مقالاتفن بيان

نه گفتن در صورتي كه طرف مقابل از ما ناراحت و دلگير نشود

نه گفتن

یکی از موضوعاتی که در کلاس فن بیان و سخنرانی بارها توسط شرکت کنندگان مورد پرسش قرار می گیرد نه گفتن است. در این مقاله درباره نه گفتن موارد مهمی را مطرح می کنم .

“حالا چند دقیقه‌ی دیگر بمون. نترس، دیر نمی‌شه!”؛

” قربونت این بچه‌ی ما را نگهدار تا ما از خرید برگردیم”؛

“نمی‌شه! باید امشب به جشن بیای وگرنه دلخور می‌شم”؛

“می‌بخشید، امشب بچه‌ها هوس كردن برن گردش.

قربونت اون ماشینتو یه دو ساعت بده دست ما باشه ممنون می‌شم”

و….

بدون شك همه‌ی ما بارها و بارها با مواردی این چنین برخورد كرده‌ایم و چه بسا گاهی به دلیل عدم تمایل روحی و یا قرار داشتن در موقعیتی خاص، از ته قلب آرزو كرده‌ایم كه ای كاش چنین چیزی از ما خواسته نمی‌شد. پاسخ شما در اینگونه مواقع چیست؟ آیا جرات می‌كنید با صراحت و قا طعانه “نه” بگویید؟ آیا وقتی در یك جمع قرار می‌گیرید، به خود اجازه می‌دهید نظراتی كه با آن مخالف هستید را رد كنید؟ یا اینكه مانند بسیاری افراد توی رودربایستی گیر می‌كنید و برای رعایت قاعده‌ی “مردم داری”، با كراهت اینگونه خواسته‌ها را برآورده می‌كنید؟

راضی نگه داشتن تمام آدم‌هایی که در اطراف ما هستند تقریبا غیرممکن است ضمن اینکه

وظیفه نداریم برای رضایت دیگران بیش از توان خود مسئولیت بپذیریم.

به نظرمی‌رسد در جوامع مدرن امروز به کسانی احترام می‌گذارند که گرایشات و رفتارهای مثبت داشته و آمادگی ورود به هر درگیری و چالش تازه‌ای را دارند. بر همین اساس، بسیاری از مردم حتی در مواقعی که با موضوعی مخالف هستند هم ترغیب می‌شوند، بگویند “بله“.

و زمانی این موضوع جدی تر می‌شود که کاری را تنها و تنها بخاطر پاسخ مثبت‌ی که داده‌اند مجبور به انجامش شوند و در واقع هیچ تمایلی برای انجام آن وجود ندارد. تا جایی که ممکن است منجر به اضطراب یا حتی بیماری فرد شود. نه گفتن چه به رئیسمان، چه به فرزندمان و چه به دوستانمان آسان نیست. در نتیجه بسیاری از ما به انجام کارهایی مجبور می شویم که دوست نداریم، یا برایمان سخت هستند.

گفتن این کلمه دو حرفی برای بسیاری از ما دشوار است، نه گفتن چه به رئیسمان، چه به فرزندمان و چه به دوستانمان آسان نیست. در نتیجه بسیاری از ما به انجام کارهایی مجبور می شویم که دوست نداریم، یا برایمان سخت هستند.

بسیاری از کودکان در محیط خانواده و تحت تاثیر تربیت والدین می آموزند که برای حفظ آرامش یا برای مودب بودن،باید درخواست دیگران را بپذیرند.

به یاد داشته باشید که دنیا با “نه” گفتن ما به پایان نخواهد رسید، بلکه این کلمه مانند همه کلمات دیگر نوعی مبادله اطلاعات است.

 

اين مقاله را هم مطالعه كنيد:چگونه مي توانيم ارتباط موثر با اطرافيان برقرار كنيم

نحوه صحيح نه گفتن 

 

با احترام به در خواست گوش كنيد:

ميان حرفهاي طرف مقابل نپريم و حرفهاي شخص را قطع نكنيم. با دقت حرفهاي او را گوش كنيم.

اگر هنوز در دوره رایگان فن بیان و سخنرانی شرکت نکردید از طریق زیر ثبت نام کنید .

دوره رایگان فن بیان و سخنرانی 

 پاسخ نه خود را با زباني نرم مطرح كنيد:

گاهي افرادي كه مي خواهيد با آنها روبرو شوید افرادي هستند كه به نوعي با آنها رودربايسي داريد و نمي خواهيد كه از دستتان ناراحت شوند و نه گفتن برای شما مشکل می شود . مثل افرادي كه تازه با آنها آشنا شده ايد . پس بايد با دقت رفتار كنيد.

  • صداي خود را بالا نبريد.
  • به هيچ وجه عصباني نشويد. خيلي راحت بگوييد كه معذوريد و نمي توانيد درآن زمينه كمك كنيد.
  • با اعتماد به نفس و رك نظرتان را بگوييد.

از تكنيك نه اما استفاده كنيد:

براي نه گفتن بهتر است كه جواب نه را با اما بگيد. يعني كه گزينه ديگري را به شخص دهيد . به عنوان مثال من امروز نمي توانم مهماني شما بيايم اما اگر روز ديگري بود مي توانستم. يا اينكه اگر زمانبندي خاصي داريد آن را مطرح كنيد. توضيح بيشتري نياز نيست بدهيد.

مجبور به توضيح نيستيد :

شما دلايل خودتان را براي نه گفتن داريد و نياز نيست براي فرد لزوما توضيح بدهيد. كه حتي منجر به بحث بشه. فقط بگوييد من نمي توانم . سپس آنجا را ترك كنيد  و يا بحث را تغيير دهيد. فقط درمواقعي كه حس مي كنيد كه واجب است توضيح دهيد.

روي حرفتان قاطعانه بمانيد :

گاهي اوقات نياز است كه ما يك نه قاطع به طرف مقابل بگوييم. معمولاً درمواجهه با همكاران از اين نه استفاده مي كنيم.  البته براي نه گفتن خيلي خوب است كه جمله مثبت هم استفاده كنيم. مثلاً  ازشما دعوت شده كه در يك جشن حضور پيدا كنيد و به هر دليلي نمي خواهيد دراين صورت مي گوييد خيلي دوست دارم كه كنار شما باشم ولي نمي توانم اميدوارم كه به شما خوش بگذرد.

اگر به هر دليلي طرف مقابل حرف شمارا نپذيرفت. به او بگوييد كه شما تصميم تان راگرفته ايد و كسي نمي تواند آن را تغيير دهد. اين رو هميشه در ذهن داشته باشيد كه اين وقت شماست.اين شما هستيد كه بايد درنهايت تصميم بگيريد كه در خواست طرف مقابل را قبول  يا رد كنيد.

در انتها اگر تمایل دارید بیشتر در باره مهارت نه گفتن مهارت کسب کنید محصول نه گفتن را از لینک زیر تهیه کنید.

محصول نه گفتن ( چطور نه بگوئیم)

نه گفتن 

نوشته های مشابه

‫5 نظرها

  1. ممنون از این موضوعی چنین کاربردی و مهم که به آن پرداخته اید

  2. مقاله ی با ارزشی بود. در روانشناسی اجتماعی در مورد این مشکل زیاد حرف زده میشه. چیالدینی جزو استراتژی قدرت بیانش کرده. وقتی یکی دستور میده سخته بگیم نه..
    من همیشه با آخی شروع میکنم. مثلا آخیییی نه نمیتونم ؛)
    از سایت ماهم بازدید کنید‌ برای بیمه عمر ایران. سرمایه گذاری خوب و ایمنی

  3. بسیار عالی
    نه گفتن مشکل خیلی ها از جمله خود بنده هستش
    ممنون بابت مقاله مفید و کاربردیتان استاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید