مقالاتسخنرانی

مخاطب شناسی در سخنرانی | ۵ راه شناخت مخاطب | سخنرانی موثر

 

سلام سلام خدمت همه شما همراهان عزیز …  مخاطب شناسی در سخنرانی از موضوعاتی بسیار مهمی برای ارائه یک سخنرانی تاثیرگذار است اما چرا ؟ ارائه سخنرانی بدون مخاطب شناسی یک ریسک بزرگ است! مگه می شود مخاطب خود را به درستی نشناسید، ازنیازها و خواسته هایش مطلع نباشید و بعد انتظار داشته باشید که درست به هدف بزنید و مخاطبانتان از سخنرانی شما راضی باشند! مخاطب شناسی در سخنرانی بسیار مهم است و هرچقدر اطلاعات مخاطبین را زودتر به دست آورید بهتراست.

در این راستا به خاطر می آورم که در یکی از شهرستانها برای برگزاری  کلاس فن بیان  دعوت شده بودم. از انجایی که موسسه برگزار کننده اطلاعات کاملی از شرکت کننده ها در اختیار من قرار نداده بود من در روز ارائه مجبور شدم که محتوا را جابجا کنم . به خاطر اینکه افرادی که در کلاس حضور داشتند بسیار مبتدی بودند و واقعا نیاز به مطالب بسیار ساده و روانی برای آموزش داشتند . تمرینات فن بیان و سخنرانی را هم در سطح خودشان پیش بردیم. 

مخاطب شناسی در سخنرانی

به‌طورکلی مخاطب شناسی را به دو گروه کلی تقسیم می‌کنیم:

۱) مخاطب شناسی در سخنرانی ، محیطی

شما به‌عنوان یک سخنران باید بر شرایط و موقعیت واقف باشید و بدانید که با توجه به شرایط محیطی سخنرانی خود را انجام دهید. مثلاً من همیشه وقتی در شهر دیگری سخنرانی دارم حتماٌ سعی می کنم که از قبل اطلاعات کلی نسبت به آن شهر داشته باشم و سخنرانی خود را با صحبت در مورد شهر و ویژگی های خاص آن آغاز کنم.

بنابراین حتماً جو و شرایط محیطی را در سخنرانی باید در نظر بگیریم و راجع به آن صحبت کنیم.

۲) مخاطب شناسی در سخنرانی، دموگرافی (سن،جنسیت، میزان تحصیلات،شغل و…)

-تعداد افرادی که در سخنرانی شما حضور دارند

در مخاطب شناسی سخنرانی باید به تعداد افرادی که در جلسه یا سمینار ما هستند توجه کنیم . صحبت در یک جلسه یا سمینار ۱۰ الی ۲۰ نفره کاملاً فضای متفاوتی از اجرا و ارائه در یک سمینار ۱۰۰۰ نفره خواهد داشت. شما در جلسات و کلاسهای کوچک آزادی عمل بیشتری برای کارهای گروهی ، درگیر کردن مخاطبان به نسبت سمینارهای بزرگ دارید . 

-گروه سنی افرادی که برای آن‌ها سخنرانی می‌کنید

 مخاطبان شما افراد جوان هستند؟  افراد نوجوان؟  افراد میان‌سال؟ هرچقدر جامعه هدف ما در سخنرانی مشخص تر باشند پی بردن به نیاز های آنها راحتتر است و در نتیجه سخنران می تواند اثر گذارتر باشد. فرض کنید که شما برای سخنرانی دعوت شدید که مخاطبان شما افراد میانسال هستند و می خواهید به آنها آموزش فن بیان و سخنرانی بدهید  . محتوای خود را آماده می کنید . اما در روز سخنرانی ناگهان با نوجوانان روبرو می شوید. چه احساسی خواهید داشت اگر بدانید که در لحظه باید محتوای خود را به فن بیان نوجوانان تغییر دهید ؟ آیا محتوایی که برای افراد آماده کرده بودید به درد افراد نوجوان هم می خورد ؟ 

مخاطب شناسی در سخنرانی

-میزان تحصیلات افرادی که در سخنرانی شما حاضر می‌شوند

سخنرانی شما برای یک فردی با سواد پائین با یک فردی که تحصیلات بالا دارد متفاوت باید باشد، شما باید از میزان تحصیلات مخاطبان خودآگاه باشید تا بتوانید مطابق با آن سخنرانی کنید. مشخص است که هرچه سطح تحصیلات مخاطبین شما پائین تر باشد باید از مثال ها و عبارت های ساده تری استفاده کنید. این نکته در مخاطب شناسی سخنرانی بسیار مهم است.

-جنسیت مخاطبان در سخنرانی

در مخاطب شناسی در سخنرانی اطلاع از جنسیت مخاطبین از این جهت مهم است که به شما کمک می‌کند که مثال‌های مرتبط با جنسیت آنها را مطرح کنید و از ویژگی‌های آن‌ها با توجه به نوع جنسیتشان بزنید. شوخی ها، عبارات، تکیه کلام های خاص هم با توجه به جنسیت مخاطبین متفاوت خواهد شد.

راستی اگر هنوز در دوره رایگان فن بیان و سخنرانی شرکت نکردید از طریق لینک زیر ثبت نام کنید :

دوره رایگان فن بیان و سخنرانی

۵ راه مهم برای مخاطب شناسی در سخنرانی

۱٫هرچه زودتر بهتر

من مثالی که در این قسمت می زنم این است که چطور برای امتحان اماده می شوید و قبل از حضور در جلسه امتحانی یکسری امادگی ها کسب می کنید برای ارائه سخنرانی تان هم آمادگی لازم را کسب کنید . مخاطب شناسی در سخنرانی یکی از مهمترین آمادگی هاست که اگر زودتر به آن برسید ، محتوای شما ( پاورپوینت و محتوای شما) به نیاز مخاطب نزدیک تر خواهد بود. 

۲٫قبل از سخنرانی

پیشنهاد می کنم که قبل از سخنرانی در محل سمینار یا جلسه تان حضور پیدا کنید و با افرادی که هستند صحبت کنید. اجازه بدید در این باره مثالی بزنم . فرض کنید من برای آموزش افزایش عزت نفس به سازمانی دعوت شده ام . کمی زوتر از سخنرانی به سازمان مورد نظر می روم و سوالاتی از این قبیل از افراد حاضر می پرسم . رئیس شما چه کسی است ؟افراد مهم در سخنرانی امروز چه کسانی هستند؟ نام انها را می پرسم . سعی می کنم که ارتباط دوستانه ای با افراد برقرار کنم. یکی از راههای کنترل ترس از سخنرانی نیز همین روش است . ارتباط با تعدادی از شرکت کننده ها قبل از سمینار یا جلسه.

محصول کنترل و مدیریت ترس و استرس سخنرانی

مخاطب شناسی در سخنرانی

۳٫ دانستن سطح اطلاعات مخاطب راجع به موضوع

یکی از پارامترهای مهم در مخاطب شناسی در سخنرانی این است که قبل از سخنرانی از میزان اطلاعات و دانش مخاطبین راجع به موضوع سخنرانی مطلع شویم .  اگر میزان دانش ما و درواقع نحوه انتقال ما به مخاطب بسیار سطح بالاتر از سطح آنها باشد مخاطبین ممکنه دچار سردرگمی و گیجی شوند. از آن طرف هم اگر سطح دانش مخاطبین بالاتر از سخنران باشد باز هم حس خوبی به مخاطب وحتی خود سخنران داده نمی شود. 

۴٫ قدرت ارتباط فروتنانه سخنران

یادم می اید در کلاس فن بیان و سخنرانی دوستی که سخنرانی کرد و قرار شد سخنرانیش نقد شود یک نقدی در مورد سخنرانیش مشهود بود . اغلب گفتند احساس کردیم تو خودت را خیلی بالا می گیری و جدا از دیگران! خب هرچقدر احساس نزدیکی و صمیمیت با مخاطب در کنار احساس قدرت داشته باشیم این شیوه نگرش باعث می شود مخاطب هم احساس راحتی بیشتری با ما داشته باشد و راجع به دغدغه هایش بگوید و نیازش راحتتر شناسایی شود. 

 ۵٫  استفاده از فرم های نظرسنجی و پرسشنامه ها

ختم کلام اینکه برای مخاطب شناسی در سخنرانی روش بسیار  کارساز این است است که از فرم های نظر سنجی، پرسش نامه ها برای ارسال به مخاطبین قبل از سخنرانی استفاده کنیم . این روند به شدت به شناخت دقیق از مخاطب کمک می کند. اگر راهی را شما در این مسیر تست کردید و جواب گرفتید برای ما کامنت بگذارید.

مخاطب شناسی در سخنرانی | ۵ راه شناخت مخاطب | سخنرانی موثر

نوشته های مشابه

‫۱۱ نظرها

  1. تشکر و درود بر شما…
    من روزانه مقالات سایتتون رو مطالعه میکنم….خیلی مفیده،سپاسگزارم…

  2. سلام و متشکرم از شما…
    من در زمینه فن بیان و سخنرانی آموزش میبینم…..از تک تک مقاله های خوبی که در سایت قرار میدید استفاده میکنم….‌‌خدا خیرتان بدهد…‌سپاس

  3. سلام و خداقوت….
    طبق مطالب بسیار خوبی که فرمودید باید سخنرانی بصورتی باشد که مخاطب با ما احساس راحتی کند و سطح اطلاعات مخاطبان هم باید در نظر بگیریم…
    ممنونم از مطالب خوبتون….

  4. بسیار سپاسگزارم از مقالات جامع و کاملی که در سایت قرار میدید…
    برای یک سخنرانی مطلوب و ایده آل باید از قبل اطلاعاتی راجع به مخاطبانمان،محیط و…..داشته باشیم

  5. ممنونم‌ از مطالب خوب وب سایتتون ..دقیقا این موضوع شناخت مخاطب برای من شخصا بسیار دغدغه بوده ..نکات عالی بیان کردن ممنونم ???

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید