مقالاتتوسعه فردیدانلود رایگان ( ویدئو )

مهارت تاب آوری و تحمل سختی چیست ؟ چطور تاب آوری مان را افزایش دهیم

تاب آوری چیست ؟

 

 

تاب آوری (Resiliency) ظرفیت برگشتن از شرایط  و موقعیت های سخت می گویند و اینکه ما چقدر می توانیم خودمان را  بعد از تجربه شرایط سخت ترمیم کنیم .تاب آوری ظرفیتی برای مقاومت در برابر استرس و بحران است. روانشناسان همیشه سعی کرده اند که این قابلیت انسان را برای سازگاری و غلبه بر خطرو سختی ها افزایش دهند. این ظرفیت انسان می‌تواند باعث شود تا او با سربلندی از اتفاقات تلخ بگذرد و با وجود قرار گرفتن در معرض تنش‌های شدید، شایستگی اجتماعی، تحصیلی و شغلی او ارتقا یابد. تاب آوری نوعی ویژگی است که از فردی به فردی دیگر متفاوت است و می‌تواند به مرور زمان رشد کند یا کاهش یابد .

تاب آوری : آیا درهنگام طوفان، درختان را دیدید، وقتی که خم می شوند برف ها روی شاخه ها سنگینی می کند، اما به ندرت می شکنند و به محض فروکش کردن طوفان و آب شدن برف ها بتدریج استوارتر از گذشته برمی خیزند؟

آیا فردی را سراغ دارید که با وجود رشد در یک محیط نه چندان مناسب (مثلا در خانواده های آشفته، مدارس شلوغ و کم امکانات، جوامعی با میزان بیکاری بالا و فرصت های شغلی اندک و …) به موفقیت های بزرگی در زندگی خود دست یافته باشد؟

تاب آوری

بالعکس زمانی که درخت در برابر کوچکترین طوفان و بارشی می شکند و دیگر نمی تواند درخت سابق شود . و مصداقش افرادی که با وجود امکانات مناسب و برخورداری از شرایط ایده آل، موفقیت های کمی را در زندگی تجربه کرده اند و تحمل سختی را ندارند . کوچکترین چالشی برای آنها بسیار سهمگین و غیر قابل عبود است.

تاب آوری

تاب آوری ذاتی است یا اکتسابی ؟

تاب آوری ، یک مهارت است که می شود آن را آموخت. مثال : فرض کنید که فردی در ناز و نعمت در کنار خانواده ش بزرگ شده است . او هرگز طعم تلخی و سختی را در زندگیش نچشیده است . ناگاه در زندگی خود تجربیات سختی را از سر می گذراند( فوت والدین، از دست دادن شغل، خیانت همسر و..) او به مرور با اموزش و کار کردن روی خود این مهارت مهم یعنی تاب آوری را کسب می کند.

تاب آوری در هر سن و در هر موقعیتی می تواند رخ می تواند. پس تاب آوری پدیده ای ذاتی نیست. بلکه از طریق تمرین، آموزش، تلاش، یادگیری وتجربه حاصل می شود. پس اگر فکر می کنید تاب آوری کمی دارید، می توانید آن را تقویت کنید و مهارت های خود را برای تاب آور شدن پرورش دهید. به نظرتان خودتان تاب آوری دارید یا خیر ؟

سنجش تاب آوری : افراد چگونه با موقعیت های غیر منتظره کنار می آیند 

ویژگی افرادی که تاب آوری بالا دارند 

مدیریت احساسات و هیجانات

 افرادی که تاب آوری بالا دارند آگاهانه و هشیار عمل می کنند، یعنی نسبت به موقعیت های مختلف ، آگاه و هشیارند، احساسات و هیجان های خود رامی شناسند، بنابراین از علت این احساسات نیز باخبرند و هیجان های خود را به شیوه سالم مدیریت می کنند. از سوی دیگر احساسات و رفتارهای اطرافیانشان را نیز درک می کنند، و در نتیجه بر .خود، محیط و اطرافیانشان تأثیر مثبتی می گذارند

عزت نفس 

یکی از ویژگی های افراد تاب آور ، پذیرفتن خود به عنوان فردی ارزشمند و احترام قائل شدن برای خود است. آنها غالباً عزت نفس بالایی دارند و بدون قید و شرط خودشان را دوست دارند و می خواهند نقاط قوتشان را بیشتر کشف کنند. از ضعف های خودشان هم خبر دارند و  سعی می کنند آنها را رفع کنند. از طریق لینک زیر و انجام تست می توانید میزان عزت نفس خود را بسنجید

 

تست سنجش عزت نفس

مهارت حل مسئله

مهارت حل مسئله  یکی از مهارتهایی است که افرادی که تاب آوری بالا دارند به خوبی به ان مسلط هستند. این افراد در مقابل شرایط مختلف انعطاف پذیر می باشند و توانایی بالایی در پیدا کردن راه حل های مختلف درباره یک موقعیت یا مسئله خاص دارند. همچنین توانایی ویژه ای در تجزیه و تحلیل واقع بینانه مشکلات شخصی و پیدا کردن راه حل های کارساز برای حل و فصل مشکلاتی که به آسانی و سریع حل نمی شوند، دارند. 

تاب آوری

اعتماد به نفس 

بدون اعتماد به نفس، در شرایط سخت و بحرانی نمی توانیم سر بلند بیرون بیائیم. 

این مقاله را بخوانید: تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

آمادگی برای تغییر و منعطف بودن

اینکه زمانی که من با مسئله و چالشی روبرو می شوم به سرعت بتوانم با شرایط کنار بیایم و سازگار شوم در حقیقت نشاندهنده تاب آوری من است . ماندن در مسئله و نتوانستن عبور از چالش نشان این است که ما امادگی برای تغییر نداریم . هر تغییری با چالش هایی همراه است که خود لازمه رشد است .

مثبت اندیشی

خوش بینی و مثبت اندیشی و داشتن این نگرش که آینده می تواند بهترباشد بسیار به افزایش تاب آوری کمک می کند.

مهارتهای ارتباطی خوب

آنها می توانند با دیگران صمیمی شوند و در مواقع بحرانی از حمایت اجتماعی آنها استفاده کنند. خودشان هم سنگ صبور خوبی در مواقع بحرانی به خصوص برای نزدیکانشان هستند.  شنونده های خوبی هستند. ضمن اینکه طیف گسترده ای از مهارت های ارتباطی مثل فن بیان خوب، هنر گوش دادن و احترام به احساسات و عقاید دیگران را نیز غالباً دارند. از طریق لینک زیر می توانید در دوره رایگان فن بیان و سخنرانی شرکت کنید .

دوره رایگان فن بیان و سخنرانی

داشتن دید مسئولانه به جای دید مظلومانه 

افراد تاب آور، خود را مسئول شرایط خویش می دانند و احساس قربانی بودن نمی کنند و برای هرمشکل، شکست و مسئله، منابع بیرونی را سرزنش نمی کنند. آنها سهم خود را در امور زندگی، همراه با مسئولیت، پذیرفته اند وبر این باورند که هر عملی که انجام می دهند بر زندگیشان بازتاب می یابد. البته واضح است که برخی عوامل از کنترل ما خارج است نظیر حوادث طبیعی .

معنویت در زندگی 

معنویت را در خود تقویت کنید تا به فرد تاب آوری تبدیل شوید. افرادی که ایمان قوی دارند ودر مشکلات و سختی ها ضمن تلاش به خداوند توکل می کنند، آرامش و امنیت وصف ناپذیری را تجربه می کنند.

داشتن رسالت و معنا در زندگی 

در زندگی خود هدف ، معنا و رسالت داشته باشید. افرادی که در زندگی هدف مشخصی ندارند و معنا و هدف مهمی برای زندگی خودشان تعیین نکردند ، با هر سختی و تنشی ، از هم می پاشند و انگیزه خود را از دست می دهند

 

مهارت تاب آوری و تحمل سختی چیست ؟ چطور تاب آوری مان را افزایش دهیم

نوشته های مشابه

‫۱۱ نظرها

  1. سلام و درود بر شما…
    باید خود را مسئول شرایط بدونیم و قربانی فرض نکنیم و سختی ها را فرصتی برای رشد قرار دهیم….
    ممنونم از مطالب خوبتون….

  2. سلام وقت بخیر..
    سپاسگزارم از استاد گرانقدر…..مقاله بسیار خوبی بود….ممنونم

  3. سلام و عرض ادب و احترام خدمت استاد گرامی‌…
    در زندگی همه انسانها شرایط غیرمنتظره بسیاری پیش می آید مهم این هست که با این شرایط کنار بیاییم و هیجانات و احساسات خودمون رو مدیریت کنیم و با توکل بر خداوند شرایط رو در جهت رشدمون تغییر دهیم…
    تشکر بابت مقاله کاربردیتون….

    1. سلام و تشکر از مطالب بسیار عالی که در سایت قرار میدهید…
      مسلما با معنویت درست و اصولی به هر آنچه میخواهیم میریم و شرایط سخت برامون. راحت و پلی به سوی موفقیت خواهد شد….
      سپاس فراوان…

  4. درود بر شما..
    مثبت اندیشی یکی از مهمترین مولفه هایی میباشد که باعث تقویت مهارت تاب آوری میشود…..سپاسگزارم از استاد ارجمند..

  5. سلام…داشتن هدف در زندگی یکی از راههای مقابله با سختی هاست…
    ممنونم و آرزوی موفقیت دارم برای شما….

  6. سلام
    من یک اشکالی که برایم پیش میاد این است که نمیتوانم به هدف واحدی پایبند بمانم . و برنامه ریزی کنم برای رسیدن به آن هدف
    و به موفقیت ها هرچند کوچک احتیاج دارم.تا اراده ام را از دست ندهم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید