مقالاتسخنرانیفن بيان

کلمات مناسب | کلمات ادبی زیبا در صحبت کردن و سخنرانی

در این مقاله قصد دارم درباره استفاده از کلمات مناسب و زیبا در هنگام صحبت کردن با شما همراهان عزیز صحبت کنم. نحوه‌ی انتخاب ما از میان کلمات، بر اطرافیان‌مان تأثیر مهمی دارد و تفاوتی نمی‌کند که در هنگام یک گفتگو در یک خواربارفروشی ادا ‌شوند یا در یک برخورد رسمی‌تر مانند جلسه‌ ای مهم با مدیرعامل مجموعه تان.

کلمات مناسب و زیبا در صحبت کردن و سخنرانی

سوالی که در کلاس فن بیان و سخنرانی، زیاد با آن مواجه می شوم این است که: استاد به ما کلماتی بگوئید که ما بتوانیم با استفاده از آن ها زیبا صحبت کنیم! باید این نکته را بگویم که صرفاً استفاده از کلمات زیبا برای تاثیرگذاری کافی نیست. بلکه بخش مهمی از تاثیرگذاری شما به احساسی که در افراد ایجاد می کنید مربوط است.

اهمیت استفاده از کلمات مناسب در زمان سخنرانی و صحبت کردن با دیگران

استفاده از کلمات مناسب در زمان صحبت کردن یا سخنرانی اهمیت زیادی دارد. نحوه انتخاب کلمات، لحن ادای کلمات، تُن و آهنگ ادای کلمات همگی می توانند بر مخاطب و میزان پذیرش او تاثیرگذار باشند. در بسیاری از کلاس های فن بیان این موارد به دانشجویان آموزش داده می شود.

فن بیان به معنی خوب صحبت کردن است و بخش مهم خوب صحبت کردن به استفاده اصولی از کلمات زبیا فارسی باز می گردد. در این کلاس ها سرفصل های مختلف نظیر تمرین استفاده از واژگان مناسب آموزش داده می شود. به عنوان مثال از دانشجویان خواسته می شود که واژگان مترادف کلمات را پیدا کنند. با پیدا کردن کلمات مترادف می توانید به افزایش دایره لغات خود کمک کنید.

 

همه چیز به فن بیان بر می گردد

در حقیقت در تعریف فن بیان می گوئیم: فن بیان یعنی خوب صحبت کردن. بخش مهمی از خوب صحبت کردن هم مربوط می شود به استفاده از کلمات مناسب و اصولی آن هم در زمانی که درحال گفتگو هستیم. اگر هنوز در دوره رایگان فن بیان و سخنرانی شرکت نکردید از طریق لینک زیر اقدام کنید.

دوره رایگان فن بیان

 

تمرین اول برای استفاده از کلمات مناسب

یکی از مهم ترین تمرینات برای این که بتوانیم از کلمات مناسب در صحبت کردن استفاده کنیم پیدا کردن کلمات مترادف واژگان است. این که بتوانیم به جای هر کلمه ای، کلمات دیگری که همان مفهوم رو منتقل می کنند به کار ببریم.
مثلا:
بخشنده: دست و دل باز، مهربان، خیر خواه، رئوف، آزاد منش، واهب، خوش قلب

وحشتناک: هولناک، ترسناک، بیمناک، سهمناک، رعب آور

شما می توانید بی نهایت کلمه دیگر را انتخاب و برای آنها مترادف سازی کنید تا سطح بیان و هم چنین دانش تان در گسترش لغات نیز بهبود پیدا کند. در ضمن سایت واژه یاب ، مترادف کلمات را به شما می دهد . 

استفاده از کلمات مترادف

یکی از تمرینات دیگر، کسب مهارت در استفاده از کلمات متناسب با افراد و موقعیت های مختلف است. درک این که از کلمات در چه موقعیت هایی استفاده کنیم، اهمیت فوق العاده زیادی دارد. توصیه می شود که قبل از سخنرانی یا صحبت کردن، به کلمات مناسب و واژگانی که می خواهید استفاده کنید، فکر کنید. سعی کنید جملات و کلمات زیبای تعریفی مثبت را به کار ببرید.

متخصصان توصیه می کنند که یک دفترچه تهیه کنید و کلمات خوب و مناسب را در آن یادداشت نمایید. مثلاً می توانید در زمان صحبت کردن از لغات دارای بار مثبت نظیر خارق العاده، مشتاقانه، مهیج، درخشنده، بهترین و غیره استفاده کنید.

استادان فن بیان توصیه می کنند که برای تاثیر گذاری بیشتر، از کلماتی که در ادامه به آنها اشاره می شود، استفاده نمایید.

  • «سپاسگزارم»: یکی از واژگان مناسب در زمان سخنرانی، استفاده از واژه «سپاسگزارم» و مترادف های آن است. قدردانی و تشکر حس خوبی را به مخاطبین انتقال می دهد.
  • «چون»: رابرت سیالدینی، مؤلف کتاب «تأثیر» در کتاب خود می گوید که این کلمه، ترکیبی از درخواست و دلیل است. او توضیح می دهد که استفاده از این ترکیب احتمال پذیرش درخواست از سوی طرف مقابل را به میزان چشمگیری افزایش می دهد.
  • مطرح کردن درخواست با عبارت «آیا می توانید؟»: استفاده از این عبارت نیز احتمال پاسخ مثبت به درخواست شما را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد؛ چرا که در غیر این صورت، به صورت ناخودآگاه احساس ناتوانی به مخاطب دست می دهد.
  • استفاده از کلمات مناسب باید بگونه ای باشد که فرد احساس کند منافع او نیز در این درخواست در نظر گرفته شده است. توصیه می شود به جای استفاده از رویکرد شخصی، گفتگوی خود را از دید مخاطب شکل دهید.

بر اساس تحقیقات انجام شده، دایره لغات افراد با تحصیلات بالاتر حدوداً ۲۵۰۰۰ واژه و دایره لغات افراد معمولی حدوداً ۱۲۰۰۰ لغت است؛ ولی بر اساس پژوهش ها، افراد در طول روز فقط از ۲۰۰ تا ۴۰۰ لغت استفاده می کنند. این لغات در حافظه ما قرار دارند؛ ولی دایره لغات ما بدلیل عدم استفاده از آنها محدود می شود. بنابراین، با یادداشت لغات در دفترچه روزانه و مرور و استفاده از آنها در مکالمات روزمره می توانید به میزان بسیار زیادی به قوی تر شدن فن بیان و گیرایی کلام خود کمک کنید.

کلمات مناسب ، افراد و موقعیت مناسب

این که من کجا و در چه موقعیت هایی از چه کلماتی استفاده کنم مساله فوق العاده مهمی است. 

بسیار پیش آمده که کلمات «تصفیه» و «تسویه» را افراد به جای هم به کار برده‌اند؛ در حالی که این ۲ واژه تفاوت محتوایی با یکدیگر دارند.

تصفیه: پالایش/ معمولاً برای آب به کار می‌رود.

تسویه: تراز و موازنه/ همیشه برای محاسبه به کار می‌رود. پس معانی را هم باید بدانیم.

این مقاله را بخوانید : فن بیان و اصول سخنرانی

قبل از صحبت یا سخنرانی به استفاده از کلمات مناسب تان فکر کنید

برای پیشگیری از برهم خوردن رشته‌ی افکار‌تان در هنگام صحبت کردن و شروع صحبت، درباره‌ی آنچه می‌خواهید بیان کنید، فکر کنید. مثل نوشتن یک نامه. از قبل فکر کردن، به شما برای چگونگی بیان آن، زمان می‌دهد. مثلا ً با خود بگوئید من فردا برای شروع صحبتم در جلسه، یا در سخنرانی از چه کلماتی استفاده کنم تا کلامم اثربخشی بیشتری داشته باشد.( برای با کلاس صحبت کردن لیستی از کلمات لاکچری رو براتون تهیه کردیم حتما بخوانید و استفاده کنید)

 

 به کاربردن کلمات و جملات مثبت 

همیشه سعی کنید مثبت و پرانرژی صحبت کنید. به اصطلاح “زبان خوش” و به کار گرفتن عبارات و جملات مثبت باعث می‌شود تا صحبت ادامه پیدا کند و از سوءتفاهم‌های احتمالی جلوگیری شود. کلمات منفی مانند: نمی‌توانید، نباید و… بار به‌شدت منفی دارند. سعی کنید تا مسئله شخص را حل کنید و چیزی نگویید که مخاطبتان حس منفی از شما بگیرد. در کتاب آئین دوستیابی درباره تعریف حسن جویی  تعریف و تحسین صادقانه مفصل صحبت شده است.جملات مثبت

دفترچه کلمات مناسب و خوب

پیشنهادم به شما این است که دفترچه ای تهیه کنید و هربار که با واژه جدید و مناسبی مواجه می شوید آن را در این دفترچه یادداشت کنید. مثلا در هنگام صحبت کردن یک سخنران، مجری و … به یکسری عبارات می رسید که برایتان جذاب است و تمایل دارید از آن ها استفاده کنید. البته نکته مهم این است که بعد از یادداشت این کلمات سعی کنیم که آن ها را در جملات روزمره مان استفاده کنیم تا وارد دایره واژگان مان شوند .

در این قسمت لیستی از کلمات مناسب اورده شده شما برای هر موقعیت بسنجید و در کلام تان از آن ها استفاده کنید.

۱- خارق العاده ۱۱- درخشان ۲۱- شکست ناپذیر ۳۱- سربلند
۲- شگفت انگیز ۱۲- ممتاز ۲۲- درجه یک ۳۲- فرخنده
۳- افسانه ای ۱۳- استثنایی ۲۳- حیرت انگیز ۳۳- مشتاقانه
۴- با شکوه ۱۴- محسوس ۲۴- مهیج ۳۴- بی مانند
۵- بهترین ۱۵- متحیر کننده ۲۵- درخشنده ۳۵- تمام و کمال
۶- بهتر نسبت به همیشه ۱۶- تابان ۲۶- بی نهایت ۳۶- ایده آل
۷- باور نکردنی ۱۷- هنگفت ۲۷- بی مانند ۳۷- علاقه مند
۸- غیر قابل قبول ۱۸- با جلال ۲۸- بی نظیر
۹- شگفت آور ۱۹- مجلل ۲۹- اعلی
۱۰- حیرت آور ۲۰- بی همتا ۳۰- سعادتمند

این مقاله را بخوانید : چطور دایره لغاتمان را افزایش دهیم ؟

۵ کلمه مناسب برای تأثیرگذاری در ارتباطات

۱. چون، درخواست به‌علاوه‌ی دلیل

برای دلیل درخواست‌تان از کلمه ی «چون» استفاده کنید. رابرت‌بی.سیالدینی (Robert Cialdini)، مؤلف کتاب «تأثیر»، در بخشی از این کتاب در توضیح عملکرد این واژه آن را به صورت ترکیبی از «درخواست به‌علاوه‌ی دلیل» تشریح می‌کند. او در این کتاب ثابت می‌کند که استفاده از این ترکیب احتمال پذیرش درخواست شما را افزایش می‌دهد.

برای درک قدرت این واژه به نتایج حاصل از پژوهش زیر توجه کنید. در این مطالعه‌ی موردی،‌ پژوهشگر از افراد مختلف می‌خواست که اگر می‌توانند بدون نوبت وارد صف بشوند. نتایج حاکی از آن بود که هرگاه از واژه‌ی «چون» استفاده می‌شد، احتمال این که مردم اجازه بدهند بدون نوبت وارد صف بشوند بیشتر بود. به عنوان مثال به جای بیان جمله‌ی «امکانش هست جلوی شما بایستم» از این جمله استفاده می‌شد: «امکانش هست جلوی شما بایستم چون دیرم شده و باید به یک قرار ملاقات برسم». 

۲. تشکر کنید، «سپاسگزارم»

 استفاده از واژه‌ی «سپاسگزارم» برای تشکر  و قدردانی عبارت مناسبی است و احساس خوبی را به مخاطبتان انتقال می دهد.

قدرشناسی و استفاده از کلمات مناسب در صحبت و سخنرانی استفاده از این کلمه باعث می‌شود در ذهن دیگران تصویر فردی قدرشناس از شما شکل بگیرد و بنابراین آنها برای کمک به شما تمایل بیشتری نشان خواهند داد. بیان عبارتی شبیه به «سپاسگزارم از وقتی که در اختیار من قرار دادید»، در ابتدا یا انتهای یک ملاقات، برای انتقال لحن مثبت شما به شنونده کافی خواهد بود.

۳٫ درخواست خود رابا «می‌توانید؟» مطرح کنید

استفاده از کلمه‌ی «می‌توانید» را در ارتباطاتتان پبشنهاد می کنم. زمانی که درخواستی دارید و از این کلمه استفاده می کنید ناخودآگاه شخص مقابل تان این احساس را خواهد داشت که باید به شما پاسخ مثبت دهد چون در غیر این صورت احساس ضعف و نتوانستن می کند. مثال: “می تونید به من برای فردا مرخصی بدید؟”

۴٫ «شما»

اغلب افراد طوری درخواست خود را مطرح می‌کنند که منافع موجود فقط متوجه خودشان خواهد بود. این گونه افراد برای بیان درخواست خود از عباراتی هم چون: «من اینو می‌خوام چون بهش نیاز دارم.» استفاده می‌کنند که بیان‌کننده‌ی انگیزه‌ی شخصی یا دلیل منطقی آن ها از طرح درخواست است. به جای این رویکرد شخصی، سعی کنید از دید مخاطب خود به چارچوب گفتگو شکل دهید. در ابتدا از خودتون بپرسید که درخواست شما چه نفعی برای طرف مقابلتان خواهد داشت. به عنوان مثال اگر درخواست خود را به این شکل بیان کنید: «به نظر من اگر این آموزش را ببینید ارتباطات موثرتری را با اطرافیانتان برقرار خواهید کرد»، در این صورت احساس مهم بودن به شخص مقابل خواهید داد.

۵٫ «ما»

واژه‌ی «ما» نیز مانند واژه‌ی «شما» موجب می‌شود که محور گفتگو تنها به خواسته‌های شخصی شما متمرکز نشود. شما با این کلمه، این پیام را به مخاطب خود انتقال می‌دهید که هر دو در یک تیم قرار دارید و هر منفعتی که برای شما حاصل شود، شامل او نیز خواهد شد.

 

دفترچه صبحگاهی برای گسترش کلمات مناست

طبق بررسی زبانشناسان، دامنه واژگان و اصطلاحات به طور میانگین در افراد تحصیل کرده چیزی در حدود ۲۵٫۰۰۰ واژه و افراد معمولی تر حداقل ۱۲٫۰۰۰ واژه را در ذهنشان دارند. به نظر شما از چند تا  از این کلمات در طول روز استفاده می کنیم؟ طبق بررسی های انجام شده بین ۱۵۰ الی ۴۰۰ تا. پس سوال این است که بقیه کلمات کجا هستند؟ آن ها در حافظه ما وجود دارند و چون استفاده نمی کنیم دایره واژگانمان محدود است. ولی بایداین لغات را به دایره واژگانمان وارد کنیم. حتماً می پرسید خب چطور؟ پس حواستان را تمام و کمال به این قسمت بدهید. شما فقط به یک چیز نیاز دارید، آن هم دفتر چه صبحگاهی است.

دفترچه گسترش دایره لغاتهر روز صبح به محض بلند شدن هر کلمه ای که به ذهنمان می رسد در دفترچه صبحگاهی اضافه می کنیم. این تمرین به ما کمک می کند که کلماتی که در ذهن داریم ولی به علت عدم استفاده در دایره واژگان روزمره مان نیست را وارد دایره واژگانمان کنیم.

محصول غیر حضوری فن بیان و سخنوری

به شما عزیزان و بزرگواران پیشنهاد می کنم این دوره کاربردی و مفید رو از دست ندین. همین حالا روی عکس کلیک کنید.

دوره غیر حضوری آموزش فن بیان، سخنرانی و عزت نفس

کلمات مناسب و زیبا در صحبت کردن و سخنرانی 

نوشته های مشابه

‫۳۰ نظرها

  1. این مطالب عالی هستند ****من در نمایشگاه خودرو کارشناس فروش هستم این مطالب برای من خیلی مفید بود (لندرانی)
    ۰۹۱۹۸۸۰۶۳۹۱________مطهری بعد از چهارراه سهروردی_________

  2. سلام یه سوال داشتم
    من هنگام صحبت کردن از تمام واژگانی که در ذهن دارم نمیتونم به درستی استفاده کنم ولی به فاصله خیلی کم پس از پایان صحبت به خودم گوش زد میکنم که میتوانستم از کلمات بهتری استفاده کنم باید چطور میتونم در عین حال از تمام واژگان که در خاطر دارم استفاده کنم ممنون میشم راهنمایی کنید یا کتابی رو معرفی کنید

    1. سلام دوست عزیز اینکه شما بعد از مکالمه به این فکر می کنید که چه کلماتی استفاده می کردید بهتر بود این خوب است و چیز بدی نیست اما در رابطه با اینکه چه تمرینی برای شما کارساز است در محصول جطور فن بیان خوبی داشته باشیم تمرینات فن بیان گفته شده است که لینک ان را در ادامه قرار خواهم داد.تمرین بداهه گویی هم برای شما مفید است یعنی ۳ الی ۵ دقیقه راجع به موضوعات مختلف صحبت کنید . مثلا ۵ دقیقه در رابطه با قوری ، کتری و..به شما کمک می کند روان صحبت کنید

      لینک محصول چطور فن بیان خوبی داشته باشیم
      https://sokhanesabz.com/?p=2257

  3. با سلام خدمت شما من فن بیانم خیلی پایینه دوس دارم توی جمعی که هستم بتونم صحبت کنم ولی الان همیشه ساکتم لطفا کمکم کنید الانم کارم جوری شده که باید با ارباب رجوع صحبت کنم ولی نمیتونم متاسفانه

    1. سلام خدمت شما دوست عزیز . به شما تبریک می گم که در پی رشد و تغییر هستید . اگر تهران هستید دوره حضوری فن بیان و سخنرانی مناسب شماست . اگر نمی تونید دوره تهران تشریف بیارید از محصولات غیر خضوری سایت استفاده کنید . مثل محصول فن بیان که در لینک زیر می توانید تهیه کنید

      https://sokhanesabz.com/?p=2257

      ترس از ضحبت مقابل جمع برای بسیاری از افراد وجود دارد راهش این است که تمرینات رفع خجولی انجام دهید مثلا فروش در مترو…دستفروشی ..گل فروشی در چهارراه یا هرکار دیگری که برای شما در این راستا سخت است .

  4. ممنون از مطلب خوبتون
    استفاده از واژه های زیبا و کلمات ادبی فارسی و کلمه های خاص واقعا چقدر در مقبولیت و نشان دادن شان و شخصیت ما به طرف مقابل اهمیت داره ؟

      1. سلام استاد خوب استین
        استاد من در شروع رابط های خود خوب پیش میرم اما یک هفته یا دو هفته بعد رابطه خراب میشه نمیدانم چی گپ است یعنی یکی را که میخایم دوست داشت باشم اول خوب پیش میرم اما بعد ها خراب میشه

        1. درود بر شما خب باید ریشه یابی بشه که کمک گرفتن از یک مشاور بهتون در این راستا کمک می کنه

  5. برای اینکه استفاده از کلمات زیبا در مکالمه ملکه ذهنمون بشه و و این کلمات ادبی و کلمه های زیبا در گفتگو هامون وارد کنیم چه تمرینی پیشنهاد میکنید خانم قهرمانی

    1. درود بر شما تمرینی که در این زمینه به شما کمک می کنه این است که لیستی از این کلمات دم دست شما باشد و اگاهانه در طول روز از انها استفاده کنید به مرورد وارد دایره واژگان شما خواهد شد. مقاله زیر هم برای شما مفید است

      https://sokhanesabz.com/%d8%aa%d9%85%d8%b1%db%8c%d9%86%d8%a7%d8%aa-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86/

  6. ممنون میشم اگه یه لیست کلمات زیبای فارسی و کلمات خاص فارسی رو بهمون بدید

  7. زمانی که در گفتگو کلمات مناسب برای حرف زدن پیدا نمی کنیم باید چیکار کنیم طرف مقابل متوجه این مطلب نشه؟

  8. با سلام
    چگونه هنگام گفتگو یا نامه‌نویسی ، کلمات زیبای فارسی و کلمات ترکیبی زیبا به ذهنمان برسد؟
    استفاده از کلمات زیبا در گفتگو چقدر میتونه در طرف مقابل تاثیر گذار باشه ؟

      1. ممنون من فکر میکردم استفاده از واژه های زیبا و کلمات ادبی فارسی فقط برای زبان نوشتاری کاربرد داره اما با مطالعه این مطلب به تاثیر این ها در روابط روزمره پی بردم

  9. سلام مطالب بسیار کاربردی بودن
    من میخواستم از یک پروژه ی پژوهشی که موضوع اون ترویج کتابخوانی در جامعه هست دفاع کنم
    برای بیان بهتر مطالب چه راه کاری رو پیشنهاد میدید

  10. سلام خسته نباشید،
    چطور میتونیم آن مفهومی که در ذهن داریم را با بهترین بهترین شیوع بیان کنیم، و چطور جملاتی رو در کنارهم قرار بدهیم تا جمله مان صحیح مطابق مفهوم در ذهن مان باشد سپاس،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید