اهمال کاری | دلایل و راههای رفع اهمال کاری چیست | میشه اهمال کار نباشم؟
سلام سلام به روی ماه همه همراهان و دوستان گل همراه .. در این مقاله می خواهیم درباره اهمال کاری و راه های غلبه بر آن صحبت کنیم. امان از اهمال کاری که باعث میشه کلی کار عقب افتاده بمونه روی دستمون با کلی حس بد، عذاب وجدان و…نگم براتون.
اهمال کاری یا Procrastination تعلل ورزیدن در انجام کارها و به تاخیر انداختن کارهاست.اهمال کاری یعنی اینکه کارهای ضروری را عقب بیندازیم و ترجیح بدیم که ابتدا به سراغ کارهایی با ضرورت کمتر بریم.
در حقیقت کارهایی که لذت انجامشان بیشتر یا رنج انجام دادنشان کمتره – مستقل از اهمیت و ضرورت واقعی آنها – در اولویت قرار بدیم.
مثال هایی از شرایط و موقعیت هایی که دچار اهمال کاری میشیم:
- فقط امروزه، از فردا دیگه پرخوری تعطیل.
- از فردا می خوام برم سراغ کار.
- فقط تا آخر این هفته .
- این رابطه باید تمام شه، فقط این هفته هستم.
- سربرج استعفا می دهم.
- از شنبه ورزش می کنم.
- از سرماه بعدی زبان شروع می کنم
- از سال جدید به کار جدید فکر می کنم و….
فهرست محتوا
چه زمانی اهمال کاری خطرناک می شود؟
اهمال کاری و به تعویق انداختن را زمانی میتوان به عنوان یک مشکل و اختلال رفتاری مورد توجه جدی قرار داد که سه ویژگی زیر را داشته باشد:
۱٫ موجب کاهش کارایی شود.
۲٫ در کارها و فعالیتهای ضروری هم وجود داشته باشد.
۳٫ در کل موجب تاخیر در انجام فعالیتها شود.
اهمال کاری می تواند بزرگترین سد در مسیر رشد و ارتقاء شما باشد
۳ علت اصلی اهمال کاری از دیدگاه الیس و نال :
۱- احساس خودکم بینی:
اولین دلیل،احساس خود کم بینی است که منجر به اهمال کاری می شود. این خودکم بینی از سه منبع ناشی میشود: کمال گرایی، تلاش برای جلب محبت دیگران و نهایتا تصویر منفی که از خود داریم. در توضیح دومین عامل باید گفت زمانیکه در پی جلب محبت دیگران هستیم، تلاش می کنیم که در روند کارمان، به استانداردهای ذهنی تعریف شده از سمت دیگران برسیم و این سبب میشود تا استانداردها و ایده آل های مطلوب خود را فراموش کنیم و طبیعتا کاری که در خودمان ایجاد رضایت نکند، با بی رغبتی ما مواجه خواهد شد. احساس خودکم بینی ناشی از این سه عامل سبب کاهش اعتمادبه نفس و در پی آن، ایجاد حس بی ارزشی در ما میشود. (مقاله راه های افزایش اعتماد به نفس در زنان در درمان خودم کم بینی میتواند به شما کمک کند)
۲- به خودرسیدنِ افراطی:
زمانیکه همزمان با بالارفتن توقع مان از خودمان،سطح تحمل مان در برابر مشکلات و سختیها پایین می آید؛ اینجاست که برآورد ما از توانایی و قابلیت هایمان از آنچه که واقعا آن را دارا هستیم،بالاتر پیش بینی می کنیم و در ادامه توقع موفقیتهایی بالاتر از توانایی مان از خود داریم و در عوض میزان مشکلات و موانع موجود در مسیر را بسیار کمتر از حد واقعی آن پیش بینی میکنیم. این توقع بالا و تحمل پایین سبب میشود که با نرسیدن به سطح موفقیت مورد نظر و از طرفی رویارویی با مشکلات ، از شکست بترسیم و درگیر اهمال کاری شویم. به عنوان مثال من با شروع کسب و کارم توقع دارم همان ابتدا با فروش بی حد مواجه شوم، اما وقتی وارد فضای کاری می شوم و پیش بینی من با واقعیت در تضاد است، سرخورده می شوم و عطای ادامه کار را به لقایش می بخشم.
۳- خشم و دشمنی نسبت به دیگران:
نال و الیس سومین ریشه اهمالکاری را در خشم و دشمنی می بینند و معتقدند زمانیکه در انجام تکالیف مربوط به دیگران تعلل می ورزیم، در واقع از این راه به دنبال تخلیه خشم سرکوب شده مان نسبت به آنها هستیم.
آیا اهمال کاری همان تنبلی است؟
برخی از پژوهشگران میان اهمال کاری و تنبلی تمایز قائل شدهاند و فرد تنبل را نسبت به انجام کار، بیمیل میدانند درحالیکه فرد اهمال کار غالباً با مشغول شدن به سایر امور از انجام تکلیف اصلی طفره میرود.
انواع اهمال کاری
اهمال کاری عمومی
این نوع از اهمال کاری را میتوان، اختلال در اجرای تکالیف روزانه و ناتوانی در سازماندهی زمان و مدیریت خود، تعریف کرد. ازاینرو، فرد در تمامی امور مهم و حتی غیرضروری تعلل میکند و آنها را به تأخیر میاندازد. این افراد به تعلل کردن عادت دارند و در حالت عادی کارهایشان را به دقیقه ۹۰ موکول میکنند، این نوع اهمال کاری بیشتر در اهمالکاران بحرانساز مشاهده میشود.
اهمال کاری در تصمیمگیری
اهمال کاری علاوه بر ناتوانی در انجام امور، شامل ناتوانی در تصمیمگیری نیز میشود.شخصی که قادر به گرفتن تصمیمهای بهموقع نیست، عملکرد ضعیفی دارد و زمانش را تا حد زیادی تلف میکند. معمولاً اهمالکاران پرمشغله، در این دسته قرار میگیرند. برای رهایی از این اهمال کاری به شما پیشنهاد می کنم که دو ستون برای خود بکشید در ستون اول مزایا و در ستون دوم معایب تصمیماتی که می خواهید بگیرید را بنویسید. این روند در تصمیم گیری به شما کمک می کند.
اهمال کاری اجتنابی
اهمال کاری های اجتنابی گروهی از اهمال کاران هستند که احتمالا به خاطر لج کردن با دیگران اهمال کاری می کنند.
وقتی کسی به این افراد دستوری بدهد مبنی بر اینکه : «باید تا فردا فلان کار را انجام دهی.» این فرد ممکن است به خاطر لج بازی و یا انجام نشدن دستور فرد دیگر، کار را انجام ندهد و در نتیجه اهمال کاری کند.
برای اینکه از اهمال کاری اجتنابی دست برداریم اولین کار این است که از اهمیت آن کار خودمان را آگاه کنیم. آیا آن کار برای خودمان فایده هایی دارد و انجام ندادنش چطور می تواند مضر باشد.
اهمال کاری وسواسگونه
این دسته از اهمال کاری در اتخاذ تصمیمها مشاهده میشود. فرد نمیداند که کارش درست است یا نادرست، پس آن را انجام نمیدهد یا دیر دستبهکار میشود؛ هرچند در حین آغاز کار هم دچار شک و تردید است. اهمالکاران کامل گرا در این دسته قرار میگیرند. یکی از این راه های مقابله با کامل گرایی، کار کردن در تیم است. افراد در تیم، کمتر احتمال دارد اسیر کامل گرایی شوند.
راه دوم این است که سعی کنیم بهتر از متوسط باشیم. در واقع باید برای خودمان یک استاندارد تعریف کنیم. یک استاندارد در حد متوسط نه خیلی عالی. در این استاندارد شما به خودتان میگویید نباید از این مرز کمتر باشید. اما اگر بالاتر رفتید، هیچ مشکلی ندارد.
کمک گرفتن از دیگران راه سوم برای دست برداشتن از اهمال کاری کامل گرایی است. «اقدام» مهم ترین کاری است که باید برای کامل گرایی به کار ببریم. پس همواره اقدام کنید و از اقدام کردن نترسید.
کامل گرایی یکی از بزرگترین دام های اهمال کاری است.
اهمال کاری تحصیلی
نوعی گرایش غالب برای به تعویق انداختن فعالیتهای تحصیلی است که همواره با اضطراب همراه است. نمونه بارز آنهم به تعویق انداختن مطالعه تا شب امتحان است. برخی از دانش آموزان و دانشجویان تنها در برخی از تکالیف تحصیلی تعلل میکنند و تعدادی هم در بسیاری از دیگر شرایط دچار اهمال کاری میشوند.
راهکارهای غلبه بر اهمال کاری
• شجاعت «معمولی» زندگی کردن را پرورش دهید. به جای سوپر انسانی که در ذهنتان از خود توقع دارید، «خود معمولی» تان را بپذیرید و به او عشق بورزید.
• افکار منفی کمال گرایانه خود را بشناسید و اجازه ندهید آنها شما را هدایت کنند. یکی از ریشه های اهمال کاری مربوط به کمال گرایی منفی است. یعنی من آنقدر توع بالا از خودم دارم که ترجیح می دهم بیخیال هدف خود شوم.
• نگذارید ترس از «معمولی» بودن فرصت زندگی کردن و یا فرصت هر گونه فعالیتی را از شما بگیرد.
• مهم نیست دیگران در مورد شما چه فکری می کنند، مهم این است که شما در مورد خودتان چه فکری می کنید.
• سرکوب خودتان بدترین کاری است که می توانید بکنید، بنابراین دستاوردهای خود را نادیده نگیرید. زمانی که ناامید می شوید به خودتان یادآوری کنید که هربار دست به انجام کاری زده اید چه دستاوردهای ارزشمندی به دست آورده اید.
• بدانید که هیچ کاری به یک باره انجام نشده، حتی بزرگترین دستاوردها هم با اولین قدم ها آغاز شده است. بنابراین فعالیت هایتان را به کارهای کوچکتر تقسیم کنید و تمام تمرکز خود را برای انجام این کارها بگذارید. توجه داشته باشید که در هنگام انجام این فعالیت ها مطلقاً از فکر کردن به قدم های بعدی و کارهای انجام نشده بپرهیزید.
• اگر قصد دارید در طی یک برنامه همه عادت های خوب را در خودتان پرورش بدهید و به همه اهدافی که تعیین کرده اید برسید، از هم اکنون بدانید که این اتفاق هرگز نمی افتد! تنها هر روز افسرده تر و ناامیدتر خواهید شد.
• بهتر است لیستی از اهدافتان تهیه کرده و آنها را اولویت بندی کنید. یک (یا نهایتاً دو) مورد از این لیست را انتخاب کنید. سپس برای انجام آنها برنامه ریزی کنید. توجه داشته باشید که لازم است تا وقتی که اینها به سرانجام نرسیده، بقیه موارد لیست را به طور کلی کنار بگذارید. به این فکر کنید که دوست دارید ۳ تا ۵ سال دیگر در چه موقعیتی باشید؟
• به جای تمرکز بر نتیجه کار، به فرایند کارتان توجه کنید. برای هر یک قدمی که برمی دارید خود را تشویق کنید و به این فکر کنید که طولانی ترین راه ها و سرسخت ترین قله ها «قدم به قدم» طی شده اند! برای رهایی از اهمال کاری باید به خودتان فرصت داده و صبر زیادی به خرج دهید.
• به جای تمرکز بر مسیری که مانده به مسیری که تا کنون طی کرده اید فکر کنید و به خودتان از این بابت پاداش بدهید. شما قطعا شایسته این پاداش هستید، زیرا از روز قبل یک قدم جلوتر هستید.
• عوامل حواس پرتی و اهمال کاری را حذف کنید. مثلاً بازی های موبایلتان یا شبکه اجتماعی خاصی که زمان زیادی از شما می گیرد. حذف آنها از مبارزه کردن برای امتناع از کار کردن با آنها به مراتب آسان تر است، در حالی که نتیجه یکی است.
• به کلماتی که که به کار می برید، مخصوصاً هنگام گفتگوهای درونی خود، دقت داشته باشید؛ «باید» مقاومت ایجاد می کند؛ حتی اگر فعالیتی مثل کتاب خواندن را دوست داشته باشید، وقتی سر و کله ی «باید» پیدا شود، دچار اهمال کاری خواهید شد زیرا مغز با کلمات کار می کند؛ می توانید «باید» را با «بهتر است» جایگزین کنید.
• با احساس گناه خود مقابله کرده و اجازه ندهید که این احساس سبب تعلل کردن شما شود. باید توجه داشته باشید که یکی از مکانیزم های ساده در اهمال کاری، عذاب وجدان است و مغز با این روش فریب می خورد. احساس گناه، شیوه ی اجتنابی ذهن برای فرار از حل مسئله است؛ پس به جای سرزنش کردن خود و یا حسرت خوردن برای فرصت های از دست رفته، بر روی راه هایی که با استفاده از آن می توانید مسئله را حل کنید، تمرکز کنید
یک تمرین مهم رفع اهمال کاری همین الان انجام دهید
الگوی اهمال کاری خود را پیدا کنید یعنی بررسی کنید که چه زمان و در چه موضوعاتی اهمالکاری میکنید؟ به عنوان مثال ممکن است شما در ورزش کردن دچار اهمال کاری شوید، هنگام مطالعه، تصمیم گیری، شروع کار، اتمام کار و..دچار اهمال کاری شوید . همین الان بنویسیدو لیست خود را تکمیل کنید. در مرحله بعد باید مشخص کنید که وقتی کار مورد نظر را که باید انجام دهید انجام نمی دهید معمولاً سراغ انجام چه کاری می روید؟ به عنوان مثال من برای تناسب اندام باید ۱۰ دقیقه هرروز روی تردمیل بدوم ،هر بار که این موضوع را به خودم یادآوری می کنم از انجام آن طفره می روم و سعی می کنم سراغ موبایل خودم بروم و موضوع مورد نظر را فراموش کنم! یا اینکه مثلاً من باید روزانه نیم ساعت زبان انگلیسی مطالعه کنم و جزء برنامه های ضروری من است اما هربار که باید اینکار را انجام دهم، از اتاقم بیرون می روم و خودم را به کاری دیگر مشغول می کنم. کار جایگزینی که شما در این مواقع انجام می دهید چه هست؟
- آیا با موبایلتان بازی میکنید؟
- از خانه خارج می شوید؟
- سعی میکنید خودتان را سرگرم کنید؟
- با تلفن یا کارهای دیگر مشغول می شوید؟
- در اینترنت جستجو میکنید؟
- یا کارهای دیگری را که کارهای مهمی هستند، اما در اولویت نیستند، انجام میدهید؟
حتماً این موضوع را یادداشت کنید که چگونه اهمالکاری میکنید؟ بعد دلایل خودتان را بنویسید که چرا اهمالکاری میکنید؟ دلیلش چیست؟ به خودتان پاسخ این سوال را بدهید که چرا با وجود اینکه کاری که باید انجام شود برای شما ضروری است ان را انجام نمی دهید؟
تست اهمال کاری
برای شرکت در آزمون اهمال کاری فرم زیر را پر کنید تا به صفحه تست اهمال کاری هدایت شوید.
با اهمال کاری درواقع ما داریم استعداد ها و توانایی های خودمون رو نابود می کنیم. چرا که به جای اینکه سراغ اهداف و خواسته هامون بریم و در راه اون ها استعداد های خودمون رو پرورش بدیم مدام داریم تعلل می کنیم . بالا بردن سطح آگاهی ما در این زمینه میتونه ما رو از اهمال کاری نجات بده خوشبختانه مقالات و نوشته های زیادی در این زمینه در سایت های ایرانی و خارجی مثل بیزینس اینسایدر و دانشگاه کسب و کار و ….. موجوده که میشه در کنار مطالب ارزنده سایت شما از اون ها بهره گرفت
درود بر شما انسان اگاه
مقاله زیر هم به شما پیشنهاد می کنم مطالعه کنید
https://sokhanesabz.com/how-to-overcome-perfectionism/