کنترل ذهن و افکار – چطور افکارمان را کنترل و مدیریت کنیم ؟
فهرست محتوا
کنترل ذهن با توجه به افکار تکرار شونده
وقتی می گوئیم روزانه به طور میانگین ۳۰ الی ۶۰ هزار فکر به ذهن ما می رسد این که افکار منفی به سراغمان بیاید چیز عجیب و غریبی نیست . اما نکته مهم بال و پر ندادن به افکار منفی است (نشخوار فکری).
از راهکارهای زیر میتوانید برای کنترل ذهن و متوقف کردن نشخوار فکری تان کمک بگیرید:
در مورد بدترین حالت ممکن فکر کنید. شاید عجیب باشد که اگر به بدترین سناریو فکر کنید بیشتر باعث ناراحتی شما شود. اما زمانی که شما به بدترین حالت ممکن فکر کنید و بعد از آن فکر کنید که آیا قادر هستید آن موقعیت را مدیریت کنید یا نه؛ ناخواسته خودتان را در شرایطی تصور خواهید کرد که در حال کنترل و مدیریت آن شرایط هستید و این به کاهش نگرانی شما کمک میکند.
اجازه بدهید که در این رابطه مثالی بزنم. یکی از همکارانم تعریف می کرد که قرار بود با کشتی کروز سفری داشته باشد. از قبل در کشتی برای خود و خانواده اش جا رزرو کرده بود ، اما بسیار دیر! داستان را از زبان خود او تعریف می کنم: مدت زمان بسیار کمی داشتیم که خود را به کشتی کروز برسانیم . ما در شهری بودیم که مسافت زیادی با محل مورد نظر داشت. متاسفانه مستقیم هم نمی توانستیم به انجا برویم باید به شهری می رفتیم باز از انجا خودمان را می رساندیم. در این لحظه که استرس داشتم با خودم گفتم ما راه می افتیم بدترین اتفاق ممکن این است که ما به کشتی نرسیم . دیگر استرس اولی را نداشتم و فکرم درگیر نبود . ما حرکت کردیم. شاید باورتان نشود اما درست کمی قبل از حرکت کشتی به مقصد رسیدیم. البته با این توضیح که در مسیر حالمان بد نبود و استرس شاید نرسیم، اگر نشه و… را نداشتیم
قدم بزنید. بیرون بروید و ذهنتان را از نگرانی رها کنید. چراکه ورزش کردن یا دریافت اطلاعات و محرکهای تازه (چشم اندازها، صداها، رایحهها)، کمک میکند ذهن ما به چیزهای کمتر استرس آور متمرکز شود.
برای کنترل ذهن مواظب خطاهای شناختی باشید
قبلاً در مورد خطاهای شناختی صحبت کرده ام . تعمیم دادن یکی از خطاهای شناختی است . به این معنا که یک تجربه منفی از یک اتفاق را به اتفاقات دیگر و پیشبینیهایمان در مورد آینده تعمیم دهیم. برای مثال، کسی که دارای خطای شناختی تعمیم باشد ممکن است بگوید ” من در خانواده ای به دنیا امده ام که پدرم همیشه می گفت پول و رفاه برای از ما بهتران است ، من این موضوع را پذیرفتم و همیشه در شرایط و موقعیت های مختلف خودم را لایق اتفاقات خوب نمی دانم “.
اما توقف تعمیم بیش از حد ممکن است:
مهمترین عامل برای کنترل این خطای شناختی ، مسئولیت پذیری است . برای مثال، اگر دوران کودکی سختی داشتید و فکر میکنید زندگی شما برای همیشه سخت خواهد بود، راههایی که ممکن است زندگی شما را بهبود بخشیده، شناسایی کنید و برای بهبود آنها تلاش کنید.
برای کنترل ذهن و ورودی ها باید حواسمان به این خطاهای شناختی باشد چون باعث به وجود امدن حس منفی و افکار منفی در ما می شود.
رابطه بین کنترل ذهن و خوشبین بودن
در مورد خوش بینی اعتقاد شخصی ام این است که همیشه باعث حس خوب در شما می شود . افراد بدبین معمولاً دچار افکار منفی بیشتری می شوند. در این مواقع این شعر مولانا را به کار می برم و تکرارش را به شما هم توصیه می کنم.
خوش باش که هر که راز داند ♥ داند که خوشی خوشی کشاند
شیرین چو شکر تو باشد شاکر ♥ شاکر هر دم شکر ستاند
مطالعات نشان داده است که خوش بینی زیاد در مورد تواناییها در کنترل افکار و رفتار بیشتر به شما کمک میکند. خوشبین باشید، به خود بگویید که موفق خواهید شد و مدام ذهن خود را در این مورد کنترل کنید حتی اگر در زمانهایی واقعا به این موضوع باور ندارید.
همچنین زمانهایی را به یاد بیاورید که توانستهاید همانطور که میخواهید ذهنتان را کنترل کنید. تنها بر روی اتفاقات مثبت و موفقیتهایتان تمرکز کنید .
مانع مهم در کنترل ذهن
یکی دیگر از خطاها ی شناختی فاجعه سازی است . یعنی اینکه در ذهنمان یک اتفاق را بزرگ و بزرگتر می کنیم . به عنوان مثال، کسی که دچار این نشخوار فکری شود پس از اینکه همسر یا فرزندش دیر می رسد به بدترین اتفاق ممکن می اندیشد. تصادف ، دزدیده شدن، مرگ و…
برای متوقف ساختن فاجعه سازی، تفکر مثبت را در خود تقویت کنید. شما همچنین میتوانید سؤالات منطقی از خود بپرسید. در مثال بالا: او فقط یک ساعت دیر کرده است ، این خیلی غیر منطقی است که من به بدترین اتفاق فکر کنم، قبلاً هم بارها شده است که دیر کند ، بار اولش نیست.
سلام خدمت استاد گرانقدر…
مطالب بسیار خوبی بود ممنونم از شما…
سلام در این راستا مقاله عزت نفس را هم به شما پیشنهاد می دهیم
https://sokhanesabz.com/%d8%b9%d8%b2%d8%aa-%d9%86%d9%81%d8%b3/
مقاله بسیار خوبی بود….ممنون
سلام وقت بخیر…تشکر میکنم از مطالب جامع و کاربردیتون…
خوش باش که هر که راز داند. داند که خوشی خوشی کشاند..
درود بر شما و تبریک می گم که در مسیر رشد و اگاهی هستید…مرسی از همراهی شما. مقاله زیر را هم به شما پیشنهاد می کنیم
https://sokhanesabz.com/what-is-resiliency-skill/
سلام و عرض ادب…
باید دست از فاجعه سازی برداریم،یک اتفاق ناچیز و بی اهمیت را نباید بزرگ کنیم، از خودم میگم،برای من موردی پیش آمده بود که علی رغم تسلط بر کاری در پی تائید دیگران بودم
و اینکه دیگران کارم رو نادیده نگیرند و ذهنم مشغول بود،،حالا به این نتیجه میرسم که نباید وقت باارزشم رو صرف این مسائل کم اهمیت کنم….مسلما اونی که
باید ببینه میبینه و جای حق نشسته…
ممنون از استاد گرانقدر…
سلام…..خوشبینی برای کنتل افکار بسیار مثمر ثمره….
سپاسگزارم از شما..
سلام و درود…بسیار مهمه که
مسائلی که برامون پیش میاد را بزرگ نکنیم و برای هر مسئله ای راه حلی در نظر بگیریم…
سپاسگزارم از شما…
سلام و عرض ادب و احترام…
باید بدترین حالتی که امکان داره روبرو بشیم در ذهن متصور شد و باید خود را در شرایطی متصور بشیم که موقعیت رو مدیریت میکنیم..
ممنونم از مقالات خوبتون…
درود بر شما و تبریک می گم که در مسیر رشد و اگاهی هستید…مرسی از همراهی شما. مقاله زیر را هم به شما پیشنهاد می کنیم
https://sokhanesabz.com/%d8%b9%d8%b2%d8%aa-%d9%86%d9%81%d8%b3/