مقالاتفن بيان

۱۱ نکته برای فن بیان در خواستگاری| متن خواستگاری | مهارت های گفتگو در خواستگاری

سلام سلام بر دوستان پر انرژی و هدفمند ..
چه موضوع شیرینی 😉
در این مقاله با توجه به درخواست و پرسش های شما قصد دارم درباره فن بیان در خواستگاری (چگونه در جلسه خواستگاری صحبت کنیم) و موضوعات زیر صحبت کنیم.

تیکرفتار دختر در جلسه خواستگاری

تیکرفتار پسر در جلسه خواستگاری

تیکدر جلسه خواستگاری چی بپرسیم

تیکسئوالات پدر دختر در جلسه خواستگاری

تیکمهارت های گفتگو در خواستگاری

11 نکته برای فن بیان در خواستگاری

خواستگاری همراه خانواده

بهترین روش خواستگاری کردن آن است که دختر و پسر بعد از مدتی آشنایی نسبی که در چهارچوب منطقی از یکدیگر پیدا می‌کنند، آشنایی شان را به خانواده‌ها اطلاع دهند. این جا یک تعریف از خواستگاری در ویکی پدیا ارائه خواهم داد. در ایران معمولاً خواستگاری توسط پسر و در حضور والدین یا سرپرست دختر انجام می‌شود. در این روش، معمولاً خانواده‌های پسر و دختر در خواستگاری حضور دارند و به‌صورت جمعی انجام می‌شود.

خواستگاری رفتن همراه خانواده یکی از رسومات خوب در بین ایرانیان است که اهمیت خانواده و نقش آنان را در ازدواج نشان می دهد. بعد از آشنایی اولیه دختر و پسر، مراسم خواستگاری برای شناخت بیشتر خانواده ها و آشنایی آنان با یکدیگر برگزار می شود . خواستگاری رفتن به همراه خانواده وموافقت آنان با ازدواج دو جوان این وصلت را پایدارتر می سازد.

۱۰ نکته برای فن بیان در خواستگاری

۱) برنامه داشتن برای روز خواستگاری

در کلاس های فن بیان و سخنرانی یک موضوعی که پیش می آید این است که گاهی شرکت کنندگان بدون آمادگی می آیند و صحبت می کنند. من همیشه این موضوع را می گویم که شما حاضرید وقت مثلاً ۳۰ نفر را بگیرید و بدون آمادگی برای آن ها و  بداهه صحبت کنید؟ خب جلسه خواستگاری هم همین طور است. ما باید از قبل برای شروع صحبت، به سوالاتی که ممکن است از ما پرسیده شود و هم چنین سوالاتی که ما قراره بپرسیم فکر کنیم. مثلاً اگر از شما بپرسند که لطفاً کمی بیشتر از خودتون بگید و از اهدافتون و… آیا پاسخی آماده کردید؟ فن بیان در خواستگاری یعنی این که متناسب با افراد و شرایط، خوب صحبت کنیم تا به نتیجه دلخواهمان برسیم. 

۲) اهمیت اولین دیدار در خواستگاری

ملاقات اول در خواستگاری

 طبق علوم روانشناسی، لحظات اولیه ملاقات شما با هر فرد، تاثیرگذارترین لحظات هستند و تا مدت‌ها در ذهن مخاطب باقی می‌مانند و بسیاری از تصمیمات بعدی متأثر از همان دیدار اولیه می باشد.

first impression is last impression

برای تاثیر بیشتر و بهتر روی مخاطب، باید احوال پرسی خوبی هم داشته باشید. به همین دلیل به شما پیشنهاد می‌کنم حتماً مقاله فن بیان در احوالپرسی راهم مطالعه کنید. حال در این دیدار اول چه نکاتی مهم است؟

پوشش شما لبخند و گشاده رویی شما اعتماد به نفس شما
احترام متقابل مقید بودن شما به زمان خواستگاری نوع گل و شیرینی و …

همه می توانند در برخورد اولیه موثر باشند.

نکته ای که در مورد پوشش لازم به ذکر است، این است که توجه به پوشش خانواده شخص مقابل بسیار اهمیت دارد. 

۳) شروع صحبت و فن بیان در خواستگاری

یکی از موارد مهم در فن بیان در خواستگاری، شروع صحبت است. سعی کنید از موضوعات روز شروع کنید. با شروع مراسم خواستگاری شما باید توجه داشته باشید که در همان ابتدای مراسم، سراغ به‌ اصطلاح “اصل مطلب” نروید. این یکی از اصول فن بیان در خواستگاری است. بلکه طبق رسوم به مدت چند دقیقه به صحبت درباره خودتان، معرفی اعضای خانواده و نحوه آشنا شدن با همسر آینده تان بپردازید. به شما پیشنهاد می‌کنم که از این فرصت استفاده کنید و در عین حفظ سنگینی رفتار، مطالب زیادی را به اشتراک بگذارید. نتیجه این است که همین ابتدا، نگاه و دید طرف مقابل را نسبت به مسائل اجتماعی روز متوجه شوید.

تیکخودتان را خوب معرفی کنید. همه موارد زیر را درباره خودتان بگویید تا او هم متقابلا همین کار را انجام دهد. درباره شکل گیری زندگیتان بگویید یعنی تحصیلات، شغل و فعالیت هایتان. اعتقادات خودتان را شفاف بگوئید مثلاً دیدگاه های مذهبی و …

تیکویژگی های روحی تان را نام ببرید. این که آدم آرامی هستید یا بدخلق یا آدم شادی، عصبانی.

تیکبرنامه زندگی تان را تدوین کنید و پیرامون آن صحبت کنید. این که قرار است به کجا برسید، محاسن و معایب را هم فراموش نکنید. مخصوصا معایب جسمی و روحی تا بعدا به دروغگویی متهم نشوید.

این مقاله را بخوانید : نحوه شروع صحبت

 

 


۴) تمرین فن بیان قبل از خواستگاری 

تمرین بداهه گویی را قبل از جلسه خواستگاری انجام بدید. بداهه گویی از این جهت مهم است که شما در برابر موقعیت هایی که پیش می آید و آمادگی کافی ندارید بتوانید روان صحبت کنید. (مثل سوالات احتمالی که ممکن است از شما پرسیده شود). تمرین بداهه گویی به این صورت است که روزانه سعی کنید راجع به مسائل مختلف سه الی پنج دقیقه پشت سرهم صحبت کنید. به عنوان مثال گیلاس، همین الان تلاش کنید بدون وقفه ۵ دقیقه راجه به این موضوع صحبت کنید. این مهارت به شما کمک می کند که بتوانید در هر جمع از جمله جمع  خواستگاری بتوانید بدون وقفه و راحت و روان صحبت کنید. همین الان دست به کار بشید و تمرین بداهه گویی انجام بدید. 

 

۵) بهترین خوش نویسی، حق نویسی است! 

وعده‌های ناممکن ندهید. به قول معروف “بهترین سیاست صداقت است” پس با سیاست باشید. ماه پشت ابر همیشه پنهان نمی‌ماند. مثلاً اگر سیگاری هستید و در خواستگاری بگویید که سیگار نمی‌کشید، ممکن است لو رفتن این قضیه عواقب بدی داشته باشد و روی زندگی‌تان اثرگذار باشد. لزومی ندارد تمام جزئیات زندگی‌تان را شرح دهید در عوض جواب‌های عاقلانه‌ای آماده کنید. در یک مورد پسر گفته بود سیگار نمی‌کشد؛ اما مادرش گفته بود سیگار می‌کشد.

صداقت در خواستگاری

 به هیچ وجه در پاسخ دادن به سوالات رویابافی نکنید و وعده های سر خرمن ندهید. 

۶) مهارت های گفتگو و فن بیان در خواستگاری

یکی را مهارت های مهم برای فن بیان در خواستگاری خوب گوش دادن است . هنگام صحبت کردن فرد مورد نظرتان، سراپا گوش باشید. دقت لازم را به عمل آورید تا مطالب گفته شده را بهتر بتوانید به خاطر بسپارید و گاهی با تکان دادن سر و گفتن عباراتی چون «بله»، «عجب»، «چه جالب» و … متناسب با صحبت های طرف مقابل تان عکس العمل نشان دهید تا نشان دهید به حرف هایش دقت دارید. هنگامی که خودتان صحبت می کنید نیز سعی کنید با چارچوب حرف بزنید. از این شاخه به آن شاخه نپرید و سعی کنید زیاد صحبت نکنید!

شوخ طبعی به جا داشته باشید. در خانواده هر کسی فردی وجود دارد که فن بیان بهتری نسبت به بقیه دارد. از قبل مشخص کنید و  از او بخواهید مدیریت صحبت کردن را در دست بگیرد. قبل از آمدن خواستگار یا قبل از رفتن به خواستگاری با هم در مورد تمامی مسائل و سوالات احتمالی خانواده عروس یا داماد مثل وضعیت شغل ,مسکن, مدت زمان عقد و … صحبت کنید و به توافق اولیه برسید که حرفتان یکی باشد.

۷) سوالات مهم خواستگاری

سوالات مهم خواستگاری

به قول مادر من، پرسیدن عیب نیست، ندانستن عیب است 😉 به هیچ وجه فکر نکنید نیازی به پرسیدن سوال نیست و تمام مسائل بعد از ازدواج قابل حل و فصل خواهد بود. من همکاری داشتم در موسسه سخن سبز که پشتیبان دوره های ما بود. به خواستگاری های متعدد می رفت و قصد ازدواج داشت. در زندگی به اصل معروفی یقین داشت که همین اصل باعث شده بود در ارتباطات و در حوزه مالی پیشرفت نکند. اصل او معروف بود به ایشالا ماشالا. مواظب باشید اگر به عنوان خواستگار این را اصل دارید از این اصل برای دادن وعده های پوچ یا پذیرفتن یکسری تعهد ها بپرهیزید. به عنوان خانم هم مواظب باشید که گول این ایشالا ماشالا های تو خالی نخورید.

اما حوزه کلی سؤالاتی که می پرسید:

مسائل خانوادگی: سوالاتی در مورد ارزش های خانوادگی ، ملاک های انتخاب همسر، ارتباط با خانواده ها و …
مسائل مذهبی: سوالاتی در مورد ارزش های مذهبی ،نقش باورهای دینی در خانواده و …
مسائل مالی: میانگین درآمد آقا، سطح اقتصادی که ساخته می شود، اگر خانم شاغل است می خواهد در مسائل مالی شراکت کندو …
فرزندان: سوالاتی در مورد علاقه به داشتن فرزند حتی در تعداد آن ها، نحوه تربیت آن ها و …
دوستان و اطرافیان: سوالاتی در مورد رابطه با دوستان و اقوام بعد از ازدواج و … 

 

۸) متقاعد سازی هم بلد باشید

 اصول متقاعد سازی را به خوبی بلد باشید. هدف از تقویت مهارت فن بیان در خواستگاری نیز همین است. یعنی بتوانید به خوبی خانواده مقابل را متقاعد کنید. 

 

اصل اساسی متقاعد سازی ارسطو:

اصل متقاعد سازی ارسطو فن بیان در خواستگاری

منطق، احساس و عرف سه اصل ارسطو در متقاعد سازی است. منطق ۲۵ درصد، عرف ۱۰ درصد و احساس ۶۵ درصد در متقاعد سازی مهم است. در صحبت های خود باید علاوه بر منطق، احساس مخاطب خود را هم در نظر بگیریم و از اعتبارهای خوب هم استفاده نماییم. احساس در اینجا بیش از ۶۵ درصد اثربخش می باشد. 

تیکفرض کنید من به خواستگاری رفتم، درباره درآمدم، تحصیلاتم، خانواده و … دارم صحبت می کنم. این بخش که دادن اطلاعات است مربوط به بخش منطق است.

تیکعرف یعنی تائیدهای اجتماعی، من درباره مواردی صحبت می کنم که توسط افرادی با شرایط من در جامعه موفقیت آمیز بوده است.

به عنوان مثال می گویم، من ۱۰ ساله که تو فلان مجموعه مشغول هستم، تمام دوستانم که آن جا هستند تونستند به رشد خیلی خوبی برسند.

تیک اصل سوم احساس. در متقاعد سازی زمانی اتفاق می افتد که من می توانم احساس مخاطب یا خانواده شخص مقابل را در جلسه خواستگاری تحت تاثیر قرار دهم. به عنوان مثال من داستان زندگی خودم را که چطور از صفر شروع کردم و به رشد و موفقیت رسیدم(داستان قهرمانی خودم) را تعریف می کنم که بسیار در متقاعد سازی موثر است.

۹) در جلسه خواستگاری چی بپرسیم؟

سوالات جلسه اول خواستگاری

طبیعتاً چون جلسه خواستگاری به نوعی جلسه ای برای آشنایی اولیه ممکن است باشد بهتر است سؤالات کلی در زمینه های مهم بپرسید. در مورد موضوعاتی چون مهریه، نحوه برگزاری مراسم، فرهنگ ها و رسوم، محل زندگی، شرایط زندگی دلخواه، محل زندگی دلخواه و مسائل مذهبی و …

طوری سوال کنید که بتوانید کاملا طرف را بشناسید. مثلا درباره چرایی و چگونگی بینش ها و گرایش هایش سوال کنید این که چرا می خواهد ازدواج کند چرا این شغل را دارد، چرا درس می خواند؟

۱۰) جملات ممنوعه

یکی از جملات ممنوعه این است: «دختر ما  هزار تا خواستگار رد کرده» ، «دختر من تو رفاه کامل بوده، نباید آب تو دلش تکون بخوره»  یا : «ببینیم پسر ما می پسندِ یا نه». این‌ها جملاتی است که دور از ادب و احترام است.در مورد جملاتی که می خواهید بگویید، اول خوب فکر کنید.

۱۱) در خواستگاری مهربان و قاطع گفتگو کنید

هرگز و هرگز نباید خجالتی باشید و در رودربایستی گیر نکنید. مثلاً برخی افراد در جواب این که مهریه چقدر باشد می‌گویند: «هرچه شما بفرمایید». سعی کنید قاطعانه رفتار کنید و از همین‌جا آن را تمرین کنید. مذاکره کنید. بحث و گفتگو کنید و در عین حفظ احترام متقابل، قاطعانه نظرتان را بگویید. منظور از قاطع صحبت کردن، بی احترامی نیست. با اوج احترام به شخص مقابل دیدگاه ها و خواسته هایمان را مطرح می کنیم. 

در انتها می خواهیم رفتار درست و اصولی پسر و دختر را در جلسه خواستگاری بصورت خلاصه بیان کنیم.

رفتار دختر و پسر و فن بیان در خواستگاری

رفتار دختر در جلسه خواستگاری 

فن بیان در خواستگاری

 فن بیان در خواستگاری یعنی ، خوش سخن گفتن. البته این رو هم مد نظر قرار بدهید که صادقانه هر موردی که احساس می کنید لازم است را بگوئید. به عنوان مثال یکی از شرکت کننده های دوره افزایش عزت نفس می گفت: دختر من یک ماه گرفتگی در دستانش دارد که ما این را به خانواده داماد نگفته بودیم پس از آن که فهمیده بودند گله کرده و قضیه منتفی شده بود!

 تیکخوشرو و خوش برخوردتیکعاقل بودن

تیک لبخند به موقع داشتنتیک تیپ مناسب داشتن

تیکحسن جویی به موقع و مناسب و….

گاهی با دختر خانم هایی مواجه می شم که  وقتی ازشون یک سؤال می پرسی انگار دعوا دارن باهات 😉 سعی کنید بیش از حد رسمی و خشک صحبت نکنید. در مورد اثر هاله ای به کرات در کلاس های فن بیان، سخنرانی صحبت کرده ام. اثر هاله ای یعنی اینکه اگر یک ویژگی مشخص مثبت یا منفی داشته باشید، آن ویژگی مثبت یا منفی شما به سایر ویژگی های شما بسط داده خواهد شد پس حواسمان باشد که ظاهر خوب و آراسته داشته باشیم تا اثر هاله ای مثبتی داشته باشیم. 

این مقاله را بخوانید : ارتباط موثر با اطرافیان

رفتار پسر در جلسه خواستگاری

خودتان باشید. از کسی که ادا در میارد و خودش نیست چه برداشتی دارید؟ جز عزت نفس پائین. در هنگام صحبت کردن با فرد مورد نظر در اولین جلسه بنا را بر صداقت و یکرنگی بگذارید. صداقت در رفتار و گفتار، اضطراب شما را به شدت کاهش خواهد داد. سعی کنید بیش از حد رسمی و خشک صحبت نکنید و تا حدی راحت بنشینید و راحت صحبت کنید. سعی کنید حواستون به نگاه هایتان هم باشد. یعنی اینکه اینور و آنور نگاه کردن یا حتی زیاد نگاه کردن به دختر خانم و… توصیه نمی شود.

در مورد ظاهر در بخش دختر خانم گفتم به شما هم می گم 😉 شیک، تمیز و معطر باشید. زمانی که به خواستگاری می روید، زیباترین لباس هایتان را بپوشید و پوششی شیک و مناسب داشته باشید. اولین دیدارها بسیار مهم هستند و به یاد خواهند ماند. عده ای با لباس های نامناسب و نه چندان تمیز به خواستگاری می روند و تصورشان این است که این شخص باید وضعیت زندگی مرا بداند و مرا همینطوری که هستم بپذیرد!! 😈 

شاید بد نباشد اینجا خاطره ای از خواستگاری پدرم از مادرم بگویم. پدر من بسیار عجول است. هنوز هم همینطور است  😆 ظاهراً زمانی که به خواستگاری مادر من رفته بود ( البته جلسه رسمی بوده و در حقیقت جواب مثبت را گرفته بودند)، قرار بوده که پدر من یک صحبتی با مادر من داشته باشند. اما پدر من از شدت کمرویی و خجالت با عجله آن جا را ترک می کند. همیشه این جمله را به او می گویند ” هنوز هم که هنوزه داری می دوی ”  😮 

سوالات پدر دختر در جلسه خواستگاری

اول این نکته را بگیم که صحبت در مورد اینکه دختر شما خواستگاران متعدد و با جایگاه و شغل عالی را رد کرده است، این جملات کمک کننده نیستند و حتی ممکن است طرف مقابل شما آن را بولف قلمداد کند. کسی که در خواستگاری به نمایندگی از خانواده عروس یا داماد صحبت می کند باید حواسش باشد که جو گیر نشود.

وعده وعیدهای غیر واقعی ندهد. پدر دختر می بایست ابتدا باید با صحبت های عمومی کمی رفتار اجتماعی پسر را سنگ محک بزند. زمانی که به اصطلاح سر اصل مطلب می روند سوالات اساسی همچون: برنامه پسر برای آینده شغلی، نوع کار، اعتقادات اولیه و هر آن چیزی که موضوع کلی است و تناقض در آن ها غیرقابل پذیرش باشد را می تواند بپرسد ولیکن باید دقت داشت که مسائل اصلی را دختر و پسر می بایست با یکدیگر بحث و گفتگو کنند تا معیارهای واقعی آن جا مشخص شود. نکته مهم این است که سوالات پدر حکم این را دارد که دخترش برایشان اهمیت بالایی ذارد ولیکن نهایتا صحبت های اصلی بین پسر و دختر و شناخت آن ها تکمیل می شود. پدر دختر می تواند در این مراسم با خانواده پسر هم هم صحبتی کند تا شناخت نسبی نسبت به خانواده طرف مقابل نیز پیدا کند.

در انتها محصول چطور فن بیان خوبی داشته باشید را به شما معرفی میکنم :

فن بیان در خواستگاری

۱۱ نکته برای فن بیان در خواستگاری| متن خواستگاری | مهارت های گفتگو در خواستگاری

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید