از روی نوشته‌های کسی مثل سعدی که حتی یک بار حرف زدنش را ندیده‌ایم، می‌گوییم که او استاد سخن و دارای هوش کلامی بالا بوده است.

دوره رایگان فن بیان و سخنرانی

مولفه های هوش کلامی چه هستند؟

 

هوش کلامی

۱٫ معناشناسی:

طبیعی است که واژه‌ها بسته به بستر کاربرد خود، می‌توانند پیام‌های متفاوتی را منتقل کنند. ابتدا باید معنای کلماتی را که استفاده می‌کنیم بشناسیم و از کلمات صحیح در جای درست استفاده کنیم.

۲٫ آواشناسی:

طبیعی است که اگر جملات را با لحن و آوای درستی تلفظ نکنیم قطعاً منظورمان را به خوبی به مخاطب نخواهیم رساند. مثلاً  جمله” دوستت دارم” به نظر جمله ای با بار مثبت است، اما اگر همین جمله با لحن سرد، بی تفاوتی یا حتی سؤالی مطرح شود متفاوت خواهد بود. پس رعایت صوت و آوای صدا برای برقراری ارتباط کلامی با دیگران ضروری است.

۳٫ توانایی در جمله سازی:

 توانایی ما در جمله سازی و جمله بندی و  اینکه بتوانیم کلمات را به درستی پشت سر هم بچینیم.

۴٫ کاربرد کلمات:

چهارمین موضوع هوش کلامی زبانی گاردنر ، دانستن کاربرد کلمات است. چون بعضی لغات هستند که چند معنا دارند و اگر ندانیم چگونه باید از آن ها استفاده کنیم، ممکن است باعث رخ دادن سوءتفاهم های زیادی شود.

کلمه ای که در یک شعر حماسی به‌کار می‌رود، در شعر عاشقانه معنایی دیگر پیدا می‌کند. هم‌چنین پیام و معنای واژه‌ای که در یک متن مدیریتی به‌کار می‌رود، با پیام و معنای آن در یک متن روانشناسی تفاوت خواهد داشت.

 

چرا هوش کلامی اهمیت دارد؟

هوش کلامی

در آغاز قرن بیستم، روانشناسان پی بردند که بین مقدار و قدرت واژگان با موفقیت شخصی و اجتماعی افراد ارتباط مستقیم وجود دارد. به عبارت دیگر هرچه هوش کلامی شما بیشتر باشد، به طور کلی درکار، زندگی اجتماعی، زندگی شخصی و تحصیل موفق تر خواهید بود..کسانی که  هوش کلامی بالا دارند توانایی متقاعدکردن، الهام بخش بودن، تحت تاثیرقراردادن افراد را دارند . می توانند به خوبی از طنز در صحبت هایشان استفاده کنند، لحن خوبی دارند وگوش دهنده خوبی هم هستند. در واقع افراد با هوش کلامی بالا به خوبی آگاه هستند که در هر شرایطی باید از چه جملات و واژگانی استفاده کنند که بالاترین تأثیر را دارد و به خوبی در ذهن طرف مقابل نفوذ می‌کند.

 

این مقاله را هم مطالعه کنید: راهکارهای سریع فکر کردن

 

آیا می توانیم هوش کلامی مان را زیاد کنیم؟

گاردنر توضیح می دهد، هرکدام از انواع هوش ها از جمله هوش کلامی را، می توانیم با تکرار و تمرین زیاد، بهبود ببخشیم و مانند یک مهارت بیاموزیم . در حقیقت هوش کلامی یک مهارت اکتسابی است که می توانیم به دستش بیاوریم. 

برایان تریسی می گوید:

۸۵% موفقیت افراد به این دلیل هست که آنها ارتباطات و نوع مهارت‌های ارتباطی خودشان را به شدت ارتقا دادند.

 

بنابراین می بینیم که یکی از ارکان موفقیت افراد موفق، همین ارتباطات خوب کلامی شان است.

چگونه هوش کلامی مان را افزایش دهیم ؟

دنیای کلامی خود را بازبینی کنید

 

هر شغل و حرفه ای، واژگان و اصطلاحات خاص خود را دارد. موفق ترین افراد، در رشته های تخصصی خودشان واژگانی دارند که بیش از ده درصد مربوط به همان رشته است. از همین رو از کلماتی استفاده کنید که خاص حرفه خودتان است .از واژگانی که افرادی که در حوزه کاری شما موفق هستند به کار می برند استفاده کنید. برای سایر زمینه های زندگی تان از جمله سرگرمی ها، فعالیت های اجتماعی ، تحصیلات و … هم سعی کنید مجوعه واژگان را که در هریک از این زمینه ها به کار می رود را جمع آوری کنید. این کار باعث افزایش هوش کلامی تان خواهدشد.

گوش به زنگ کلمات جدید باشید

 

در زندگی روزمره، تلویزیون و…. گوش به زنگ کلمات جدید باشید. این تمرکز حواس نه تنها شما را واژه پرداز خوبی خواهد کرد بلکه از شما شنونده بهتری خواهد ساخت و در نتیجه محبوب تر از دیگران خواهید بود. همیشه یادداشت همراه داشته باشید که بتوانید کلمات جدیدی که دارای اهمیت است را یادداشت کنید…برای افزایش هوش کلامی تان وقتی به چنین کلماتی برمی خورید سعی کنید که حداقل روزی پنج بار آن ها را در یک جمله استفاده کنید. در مجلات، کتاب ها، سینما،تلویزیون و….به دنبال کلمات باشید. پس حتماً مطالعه کردن را جز از برنامه روزمره خودتان قرار دهید، حتی اگر شده در حد ۱۰ دقیقه!

هوش کلامی

از بهترین ها تقلید کنید

 

درست به همان روش که کودک از افرادی که فکر می کند موفق ترین آدم ها هستند (پدر و مادرش) تقلید می کند، از استادان، شخصیت های اجتماعی، بازیگران و…افرادی از حرفه خودتان که فکر می کنید در استفاده ی خلاقانه از کلمات و همچنین از نظر وسعت و شفافیت دید، سرآمد هستند،برای افزایش هوش کلامی تان تقلید و الگوبرداری کنید.

 

این مقاله را هم مطالعه کنید: موثر صحبت کردن

برای افزایش هوش کلامی تان با کلمات بازی کنید

 

یکی از قدرتمند ترین ابزار یادگیری هوش کلامی بازی است. این شیوه را برای وسعت دادن به دایره واژگان خود به کار گیرید. بخش هایی از کلمات مختلف را با هم ترکیب کند تا به کلمات جدید برسید. شکسپیر یکی از دارندگان بالاترین میزان هوش کلامی بود که دنیا تا به حال شناخته است .وی دوست داشت با کلمات بازی کند و در نتیجه متجاوز از ۲۰۰ کلمه و اصطلاح جدید به وجود آورد، که اکنون در زبان جهانی رایج است . برای خودتان بازی طراحی کنید. به عنوان مثال می‌توانید خودتان را در جایگاه یک پزشک تصور کنید و سعی کنید یک موقعیت خاص در بیمارستان را برای مخاطب تعریف کنید. این بازی به دلیل اینکه شما را مجبور می‌کند کلمات را پشت سرهم ردیف کنید، تا حد زیادی به تقویت مهارت های کلامی شما کمک می‌کند و از طرفی می‌تواند قدرت تصویرسازی شما را هم افزایش دهد.

صحبت درباره اشیای پیرامون

هوش کلامی

برای تقویت هوش کلامی خود، می‌توانید درباره اشیای پیرامون خود صحبت کنید. در این زمان کلمات بسیار زیادی به ذهن شما می رسند که می توانید از آن ها استفاده کنید. حتی ممکن است بعضی از آنها کاملاً جدید باشند.

همانطور که می‌دانید هوش کلامی شامل چندین بخش است: دایره واژگان گسترده، تلفظ صحیح کلمات و همچنین نحوه چیدمان و استفاده درست از آنها. به همین دلیل است که وقتی شروع به صحبت درباره چیزی می‌کنید و ویژگی های آن را شرح می‌دهید، همه این جنبه‌ها با هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. به همین علت به شما کمک می‌کند تا بتوانید مهارت هوش زبانی کلامی خود را تا حد زیادی تقویت کنید.

فرصت های صحبت کردن را غنیمت بشمارید

 راهی موثر برای بهبود هوش کلامی شما صحبت کردن با دیگران است. از هر فرصتی برای صحبت با افراد مختلف استفاده کنید و درباره ایده‌ها، تجربیات و نظرات آن‌ها یاد بگیرید.

خیلی وقت ها در جمع های دوستانه، بحث های زیادی درباره موضوعات مختلف شکل می‌گیرد. مشارکت در این بحث ها می‌تواند بهترین فرصت برای شما باشد که بتوانید تا حد زیادی مهارت های کلامی خودتان را تقویت کنید. ذهن شما درگیر این موضوع می‌شود که چطور در لحظه جملات و کلمات مناسب را پشت سر هم بچینید تا بتوانید بهترین جواب را بدهید؛ به همین دلیل تا حد زیادی به شما کمک خواهد کرد.

یادداشت های روزانه داشته باشید

 

نوشتن به طور منظم یکی از بهترین تکنیک های افزایش هوش کلامی است. اگر هر روز بنویسید، به زودی شاهد بهبود نحوه بیان خودتان و در نتیجه افزایش هوش کلامی تان خواهید بود.

در جستجوی کلمات ناشناخته باشید

 

دائماً گوش به زنگ کلماتی باشید که معنی آنها را نمی دانید . همچنین کلماتی که کاملاً جدید هستند. برای بسیاری از بزرگسالان روبرو شدن با این واقعیت که “نمی دانند” ناراحت کننده است . در نتیجه مایلند سعی کنند از چنین موقعیت هایی فرارکنند. در واقعیت اگر ما در داریره راحتی و امن خودمان قرار بگیریم و همیشه از زمینه ها و موقعیت های جدید که نمی شناسیم دوری کنیم، پیشرفتی نخواهیم داشت.. کودک برعکس است .چرا ؟

 

زیرا کودک عاشق ندانستن است . ندانستن، فرصت های بیشماری را برای یادگیری چیزهای نو فراهم می کند. یک جمله جالب در یک کتاب خواندم که ” هر چه بیشتر بدانید که می دانید،‌ بیشتر خواهید دانست که هنوز هم چیزهای بیشتری برای دانستن وجود دارد.اطلاعات جدید و تازه را مانند یک کودک دنبال کنید، با شور و شوق و علاقه.مغزتان را تحت یک رژیم غذایی سالم قرار دهید

مغزشما با چهار خوراک اطلاعات، موادغذایی، اکسیژن و عشق زنده می ماند..یکی از منابع اطلاع رسانی به مغزشما واژگان و زبان است.بنابراین مغز خود را با رژیم مناسبی از کلمات تغذیه کنید.رژیم تان تنوع داشته باشد…..

 

 

در انتها اگر تمایل دارید این مهارت مهم را کسب کنید تا در روابط، کسب و کار و زندگی اجتماعی تان موفق تر شوید . پیشنهاد ما به شما شرکت در وبینار هوش کلامی است . 

 

 

کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام وبینار هوش کلامی

نوشته های مشابه

‫۲۱ نظرها

  1. سلام خانم قهرمانی من همیشه نسنجیده وبدون فکرحرف میزنم میشه راهنماییم کنیدوبگیدچطوراین مشگلموحل کنم؟

    1. درود بر شما به اثرات نسجیده حرف زدن تون فکر کنید که کجاها به ضررتون تمام شده . و برای خودتون مجازات تعیین کنید اگر بار دیگر بدون فکر حرف زدید . و به خودتون قول بدین که اول فکر کنید بعد صحبت کنید بعد از مدتی عادت برای شما ایجاد می شود

  2. سلام وقت بخیر خانم قهرمانی
    درود بر شما خیلی استفاده کردم خیلی هم مبحث جالب وقابل استفاده ای است.
    در اصفهان هم شما دوره حضوری برگزار میکنید؟

  3. سلام ممنونم .مطالب مفیدی ارایه دادین .به همراه داشتن دفترچه برای لعاط تازه داشتن و نوشتن روزانه و خوب گوش دادن .متشکرم بابت مطالب خوبتون

  4. سلام….به به چه مبحث خوبی….درود بر شما…..هوش کلامی یعنی خوب صحبت کردن…ارتباط محکمی بین موفقیت در مهارتهای مختلف با دامنه لغات و توانایی استفاده از کلمات وجود دارد که لزوم یادگیری مهارت مهم هوش کلامی را میرساند..‌.
    انشاءالله از وبینار هوش کلامی که برگزار خواهید کرد استفاده میکنم….تشکر

  5. سلام وقت بخیر…ممنونم از استاد سرکار خانم قهرمانی گرانقدر….من مرتب از سایت خوب و مقالات عالیتون استفاده میکنم….همیشه موفق و پیروز باشید….

  6. سلام و درود بر شما…هوش کلامی یکی از مهمترین مهارتهایی هست که باید کسب کنیم و همچنین یادگیری سایرمهارتها در سایه استفاده از هوش کلامی میسر میشود‌‌‌.‌‌..سپاسگزارم از شما استاد فرهیخته بخاطر مطالب و مقالات خوب و کاربردی…‌

  7. عالی بود….افرادی که مهارت هوش کلامی رو دارا هستند براحتی با افراد ارتباط برقرار می کنند هیچگاه در سخنرانی هاشون حرف کم نمی آورند،آنها روی این مهارت کار کرده اند….
    تشکر و درود….

  8. درود بر شما…بسیار بسیار ممنونم…..مقاله بسیار کاربردی و مفیدی بود…تشکر از استاد سرکار خانم قهرمانی بخاطر زحمات ارزشمند ایشان….

  9. سلام وقت بخیر…
    افرادی که دارای مهارت هوش کلامی هستند فن بیان خوبی دارند،جذاب صحبت میکنند،از جملات مناسب استفاده میکنند و..‌
    سپاسگزارم از مقالات خوب شما…
    موفق باشید…

  10. سلام و عرض ادب و احترام….سپاسگزارم از مقاله بسیار خوبی که در سایت قرار دادید….
    هوش کلامی مهارتی هست که توانایی ما را در متقاعد کردن و تحت تاثیر قرار دادن افراد افزایش میدهد….ممنونم که ما را با این مهارت های عالی و کاربردی آشنا مینمایید…..

  11. سلام خدمت خانم فرزانه قهرمانی و اعضای تیم شان.
    مقاله هوش کلامی سایت شما را مطالعه کردم نکات ارزنده ای را در آن یافتم که به بالا بردن هوش کلامی افراد کمک شایانی می‌کند. امیدوارم که در این مورد مقالات بیشماری را انتشار نمایید.
    با تشکر الله محمد غلامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید