اعتماد به نفس و عزت نفس

خودباوری چیست | تقویت روحیه خودباوری | راههای افزایش خودباوری

 

اگر برم سخنرانی کنم، منو مسخره کنن؟ بهم توجه نکنن؟ اگر کسب و کار شخصی مو راه اندازی کنم ضرر کنم؟ اگر به فرد مورد علاقه م پیشنهاد ازدواج بدهم قبول نکنه، اگر از کار اخراجم کنن؟ و….در همه این موارد یک مشخصه در فردی که دچار این دغدغه هاست کم است و آن خودباوری است. چیزی که در این موقعیت‌ها شما را از رسیدن به هدف باز می‌دارد، صدایی است که از درون‌، ذهن شما را با پرسش و تردید پر می‌کند. اعتماد شما به خودتان را به چالش می‌کشد ، در حالی که شاید لحظه ای قبل مطمئن بودید با انجام آن کار موفق خواهید شد. 

خود باوری چیست ؟ تعریف خودباوری

 

خودباوری یعنی اینکه ما نسبت به توانایی های خودمان آگاهی و شناخت داشته باشیم و بتوانیم به توانایی هایم اعتماد کنیم . به طور مثال ممکن است شما در بحث آشپری بسیار ماهر باشید و در نتیجه در این زمینه خود باوری کافی دارید ولی ممکن است در رانندگی اوضاع کاملا تغییر کند و شما خود باوری کافی در رانندگی نداشته باشید که بتوانید خوب رانندگی کنید و همیشه استرس تصادف کردن دارید.

خودباوری ویژگی مهمی است که به کمک آن می‌توانیم بسیاری از کار‌ها را پیش برده و به موفقیت‌هایی بسیار دست پیدا کنیم، داشتن خودباوری موجب می‌شود تا شما به این باور برسیم که می‌توانیم دست به کار‌هایی بزرگ زده و پله‌های موفقیت را به پشتوانه قدرت درونی خود طی کنیم.

به طور مثال وقتی کار جدیدی را به شما واگذار می کنند در حالی که اصلا نمی دانید آن کار را چطور انجام بدهید ولی با این وجود به خود باوری کافی دارید چون معتقد هستید که اگر تلاش کنید،مطالعه کنید،مهارت های خودتان را افزایش بدهید در این صورت می توانید از پس هر کاری برآیید.

هیچ کس نمی‌تواند حس حقارت و ناتوانی را به شما القا کند، مگر این که خودتان از قبل آن را پذیرفته باشید.

تاثیر خودباوری

 

همه ما در بین اطرافیان یا همکاران کسانی را می شناسیم که به قابلیت های خود یا به عبارتی به خودشان باور و ایمان دارند و روزانه فعالیت های متعددی را به پایان می رسانند. افرادی که خودباوری دارند در جهت تحقق آرزوهایشان و زندگی مطلوب گام برمی‌دارند؛ این اشخاص در برابر موانع و مشکلات زندگی محکم هستند و ایستادگی می‌کنند و در مقابل کسانی که خودباوری ندارند در برابر ناملایمات زندگی به سرعت آسیب‌پذیر و شکننده هستند.

افرادی که خودباوری دارند، عزت نفس دارند؛ فردی که خودباوری دارد فارغ از موفقیت و شکست خودش را انسانی دوست‌داشتنی، لایق و توانمند می‌داند.

 

در چه جاهایی خودباوری ندارید؟

 

فردی را تصور کنید که همیشه راجع به اهداف و آرزوهای بزرگش صحبت می کند و عاشق این است که یک روزی به آنها برسد ولی هیچ وقت در راستای اهداف خود قدم بر نمی دارد و با خودش می گوید که اجازه بده کمی شرایط درست شود بعدا اقدام می کنم. مثلا شخصی که می خواهد روی فن بیان و سخنرانی خود کار کند باید برنامه ای در این مسیر داشته باشد. مثلاً در یک کلاس فن بیان و سخنرانی شرکت کنید.

در ضمن اگر هنوز در غیر حضوری  دوره رایگان فن بیان و سخنرانی شرکت نکردید .وارد لینک زیر شوید و ثبت نام کنید.

 

دوره رایگان فن بیان و سخنرانی

 

آیا شما هم جزء این گونه افراد هستید که فقط راجع به اهدافتان صحبت می کنید و هیچ گونه اقدامی در راستای آن انجام نمی دهید؟

دلیل اینکه ما هیچ گونه اقدامی در راستای اهداف خود برنمی داریم این است که در آن حوزه خود باوری پائینی داریم و همیشه منتظر هستیم که شرایط ایده آلی پیش بیاد بعد شروع کنیم که آن شرایط ایده آل هم قبل از اقدام پیش نخواهد آمد.

اگر خودباوری کافی دارید چرا  هیچ گونه اقدامی در راستای آن انجام نمی دهید؟ اینجاد دقیقا جایی است که خود باوری شما آسیب دیده است و به ضرر شما عمل می کند! و زمانی که به خودتان می گویید که فکر نکنم از پس این کار برآییم در واقع ترجمه این جمله این است که من به خودم باور ندارم!

اما کسی که به خودش باور دارد،همیشه این طور می گوید که درست است می ترسم ولی اقدام می کنم و هر چیزی را که لازم باشد یاد می گیرم و مهارت آن کار را به دست می آورم! 

همین الان یک لیستی را تهیه کنید و مواردی را بنویسید که در آن حوزه به خودتان باور ندارید و با تهیه این لیست شما یک قدم بسیار بزرگ در راستای به دست آوردن خود باوری برخواهید داشت.

 

راههای افزایش خودباوری 

خود باوری

 

۱.خودباوری، کسب کردنی است

 

 به یاد داشته باشیم که وقتی به دنیا آمدیم هیچ «می‌توانم» و «نمی‌توانم»ی در ذهن‌مان وجود نداشت. شما هیچ وقت از یک بچه نمی‌شنوید: «من آدمی نیستم که بتوانم…» آنها هنوز یاد نگرفته‌اند که افق‌های دیدشان را محدود کنند و هنوز تحت تأثیر آدم‌هایی که بدبینی از سراپایشان می‌بارد قرار نگرفته‌اند.

اولین قدم این است که فکرها و باورهای محدود کننده را که در طول زندگی در مورد خودمان در ذهن‌مان به وجود آمده پیدا کنیم و آنها را به افکار  و باورهای مثبت تغییر دهیم

فیلم وبینار کشف باورهای محدود کننده

 

۲٫ برای افزایش خودباوری با ترسهایمان رو برو شویم

خودباوری

 لطفا همین الان یک قلم و کاغذ بردارید و ترس های خود را در زمینه های مختلف بنویسید.

به طور مثال اگر هنگام صحبت کردن در جلو جمع مسئله دارید،می توانید با اقدام های بسیار کوچک آن را حل کنید به طور مثال در جمع های کوچک اظهار نظر کنید ، سوال بپرسید و…

 شما فکر کنید که بر اساس لیستی که تهیه کردید،چه کارهایی در راستای آن می توانید انجام بدهید.

 

۳٫برای افزایش خودباوری توانمندی های خود را تقویت کنیم 

 

اگر همین الان از شما بپرسم که ویژگی های منفی شما و نقاط ضعف شما کدامند احتمالا خیلی راحت آنها را می شمارید. اما آیا در مورد توانمندی هایتان هم به همین منوال است؟

لطفا همین الان لیستی از تمام توانمندی هایتان و ویژگی‌های مثبتی را که به ذهن‌تان می‌رسد بنویسد. نه فقط آنهایی که در خودتان می‌بینید، بلکه هر ویژگی‌ای که به نظرتان مثبت را نیز اضافه کنید. هر صبح، قبل از خروج از خانه آنها را بنویسید. مثلا فهرست من می‌تواند شامل این موارد باشد:

اعتماد به نفس

عزت نفس

آرامش

هوش

شوخ‌طبعی

سخاوتمندی

تیزهوشی

کاریزما

خوشرویی

شهرت

ثروت

و این فهرست را می‌توان همین طور ادامه داد. من از شما نمی‌خواهم که روی ویژگی‌هایی که دارید، یا حتی بعدا می‌خواهید به دست بیاورید تمرکز کنید، فقط می‌خواهم توجه‌تان را روی کلمات بگذارید. هر روز چند دقیقه برای نوشتن آنها و چند دقیقه برای نگاه کردن به این فهرست وقت بگذارید

تعجب می‌کنید وقتی ببینید چطور همین کار ساده خود باوری شما تاثیر مثبت دارد.

۴٫ برای افزایش خودباوری صداهای ذهن مان را بشناسیم

خود باوری

افکارمان همیشه مثبت نیست درواقع اغلب صداهای منفی درونی داریم، مثل من گیجم، هیچکاری نمی توانم انجام دهم ،من شکست میخورم، بی عرضه ام. وقتی این صداهای منفی سراغ تان می آید یک لحظه بایستید و گوش کنید. به آن صدای کوچک منفی در درون‌تان توجه کنید و ببینید این صدا واقعا صدای کیست؟ صدای والدین‌تان؟ صدای معلم تان ؟ و..در این موارد بعد از شناخت و آگاهی از این صداها جمله زیر را به خود بگوئید.
 

به خودتان بگویید: این صدای من نیست! بعد آن را به چالش بکشید و به تدریج سعی کنید کاملا آن را نادیده بگیرید.

۵٫روی تصویری که از خود در ذهنتان دارید کار کنید

خودباوری

در اغلب موارد افرادی که خودباوری کمی دارند، تصویر مثبتی از خود ندارند. من دانش پذیری در دوره لایف مستری داشتم که به شدت تصویر مخرب و محدود کننده ای از خودداشت. احساس می کرد بسیار زشت است، هیچ توانمندی ندارد و کسی علاقه ندارد به او نزدیک شود. حال خود شما در نظر بگیرید که او چه احساساتی را تجربه می کرد.

خودباوری حقیقی زمانی به دست می‌آید که به تدریج به درجه‌ای برسید که خودتان را در حالی که: 

کاری را که می‌خواهید شروع کرده‌اید، کتابی که را می‌خواستید نوشته‌اید و یا هر چیز دیگری را که لازم بوده باور داشته باشید انجام داده‌اید و همان آدمی شده‌اید که می‌خواستید.

این عادت را برای خودتان به وجود بیاورید که هر روز چند دقیقه چشم‌هایتان را ببندید و خودتان را ببینید که با قاطعیت، آرامش و قدرت رفتار می‌کنید. این تمرین تصویرسازی قوی به این معنی است که شما می‌توانید از خودتان یاد بگیرید که چطور اعتماد به‌نفس و خودباوری داشته باشید، و طوری عمل کنید که شانس موفقیت‌تان به حداکثر برسد. تصور کنید دارید خودتان را در تلویزیون می‌بینید. بعد آن «شما»یی که در تلویزیون است یادتان می‌دهد که چطور با خودباوری عمل کنید. خواهید دید که هر چه بیشتر این تمرین را تکرار کنید، بیشتر شبیه آن آدمی می‌شوید که در صفحه‌ی تلویزیون می‌بینید.

۶٫موفقیت های خود را با صدای بلند بگویید

هر بار که کاری را با موفقیت به اتمام می رسانیم، حتی اگر خیلی هم کوچک و ناچیز باشد به خود یادآوری کنیم که موفق به انجام کاری شده ایم. و، به آنچه از انجام آن لذت می بریم فکر کنیم و تا حد امکان آن ها را در برنامه خود بگنجانیم. موفقیت های گذشته خود را نیز هرچند کوچک دائماً به خود یادآوری کنیم.

خودباوری چیست | تقویت روحیه خودباوری | راههای افزایش خودباوری

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید