دانلود رایگان ( ویدئو )

افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس – آموزش فن بیان ، سخنرانی

تو خیلی آدم خنگی هستی…. همیشه شبیه آدمای دست و پا چلفتی رفتار می کنی… از بس بی عرضه هستی موجب خجالت می شی… تو خیلی خالی بندی و مدام دروغ می گی… از بس دروغ میگی شبیه چوپان دروغگویی… من خیلی احمق و ساده ام…. من آدم بدبینی هستم…. همیشه از بس دست و پا چلفته رفتار کرده ام که شبیه دلقک ها شده ام…

چقدر در اطافموم دیدیم که افراد یک سری ویژگی ها رو به دیگران نسبت می دهن و  به عبارتی به همدیگر برچسب های منفی می زنند. خیلی از این برچسب زنی ها در ابتدا جنبه شوخی دارد اما تکرار این شوخی آهسته آهسته موجب می شود که آن ویژگی در فرد تثبیت شود و  گاهی افراد به خودشون برچسب می زنند.

یک روانشناس در این زمینه گفت : «گاهی افراد در شرایط خاصی به دلایلی رفتاری از خود بروز می دهند که همیشگی نیست و نهایتا یک یا چند بار آن رفتار از او سر زده است. پس شما نمی توانید ویژگی که در فرد وجود ندارد، یا این آن ویژگی برداشت شماست و یا فقط به دفعات بسیارکم از او این رفتار را مشاهده کرده اید جز صفات اصلی شخصیتی او قلمداد کنید و به او برچسب آن رفتار یا صفت را بزنید.»

 

 «برچسب زنی یعنی یک ویژگی و صفت را به خود یا دیگران نسبت دهیم به طوری که آن فرد را با آن ویژگی در ذهنمان می شناسیم. در برچسب زنی معمولا احترام، رعایت حقوق فرد مقابل، رعایت اصول مذاکره و رابطه و بسیاری از اصول اخلاقی رعایت نمی شود. به علت عدم وجود موارد مثبت در برچسب زنی، افراد حس منفی به فرد برچسب زننده پیدا می کنند. گاهی فرد برچسب زننده از ناراحت شدن طرف مقابل تعجب می کند و می گوید من که قصد بدی نداشتم و فقط خواستم تو را از این موضوع آگاه کنم. بله گاهی دیده شده که فرد برچسب زننده هدف منفی ندارد اما به دو دلیل دست به این کار می زند. اول به این دلیل که آگاهی مناسبی از اصول انتقاد ندارد و دلیل دوم اینکه فرد در آن لحظه ممکن است متوجه تبعات برچسب زدن نباشد.»

 

«از مهم ترین تبعات برچسب زنی کاهش اعتماد به نفس در فرد مقابل، برهم خوردن روابط بین فردی، شکل گیری هیجانات منفی و شکل گیری نوعی عادت به قضاوت منفی است. آنچه در سلامت روان افراد نقش مهمی ایفا می کند پذیرش خود است. زیربنای پذیرش خود، اعتماد به نفس فرد و داشتن رضایت از خود می باشد. با هر بار برچسب زدن، فرد اعتماد به نفس خود را از دست می دهد و در پذیرش خود دچار مشکل می شود. پژوهش ها نشان داده اند افرادی که از خود پذیرش بالایی ندارند، معمولا از سلامت روان و رضایت از زندگی چندان مناسب و خوبی برخوردار نیستند. بنابراین بهتر است با تبعات برچسب زنی آشنا شده و در ادامه هرگاه وسوسه شدید که از این رفتار استفاده کنید لحظه ای درنگ نمایید و به رفتار خود فکر کنید.»

گاهی افراد خودشان به خودشان برچسب می زنند. به عبارتی به سرزنش، تخریب و پایین آوردن خود دست می زنند. معمولا یکی از مهم ترین علل انجام این رفتار وجود اضطراب از ارزیابی منفی شدن توسط دیگران می باشد. برای رفع این مشکل یک راه کاربردی می تواند این باشد که سه نفر از مهم ترین و نزدیک ترین افرادی که به آن ها اعتماد دارید و در رابطه با شما صادق و صمیمی هستند پیدا کنید و از آن ها درباره ویزگی هایی خودتان سوال کنید و ارزیابی کنید که نظر آن ها نسبت به شما در مورد این ویژگی ها چگونه است؟»

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید