سخنرانیفن بيانفن بيان در كسب و كار

گسترش دايره لغات : چگونه دايره لغات خود را در گفتگو افزايش دهيم

يكي از موارد مهم در بحث فن بيان و خوب صحبت كردن،‌ دايره لغات است. اينكه در گفتگوهاي خود چقدر مي توانيم از كلمات و واژه هاي خود براي رساندن پيام استفاده كنيم. بسياري افراد در طول دوره فن بيان بارها از من مي پرسند كه چطور مي توانم دايره لغات خود را افزايش دهم .

نكته اي كه مهم است اين است كه فقط خواندن و حفظ كردن اين لغات به ما كمكي در گسترش دايره لغات نمي كند بلكه اين لغات بايد وارد گفتگوهاي روزمره ما شود.

دایره لغات

اهميت گسترش دايره لغات

گسترش دايره لغات یک‌راه كليدي براي تخصصي كردن بيان در کسب‌وکار و روابط شغلي می‌باشد. بری مک‌کیگان ازجمله مشت‌زنان جوان بود که در مدتی کوتاه توجه بسیاری را به خود جلب کرد. بسیاری از مردم، قدرت افسونگر مک‌کیگان در هوش گفتاری، را دلیل این توجه  می‌دانند.

او خود می‌گوید که درزمانی که به مشت‌زنی در داخل رینگ بوکس می‌پرداخته هرگز فکر نمی‌کرده که دانش بهره‌‌گیری از کلمات تا این اندازه مهم باشد، چراکه چابکی جسم و ذهن در ورزش، برنده را مشخص می‌کند.

مک‌کیگان پس از بازنشستگی از بوکس به حرفه گزارشگری رویدادهای مشت‌زنی علاقمند می‌شود و در قالب یک گزارشگر ورزشی به تلویزیون می‌پیوندد.

او در همین بین متوجه اهمیت برخورداری از دایره وسیعی از واژگان در هیجان‌انگیزتر کردن گزارشات شد.

مک‌کیگان مدت‌هاست که به کمک تکنیک‌های افراد نام‌آوری نظیر تونی بوزان، اقدام به گسترش قدرت محاوره خود کرده است. مک‌کیگان تبدیل‌شدن به یک جنگجوی همه ‌فن‌حریف واژگان را برای همه امکان‌پذیر می‌داند.

اين مقاله را بخوانيد: توصيه هايي براي تقويت هوش كلامي

یک مغز با نبوغ بالای گفتاری و یک ‌قلم قدرتمند، برنده‌تر از تیغ شمشیر هستند. هوش کلامی همان نبوغ کلام است و منظور از آن، توانایی شعبده‌بازی با حروف و واژگان است؛ بنابراین ضریب هوش گفتاری افراد با گستره دایره لغاتشان اندازه‌گیری می‌شود.

روان‌شناسان مطرح کرده‌اند، ارتباطی مستقیم بين شیوه به‌کارگیری کلمات و گستره‌ی دایره واژگان افراد، با موفقیت آن‌ها وجود دارد. لذا کلمات نقشی تعیین‌کننده در توفیق اجتماعی افراد ایفا می‌کنند. افراد دارای فن بيان عالي، فكري پويا و سرشار از ایده دارند. ضمن آنکه نیازهای مغز خود را می‌شناسند و قادرند تا با گسترش مستمر دایره لغات خویش از جسم خود نیز در جهت برقراری ارتباطات مؤثر استفاده کنند. این افراد، قدرت کلام بالایی در درک مطالب داشته و باقدرت و شیوایی بیان خود، ذهن و قلب مخاطبانشان را با خود همراه می‌کنند.

علاوه بر این، در کسب‌وکار نيز، هر حرفه‌ای واژگان و اصطلاحات مختص به خود را دارا است؛

بنابراین سخنوران خوب، در شغل خود نیز موفق‌ترند.

گسترش دايره لغات

راهكارهايي جهت گسترش دايره لغات

راهکارهای بسیاری برای گسترش دايره لغات ازجمله يادگيري اصطلاحات و عبارات مخصوص درزمينه‌ی شغل خودمان وجود دارد. يكياز بهترين راه‌ها جستجو در اينترنت براي يافتن كلمات  تخصصي کسب‌ وکارمان است.

نكته مهم در گسترش دايره لغات استفاده از كلمات به‌روز و جديد در صحبت‌هایمان است و لازمه آن  مطالعه و یادگیری مداوم است. وقتي واژه يا عبارتي در کسب‌وکارمان برخورد می‌کنیم كه براي ما ناآشنا است بايد در جستجوي معنا و مفهوم آن باشيم تا بتوانيم در مواقع ضروري از آن‌ها در گفتارمان استفاده كنيم.

به‌عنوان‌ مثال فردي كه درزمينه‌ی حسابداري مشغول به كار است هرچقدر با واژگان مرتبط با مسائل مالي ازجمله ماليات، ارزش‌افزوده و… آشنايي بيشتري داشته باشد، بدون شك در نظر مخاطب، شخص بسيار حرفه‌ای در کار خود قلمداد می‌شود.

اين مقاله را بخوانيد:تنوع در بيان- رفع مشكل يكنواخت صحبت كردن

حل جدول واژگان و معماها و نیز انجام بازی‌های ذهنی، گوش دادن و یادگرفتن كلمات غیرمعمول و  جدید در مکالمات روزمره و نیز تبدیل‌شدن به شنونده‌ای ماهر، استفاده از قدرت بینایی و دنبال کردن  واژگان جدید، سرمایه‌گذاری روی یک فرهنگ واژگان پربار و اختصاص زمان به مطالعه آن، استفاده از  بازی به‌عنوان یک ابزار آموزشی در جهت یادگیری واژگان (مثل جدول كلمات متقاطع يا جدول  معمايي) و افزایش نبوغ کلامی ازجمله راهكارها جهت  گسترش دايره لغات است.

دقت در گفتگو هاي روزمره

راهكار ديگر كه من معمولاً استفاده می‌کنم اين است كه وقتي جمله يا کلمه‌ای را از شخصي  می‌شنوم با خود می‌گویم چه واژه مناسب ديگري می‌توان به‌جای اين جمله يا كلمه استفاده كرد. اين گفتگو دروني در ذهن من انجام می‌شود و سعي می‌کنم كلماتي را كه به ذهنم می‌رسد را  بجاي آن كلمات به كار ببرم.

گاهي وقتي شخصي جمله‌ای يا عبارتي به كار می‌برد، من متوجه می‌شوم كه جمله جالبي است و من هیچ‌گاه از آن استفاده نكرده بودم بنابراين سعي می‌کنم در صحبت‌هایم آن را به کار ببرم. بنابراين توجه به جملات و عباراتی كه اطرافيان بيان می‌کنند يكي از راه‌های گسترش دايره لغات می‌باشد.

اقدامك: گسترش دايره لغات

يك دفترچه برداريد و صبح به‌ محض اينكه از خواب درخواستید بدون اينكه با کسی صحبت كنيد،  به مغزتان فشار بياوريد و تا می‌توانید كلماتي كه به ذهنتان می‌رسد را يادداشت كنيد. اين كار  باعث می‌شود كلماتي كه در ذهن داريم ولي هیچ‌ گاه در صحبت‌هایمان استفاده نمی‌کنیم را از گوشه‌های ذهنمان بيرون بكشيم و در روزمره آن‌ها را به كاربنديم.

اين کار را هرروز صبح انجام  دهيد تأثیر زيادي در گسترش دايره لغات شما در گفتگوهايتان خواهد داشت. علاوه بر اين كلمات در طول روز اگر با جملات بزرگان برخورد می‌کنید كه به نظرتان جالب است را در اين

دفترچه يادداشت كنيد.

 

حتماً به صفحه اینستاگرام سخن سبز که شامل فیلم های آموزشی کاربردی و رایگان میشه سر بزنید و نظرتون رو برامون کامنت کنید.

نوشته های مشابه

‫24 نظرها

  1. سلام خدمت شما خانم قهرمانی
    من هنگام مصاحبه تن صدای خیلی کمی دارم و گاهی اوقات حس میکنم که نمیتوانم صدای خود را کنترل کنم
    چکار باید کرد؟

  2. باعرض سلام خدمت شما خانم قهرمانی محترم
    گلم من عربم ودرپی یادگیری بیشتر زبان فارسی ویادگیری کلمات گفتاری زیباتری هستم
    پیشنهادتون برای تقویت زبان وفارسیم و کمرنگ کردن لهجه ویاگیری زبان گفتاری زیبا چیه؟

  3. واقعا به درستی از اهمیت دایره لغات در فن بیان و دایره واژگان زیبا گفتین
    ممنون از شما

  4. با سلام
    سوال بنده این است که چگونه ادبیات خود را قوی کنیم؟
    راه میانبری برای این موضوع وجود داره یا خیر

  5. ممنون استاد قهرمانی عزیز
    در زمینه افزایش گنجینه لغات فارسی یه راهی که من ازش نتیجه گرفتم میخواستم بگم
    به مانند این دفترچه لغت های زبان از دفتر چه هایی جیبی فرهنگ لغات فارسی استفاده کردم و واقعا بعد از چند وقت در افزایش دایره لغات فارسی اتفاق خوبی افتاد برام

  6. اینجا بهتر نبود بگید
    ممنون از شما بابت استقبال گرمتون.
    یااز اینکه هم برای خودتون هم برای ما ارزش قاءل هستید ممنون.
    مگه نه خوانوم قهرمانی.؟?

      1. با عرض حرمت خدمت خانم قهرمانی!
        بنده بریالی محمودی از افغانستان هستم و مطالب شما را مطالعه کردم و باید بگویم ک تمام نظریات و پیشنهادات شما در مورد قابل تقدیر است ممنون از معلومات نیک شما.

  7. سلام و عرض ادب…
    بنظرم تمرکز شما روی تقلید و استفاده از حافظس ولی من دنبال ابداع سبک شخصی سخنوری و متمایز بودم… ب زبون ساده اون کسی باشم ک بقیه از گفتارش الگو میگیرن و با بازی با کلمات از اصطلاحات جدید و غیر کلیشه ای استفاده کنم ک تو نوع خودش خاص باشه( انگار مثلن کلمه ها نژاد دارن:|) البته قصد جسارت و نقد و بررسی نداشتم فقد چیزیو گفتم ک کمتر بهش توجه شده…

    1. سلام دوست عزیز ممنونم دیدگاه تون نوشتید. نکته ای که مهم است این است که ما خودمان باشیم و به هیچ وجه تقلید نکنیم . ما منظورمون تقلید نبود بلکه الگو برداری بود. سبک شخصی در سخنرانی عالیه وباید باشه ولی این زمانی اتفاق می افته که ما در این مسیر حرکت کنیم بیاموزیم و کم کم خودمون سبک خودمون پیدا کنیم.

    2. سلام واقعا عالیه کارتون چقدر خوب به به فکر جامعه هستین اگه میشه بگین چطور با جدیت و محکم حرف بزنیم

  8. از خوندن اين مقاله لذت بردم.
    ممنون از شما استاد قهرمانی
    موفق باشيد

  9. با سلام خدمت استاد قهرمانی
    در این مقاله به زیبایی به نکات بسیار ارزشمندی اشاره نمودید ، ممنون از شما و سایت خوبتون .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید