بطور کلی بیشتر افراد در زمان انجام کاری که به آن عادت ندارند، دچار ترس و اضطراب میشوند و شروع آن برایش سخت و چالش برانگیز است. استرس سخنرانی و ترس از صحبت در ملاعام نیز یکی از این نوع ترس هاست. ترس از سخنرانی به یکی از ریشه های ترس مربوط می شود، به این مسئله که ما نمی دانیم وقتی به جایگاه سخنرانی می رویم چه اتفاقی قرار است برای ما بیفتد. بسیاری از سخنرانان برجسته در ابتدا از صحبت کردن در یک جمع کوچک هم ترس داشتند و بسیار برای آنها دشوار بوده است. ولی با مرور زمان وکسب مهارتهایی در این زمینه و تمرین توانستند بر ترس خود غلبه کنند.
آیا هنگام سخنرانی دچار استرس سخنرانی می شوید و دوست دارید بر این ترس و دلهره غلبه کنید؟ آیا علاقمند هستید بدون استرس سخنرانی کنید وترس شما از تریبون از بین برود؟ آیا در سازمان یا محل کار شما توانایی صحبت درجمع همکاران و یا مدیرانتان برای شما ضروری است و برای شما امتیاز محسوب می شود؟ آیا موعد دفاع از پایان نامه تان نزدیک است و شما ترس از ارائه آن در میان اساتید و همکلاسی هایتان دارید؟ آیا شغلتان معلمی و یا تدریس است و ترس از حضور دانش آموزان و یا دانشجویان دارید؟
اگر پاسخ شما حتی به یکی از موارد بالا مثبت است، شما را به خواندن ادامه این مقاله دعوت می کنم. در این مقاله قصد دارم درباره ترس از سخنرانی، مدیریت ترس از سخنرانی، ترس از حضور در جمع، تپش قلب در هنگام سخنرانی، ترس از حضور در جمع، درمان لرزش صدا هنگام سخنرانی، تپش قلب در هنگام سخنرانی و اشتباهات رایج دیگر را مطرح کنم.
فهرست محتوا
ترس از سخنرانی و غلبه بر آن
شاید دیده باشید که برخی از سخنرانان، با وجود سالها سخنرانی، هنوز هم در زمان شروع سخنرانی اضطراب دارند. در واقع، ترس ازسخنرانی یکی از رایج ترین ترس ها است. در حین مطالعاتی که بر روی این موضوع انجام می دادم، متوجه شدم که اکثر افراد ثروتمند، معروف و رهبران موفق بیزینسی سعی می کنند مهارتهای سخنرانی در جمع را آموزش ببینند.
وارن بافت یکی از ثروتمندترین سرمایه گذاران دنیا به شدت از سخنرانی درمقابل مردم هراس داشت. به همین دلیل در کلاس آموزش سخنرانی ثبت نام کرد. ولی بدون اینکه کلاس شروع شود، آن را رها کرد. وارن بافت در سن ۲۱ سالگی کار بیزینسی خود را آغاز کرد، او قصد داشت از تمام استعدادها و پتانسیل هایش استفاده کند و بر ترس از سخنرانی خود غلبه نماید. بنابراین وارن در یک دوره ای همراه با سی نفر دیگر شرکت کرد که مشکلی مشابه او یعنی ترس از سخنرانی و صحبت در جمع داشتند، نام دوره “هراس ازبرخاستن و گفتن نام مان” بود.
خود من برای اجرای اولین سخنرانی خود (که یکی از بزرگترین ترس های زندگیم بود) بارها با خود کلنجار می رفتم و با هر بهانه ای از انجام آن دوری می کردم. ولی در نهایت به این نتیجه رسیدم که تنها راه غلبه بر ترسم وارد شدن در آن است و بالاخره اولین سخنرانی خود را ارائه کردم. مسلما اولین سخنرانی ما قرار نیست که بی نقص و از هر نظر عالی باشد و یا بر ترسمان به کلی غلبه کرده باشیم، بلکه همین که با ترس خود روبرو شدیم، یک قدم به هدفمان نزدیک تر می شویم.
اگر شما هم ترس از سخنرانی یا صحبت درجمع دارید تا زمانی که با ترس خود روبرو نشوید نمی توانید آن را در خود از بین ببرید. هرچقدر رویارویی با ترستان را به تعویق بیندازید به همان اندازه میزان ترس در ذهن شما بزرگ و بزرگتر می شود . بنابراین بر ترس خود با ارائه سخنرانی های گوناگون در هر موقعیتی که برایتان پیش می آید، غلبه کنید.
موقعیت های ایجاد استرس سخنرانی
هریک از ما به تناسب موقعیت های تحصیلی و شغلی خود در طی زمانها و موقعیت های مختلف، ممکن است با ترس و استرس سخنرانی در شرایط گوناگون مواجه شده باشیم. چند نمونه از این نوع ترس عبارتند از:
- ترس یک دانشجو هنگام ارائه مطلب در کلاس
- ترس یک سخنران هنگام شروع سخنرانی
- ترس یک کارمند هنگامی که می خواهد به همکاران خود در سازمانش آموزش خاصی را بدهد
- ترس یک مدیر هنگام مذاکره با بانک جهت دریافت تسهیلات بانکی
- ترس یک معلم برای شروع تدریسش
محصول کاهش استرس و مدیریت ترس از سخنرانی در کنترل استرس سخنرانی هم میتواند به شما کمک کند
عوامل افزایش استرس سخنرانی
از مهمترین عواملی که ممکن است باعث بروز استرس بیشتر در زمان سخنرانی شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- تلاش برای مخفی کردن ترس
درحین سخنرانی باید به این نکته توجه کنیم که هرگونه تلاشی برای پنهان کردن ترس از سخنرانی خود باعث ترس و استرس بیشتر می شود و ازدیدگاه من باعث می شود ما افتخاری بابت آن سخنرانی نداشته باشیم زیرا ممکن است با خود بگوییم، اگر مخاطبین می دانستند که من چه ترس واضطرابی داشتم…
۲- نادیده گرفتن مخاطب
گاهی برخی از سخنرانان برای اینکه میزان ترس خود را هنگام سخنرانی کاهش دهند، سعی می کنند مخاطبان را نادیده بگیرند. شاید شما هم مثل من دیده باشید سخنرانانی که گویی برای خود در حال ارائه هستند؛ درنتیجه اتفاقی که می افتد این است که تماس چشمی که یک ابزار قدرتمند در یک سخنرانی موفق است را از دست می دهند و هرگونه سوال و واکنشی را از سوی مخاطب نادیده می گیرند.
در این حالت بدون هیچ ارتباطی با مخاطب روی افکار خودشان تمرکز می کنند. افکاری که به طور تضمین شده بسیار منفی و غیرواقعی تر از آنچه مخاطب فکر می کند می باشد. درنتیجه ترس و استرس از سخنرانی در ذهن فرد بیشتر و بیشتر می شود.
۳- تپش قلب در هنگام سخنرانی
تنفس صحیح دیافراگمی بسیار اهمیت دارد. آرام و کنترلشده نفس بکشید تا از تنفس سریع جلوگیری کنید. نفسهای عمیق بکشید، زیرا اگرچه ممکن است بدنتان به اکسیژن بیشتری احتیاج نداشته باشد، اما گاهی این احساس به انسان دست میدهد که به اندازه کافی اکسیژن وارد بدنش نشده است.
یادتان باشد که توجه بیش از حد به ضربان قلب میتواند تپش قلب تان را تشدید کند. اما میتوانید با انجام فعالیتهایی، حواستان را از ضربان قلبتان پرت کنید. مثلا به یکی از دوستانتان زنگ بزنید، می توانید به موضوع مهم کاری تان فکر کنید، به مسائل بزرگتر فکر کنید تا استرس آن لحظه کمتر شود.
۴- تند صحبت کردن
گاهی پیش می آید سرعت بیانمان در سخنرانی جهت کاهش استرس و ترس، افزایش پیدا می کند. در این حالت سعی می کنیم تند و کوتاه نفس بکشیم و یا حتی نفس خودمان را نگه داریم که در این صورت تنفس ما دچار مشکل می شود که این عامل خود باعث افزایش ترس و استرس ما هنگام سخنرانی می شود. وقتی تند سخنرانی می کنیم شانس اینکه مخاطب از اجرای ما لذت ببرد را کاهش می دهیم و یک مانع بین خودمان و مخاطب ایجاد می کنیم و در نتیجه ارتباطمان با مخاطب کم می شود.
این اتفاق باعث می شود یک رابطه غیر دوستانه با مخاطب برقرار شود که خود باعث بیشتر شدن نگرانی ما هنگام سخنرانی می شود. باید تمرین کنیم که سرعت بیانمان را کاهش دهیم تا بتوانیم راحتتر نفس بکشیم که این عامل خود باعث آرام و ریلکس تر شدنمان هنگام سخنرانی و کاهش ترس از سخنرانی ما می شود.
سخن پایانی
قوی ترین منتقد برای انسان در انجام هر کاری خود اوست. ما وقتی سخنرانی خود را می بینیم ممکن است بیشتر از هرشخص دیگری از خودمان انتقادکنیم و با نکته بینی بیشتری ارائه خود را نقد کنیم. بنابراین وقتی سخنرانی و ارائه تان به پایان رسید و شما توانستید برترس و استرس خود غلبه کنید، به خودتان افتخار کنید. زیرا شما هم یکی از افراد بسیار زیادی هستید که ترس از سخنرانی را تجربه می کنید که با انجام تمرینات می توانید بر ترس طبیعی خود هنگام ارائه سخنرانی غلبه کنید و انرژی حاصل از نگرانی و استرس را به انرژی مثبت برای ارائه تبدیل کنید.
احساسات نگرانی و استرس هم نوعی از احساسات با تولید آدرنالین می باشد که ما می توانیم با هدایت این انرژی به مسیر درست ارائه پر احساسی داشته باشیم. امیدوارم از خواندن این مقاله استرس سخنرانی لذت برده باشید. با ارائه یک سخنرانی بدون ترس و با اعتماد به نفس یک قدم به رسیدن جایگاه اجتماعی و شغلی نزدیکتر می شوید.
سلام
دریافت نکات مهمی سخنرانی
ممنون مطالب بسیار خوبی در ارتباط با کنترل ترس و استرس بود
ممنون از شما استاد.
مطالب خوبی بود.
ممنون از شما ..در ادامه شما را به خواندن این مقاله دعوت می کنم
http://sokhanesabz.com/stress-in-speech/
سلام
شروع سخنرانی بهتر است توپ را در زمین مخاطب بیندازید و از او یک سوال بپرسید. و تکه تکه حرف بزنید یعنی امید داشته باشید کسی غیر از شما هم قرار است حرف بزند.
ممنونم از شما
با سلام
به نظر من مشکل اصلی یک سخنرانی شروع سخنرانیه. بیشترین استرس تو شروع سخنرانیه. اگه بتونید با تکنیکی شروع سخنرانی رو رد کنید بعدش رو غلطک میافتین. بعضی ازین تکنیکا اینه:
– با یه داستان ساده شروع کنید.
– شروع سخنرانی رو با یه عکس یا فیلم انجام بدید و کم کم توضیح بدید.
– مثه آخوندا که اول سخنرانیشونو ۵ دقیقه از حفظ یچیزایی مثه دعا و صلوات میگن تا ترسشون بریزه اول سخنرانی رو کلا سعی کنید از بر باشین و چیز خیلی ساده بگین. یهو از حل معادله شرودینگیر نسبیتی تو دستگاه مخصات کروی با جرم تامیم یافته شروع نکنین.
ممنون از شما دوست عزیز که تجربیاتتون در اختیار اعضای سایت قرار دادید
سلام استاد گرامی
مقاله جالبی بود .
و خیلی روان و ساده در مورد مدیریت ترس بیان شده بود
درود بر شما ، مطالبی که بیان نمودید بسیار مهم و کلیدی است . ممنون از شما
خانم قهرمانی منم همیشه اضطراب میگیرم اما بهش اجازه ندادم جلوی سخنرانی و سمینارهامو در محیط های کاری و علمی بگیره . یه راهکار خوب دارم که همیشه جواب داده. اونم اینکه یکی دو روز قبل از سمینار از خودم تنهایی در حال اجرای سخنرانیم فیلم میگیرم. به طرز عجیبی فوق العاده موثره. خیلی سال پیش تو یه وبسایت خوندم…
در مورد بیمه عمر اگر اطلاعات خواستید خوشحال میشم کمکی باشم
تجربه ای که مطرح کردین برای از بین بردن ترس از سخنرانی بسیار عالی بود ممنون از شما
با سلام استاد گرامی
مقاله خیلی خوب و با محتوائی است، یکی از مواردی که همیشه در ابتدای هر سخنرانی با آن مواجه میشوم، ترس از سخنرانی است، امیدوارم با این راهکارهای خوب بتوانم بر آنها غالب شوم.
ممنونم از شما
با سلام استاد گرامی.
مقاله ای بسیار کاربردی و خوبی بود.
موفق و پیروز باشید.
با تشکر از شما.