رادیو سخن سبز(فایل صوتی)

رادیو سخن سبز:خجالتی هستم چه کنم؟راههای از بین بردن خجالتی بودن

خجالتی بودن

در اینجا می خواهم بیشتر در رابطه با خجالتی بودن و کمرویی صحبت کنم.  قبلش یک تعریفی از خجالت در ویکی پیدا بخوانیم. خجالت یک احساس درونی خود کم‌تر پنداشتن  است که در برابر فرد مقابل حاصل می‌شود و در برخی موارد آنقدر شدت می‌یابد که تمامی دیگر حالات اجتماعی فرد را مختل می‌سازد. به نظر شما نمره خجالتی بودن شما از شماره ۰ تا ۱۰ چند است؟ به نظر شما چه اهمیتی دارد که اگر من خجول هستم دنبال این باشم که این مسئله را در خودم حل کنم؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا به گذشته خود نگاه کنید. ببنید که چه خسارتهایی به واسطه خجالتی بودن متحمل شدید. فرصت هایی که از دست دادید.در موقعیت هایی نتوانستید ارتباط چشمی برقرار کنید؟ مبلغی به شخصی قرض دادید نمی توانید پس بگیرید؟ دربرابر درخواستهایی که تمایل به انجامش ندارید، نمی توانید نه بگید؟ ارتباطات ضعیفی دارید؟  ایده و حرفهایی که داشتید و نتوانستید مطرح کنید ؟ فرصت هایی که الان درذهنتان است، می ترسید و در آینده باز ضرر می کنید. از نظر من اگر می شد این ضرر ها را با اعداد ارقام نشان داد دولت ما اولین کاری که می کرد این بود روی رفع این مسئله سرمایه گذاری می کرد. فردی که به خاطر خجالتی بودن این رفتارها رو می کند، باخودش بد می شود و خودش را دائم سرزنش می کند و بعد احساس حقارت و دشمنی با خود نتیجه این سرزنش ها خواهد بود .

اما یک سوال آیا شخصی را می شناسید که هرگز در هیچ موقعیتی حس خجالت و کمرویی را تجربه نکرده باشد؟ کمرویی و خجالتِی بودن یک احساس است که در موقعیت های مختلف ممکن است دچارش شوید. مثلاً وقتی وارد یک مهمانی می شوید، کار جدیدی شروع می کنید، قرار است با یک فرد جدید ملاقاتی داشته باشید، مقابل جمعی صحبت کنید و….اما این یک مسئله وحشتناک نیست که قابل حل نباشد. اما نکته مهم این است که کمرویی و خجالتی بودن اگر شدید باشد خود به خود برطرف نمی شود . علت آن هم به این علت است که شخص خجالتی و کمرو باید با شرایطی که از آن ترس دارد روبرو شود و وارد ترس هایش شود. در ادامه به راهکارهایی می پردازم که به شخص کمرو در موقعیت های قرار گرفتن در جمع یا رویارویی با افراد جدید کمک خواهد کرد.

داستان خجالتی بودن من

یکی از اتفاقاتی که برای من چند وقت پیش افتاد این بود که یکی از همکلاسی های دوران کارشناسی ام وقتی متوجه شد که پا به عرصه سخنرانی گذاشته ام با تعجب در یکی از پست های شبکه اجتماعی گفت: خانم قهرمانی اون موقع که همکلاسی ما بودید که ما اصلاً حرف زدن شما رو ندیدیم. آی درست گفت، عین واقعیت! 😉 ما چند نفر بودیم که همیشه از همکلاسی های آقای خودمان هم فرار می کردیم و با هیچ کس صحبت نمی کردیم. 🙄 😳 در حقیقت من خجالتی بودن من بسیار در آن ایام شدید بود. یا حتی قبل از دوران دانشگاه یادم است که یکی از اقوام وقتی به منزل ما آمده بود به مادر من گفته بود که حواست به دخترهایت باشد چون بعد ها نمی توانند در جامعه از حق خودشان دفاع کنند. خلاصه اینکه من واقعاً خجالتی بودم و این قضیه مربوط به چندین سال قبل است. 

درمان خجالتی بودن با الگو برداری

من همیشه دردوره های آموزشی این مورد را مطرح می کنم. این روش بسیار موثر است. فردی را که ستایش می کنید و در زمینه ای که می خواهید مثل او شوید را الگوی خود قرار دهید. واکنش هایش را در ذهن خود ببینید. شخص مورد نظرتان در موقعیت های جدید و هر موقعیتی که برای شما دشوار است چگونه رفتار می کند، چطور صحبت می کند، فن بیان او چگونه است و…. در ابتدا تقلید کنید . make it  fake it… در ابتدا وانمود کنید، با گذشت زمان و تکرار این تمرین ذهنی شما می توانید در زمینه مورد نظراتان پیشرفت کنید.

تغییر گفتگوی درونی منفی

اگر قبل از قرار گرفتن در موقعیت های جدید یا حضور در جمع ها افکار منفی سراغ شما می آید، باید بتوانید افکار منفی را مدیریت و کنترل کنید. افکارمنفی چون”  با من صحبت نخواهند کرد، من را مسخره خواهند کرد، از صحبت های من خسته خواهند شد و…”در این مواقع سعی کنید با خودتان منطقی صحبت کنید” چطوری من می توانم پیش بینی کنم که آنها چطور من را قضاوت خواهند کرد؟ “

با اشخاص جدید ارتباط بگیرید

این تمرین خوبی است برای اشخاصی است که در موقعیت های جدید همیشه منتظر هستند که دیگران سراغ آنها بیایند. از منطقه امن خود بیرون بیایید. منطقه امن برای ما جایی است که هیچ چالشی برای ما وجود ندارد و باعث رشد و تغییری در ما نخواهد شد. در این شرایط به شما توصیه می کنم که حالت خود را از منفعل به فعال تغییر دهید. شخص منفعل همیشه منتظر است که دیگران سراغشان بیایند. اما شخص فعال خودش شروع کننده ارتباط است. اگر من منتظر باشم که شخص مقابل ارتباط را شروع کند و او هم منتظر باشد من سراغ او بروم، آیا در این صورت ارتباطی شکل خواهد گرفت؟ پس طبق این تمرین عادت کنید که به طور مداوم با افراد جدید صحبت کنید، در این صورت وقتی بخواهید در یک مهمانی یا محیط کار با افراد جدید صحبت کنید ، متوجه خواهید شد که این مهارت را دارید. یک تمرین برای شروع گفتگو روزانه با افراد جدید ، سلام کردن به پنج نفراست. مثلااً در مترو، در سوپرمارکت، در محیط کار، در سمینار، در کلاس جدید، حتی در صف کارتخوان!

 

این مقاله را بخوانید: شروع صحبت در موقعیت های جدید

درباره دانسته هایتان صحبت کنید

نکته مهم این است که اگر قرار است در جمعی صحبت کنم، یا به مهمانی بروم حتماً از قبل به موضوع گفتگوی خودم، یا نحوه شروع ارتباطم فکر کنم. به عنوان مثال اگر قرار است با مدیر بانک جلسه ای داشته باشم، به این فکر کنم که با چه موضوعی صحبت را آغاز کنم؟ اما حواسمان هم باشد که درباره موضوعاتی که تخصص یا دانشی نداریم، وارد گفتگو نشویم. اگر در این موقعیت قرار گرفتید احساس کندذهن بودن یا نالایق نبودن نداشته باشید، مگه می شود ما در تمام حوزه ها حرفی برای گفتن داشته باشیم. نمی دانم ، این کلمه به هیچ وجه از ارزش شما کاسته نخواهد کرد.

برای رفع حجالتی بودن سوال بپرسید

سئوالات بسته را در شروع گفتگو به کار نبرید، از سئوالات باز برای شروع گفتگو استفاده کنید. سوالات باز سوالاتی هستند که پاسخشان یک کلمه نیست. ” چگونه” ، “چرا” کلمات پرسشی هستند که برای پاسخ به آنها نیاز به توضیح بیشتر است. مثلاً من می خواهم با شخصی گفتگو را آغاز کنم .” با اتوموبیل شخصی آمدید ؟ ” پاسخ این سئوال یک کلمه است. بله یا خیر .

تمرین کنید

قبل از قرار گرفتن در موقعیت های دلخواه فضا را کاملاً در ذهنتان به تصویر بکشید و مقابل آینه تمرین کنید. ببنید که حالات چهره شما هنگام صحبت کردن چگونه است. لبخند زدن را تمرین کنید . اگر ارتباط چشمی برایتان سخت است نگاه کردن به افراد را تمرین کنید. این تمرینی است که همیشه از شرکت کنندگان در کارگاهها و سمینارهایم می خواهم که آن را انجام دهند. حتی صدای خود را برای گفتگوی مدنظرتان ضبط کنید. تمرین کردن و کسب آمادگی بسیار در کاهش روندخجالتی بودن موثر است.

این مقاله را بخوانید: رفع خجولی و افزایش اعتماد به نفس

روش های باز دارنده

اگر هنگام رویارویی با موقعیت های جدید ترس و استرس سراغ شما می آید، قلبتان به تپش می افتد، کف دستهایتان عرق می کند و  می لرزد، آمار نشان داده که این علائم بسیاری از افراد کمرو است و نشانه خجالتی بودن است . نفس عمیق کشیدن( تنفس دیافراگمی که در دوره آموزشی فن بیان و سخنرانی و دوره غیر حضوری فن بیان و سخنرانی درباره آن صحبت می کنیم) برای رفع استرس در موقعیت هایی که خجالت می کشیم، بسیار موثر است. راه دیگر این است که هنگامی که استرس سراغتان آمد سعی کنید حواستان را به موضوعی دیگر معطوف کنید. مثلاً یک همکاری داشتم که همیشه کشی در مچ دست خود داشت. از این کش هنگام فکر کردن به موضوعات منفی استفاده می کرد، شما می توانید از این کش برای پرت شدن حواستان به موضوعی دیگر هنگامی که استرس دارید استفاده کنید.

برای دریافت فایل صوتی رادیو سخن سبز با نام ” خجالتی بودن و راههای رفع آن ”  اینجا کلیک کنید :

خجالتی بودن

دانلود فایل صوتی رادیو سخن سبز: راهکار برای رفع خجالت

 

در انتها محصول صوتی افزایش اعتماد به نفس و درمان خجالتی بودن را به شما پیشنهاد می کنم .
برای تهیه محصول روی عکس کلیک کنید.

 

خجالتی بودن

‫۲ نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید