چگونه با شکرگزاری به آرامش برسیم؟
چگونه میتوان در شرایط سخت آرامش خود را حفظ و مشکلات را به طور موثرتری مدیریت کرد؟ زمانیکه بخاطر مشکلات متعدد تحت فشار روحی و روانی هستید؛ انرژی شما تحلیل رفته است و عزم و اراده تان ضعیف شده، نجات بخش ترین اقدامی که میتواند شما را از این وضعیت نجات دهد، شکرگزاری است.
احتمالا تصور کنید که شکرگزاری در چنین شرایطی چگونه ممکن است و بنظرتان تعجب آور باشد. زیرا ما معمولا درباره چیزهایی که داریم؛ قدردانی میکنیم. اما زمانیکه احساس کمبود میکنیم، چگونه میتوانیم قدردان نعماتهایی باشیم که از آن بیبهره ایم؟!
حقیقت این است که شکرگزاری در شرایط سخت دقیقا همان کاری است که میتواند خلاء و کمبودهای ما را جبران کند. علاوه بر این، قدردانی کلید طلایی رسیدن به آرامش و جلوگیری از فروپاشی عاطفی و روانی در زمان استرس است. شکرگذاری به فرد دیدگاه درونی میبخشد که از طریق آن میتواند جهان را مشاهده کند و در واقع، خود را با این دیدگاه کنترل نماید.
اما چگونه میتوانیم از طریق شکرگزاری به آرامش برسیم؟ این موضوعی است که قصد داریم در این مطلب به ان بپردازیم.
فهرست محتوا
اهمیت شکرگزاری در زندگی
شکرگزار بودن در زندگی یکی از آموزههای دینی ما مسلمانان است. روایات بسیاری از پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار وجود دارد که همگی بر تاثیر شکرگزاری در برکت مال و عمر و جان تاکید دارند. امام موسی بن جعفر (ع) در رابطه با شکرگزاری فرموده اند: ” و شکر افضل من النعمه” یعنی شکرگزاری از خود نعمت بالاتر است. زیرا نعمت موقعی است و ممکن است دورهای باشد و تمام شود. اما توجه و توسل به خدا که نعمت دهنده است، پایدار و همیشگی است.
عرفا نیز سالیان پیش به تاثیر و ارزش قدردانی پی برده بودند. مولانا در رابطه با تاثیر شکرگزاری میگوید:” شکر نعمت نعمتت افزون کند / کفر نعمت از کفت بیرون کند.”
قانون شکرگزاری تنها در دین اسلام مورد توجه واقع نشده است. در برخی از کشورها از جمله امریکا و کانادا روزی را به نام “روز شکرگزاری” نامیدهاند که در آن مردم به شکرانه برداشت محصول خود، این روز را جشن میگیرند.
امروزه بسیاری از روانشناسان و دانشمندان حوزه موفقیت به مزیتهای شکرگزاری پی بردهاند و آن را یکی از موثرترین ابزارها برای رسیدن به آرامش و رشد فردی در عرصههای گوناگون زندگی میدانند. به عقیده روانشناسان، شکرگزاری کمک زیادی به آرامش درونی افراد میکند. بعبارت دیگر، داشتن حس قدردانی یکی از عواملی است که احساس شادی و مثبت اندیشی را در افراد پرورش میدهد و آنها را در مسیر موفقیت و رشد فردی قرار میدهد. رسیدن به آرامش یکی از اصلیترین مزیتهای شکرگزاری است.
شکرگذاری چگونه موجب ایجاد ارامش درونی میشود؟
اکثر افراد در زمان سختیها و بویژه تنگناهای اقتصادی تنها کمبودها را میبیند و ابراز نگرانی میکنند. آنها از این نکته غافل هستند که میتوانند با تمرکز روی داشتههای خود و داشتن حس قدردانی هیجانات خود را بهتر مدیریت کنند و به طور موثرتری با چالشهای سخت زندگی مواجه شوند. پژوهشها نشان داده است افرادی که بیشتر شکرگزار هستند، مهارت بالاتری در کنترل احساسات و مقابله با استرس دارند. قدردان بودن مزیتهای فراوانی برای فرد دارد که از ان جمله میتوان به سلامت جسم و روح و بهبود روابط اجتماعی اشاره کرد.
شکرگزاری نباید تنها به مواقعی که همه چیز خوب است و ما احساس رضایت کامل داریم محدود شود. شکرگزاری ابزار قدرتمندی است که بوسیله آن میتوانیم هیجانات منفی خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنیم. بنابراین، قدردان بودن در شرایط سخت و دشوار به ما کمک میکند تا بهتر و راحتتر آرامش درونی خود را حفظ کنیم و با شرایط منفی و طاقت فرسا کنار بیاییم. تحقیقات نشان داده است که شکرگزاری تنها حس خوب را در افراد ایجاد نمیکند، بلکه تاثیر واقعی شکرگزاری در زمان سختیها اشکار میشود. افرادی که شکرگزاری را یکی از ارکان اصلی زندگیشان قرار دادهاند، در زمان مواجهه با شرایط سخت و استرسزا، آرامش بیشتری دارند و با مهارت بیشتری هیجانات منفی خود را مدیریت میکنند.
فرد شکرگزار با روشهای موثرتری استرس را کنترل میکند
تکنیکهای متعدد فراوانی برای مقابله با استرس در شرایط سخت وجود دارد. قانون شکرگزاری به ما کمک میکند تا از تکنیکهای موثرتر برای کنترل استرس استفاده کنیم. بر اساس تحقیقی که در سال 2007 توسط یک روانشناس به نام الکس وود و همکارانش انجام شد، هر چه حس شکرگزار بودن فرد بیشتر باشد، احتمال اینکه برای مقابله با استرس اقداماتی انجام دهد؛ بیشتر میشود. این تحقیق نشان داد که افراد شکرگذار:
1-بسختی ناامید میشوند و دست از تلاش برای حل مشکل برمیدارند.
2-خودشان را برای قرار گرفتن در موقعیت سخت سرزنش نمیکنند.
اما چرا افراد شکرگزار از روشهای بهتری برای کنترل استرس استفاده میکنند؟ در جواب به این پرسش باید بگوییم که افراد قدردان حس مثبت اندیشی بیشتری دارند. این حس آنها را در مسیری قرار میدهد که دنیا را زیباتر میبینند. چنین دیدگاهی افراد را ترغیب میکند تا فعالانه برای حل مشکلاتشان قدم بردارند.
بعبارت سادهتر، حس مثبت اندیشی ای که افراد شکرگزار دارند؛ به آنها کمک میکند که احساس کنند توانایی مقابله با چالش و مشکلات را دارند. بنابراین کمتر احتمال دارد که از مواجهه با شرایط سخت زندگی اجتناب کنند.
از طرف دیگر، هیجانات مثبت ناشی از شکرگزاری به فرد کمک میکند تا به روشهای خلاقانهتری فکر کند. به این ترتیب، منابع جدیدی برای مقابله با شرایط سخت بدست میآورد. تفکرخلاقانه میتواند دید مثبت فرد در شرایط استرس زا را تقویت کند.
فرد شکرگزار بیشتر از حمایت اطرافیان خود بهرهمند میشود
بررسیها نشان داده است افراد شکرگزار در مواجهه با شرایط سخت و چالشهای زندگی سطوح استرس کمتری دارند.افراد شکرگزار در شرایط استرس زا در مقایسه با افراد عادی بیشتر از اطرافیانشان درخواست کمک میکنند. در حقیقت، این افراد زمانیکه از حمایت اجتماعی برخوردار میشوند، بیشتر از افراد عادی آن را احساس میکنند و حس بهرهمندی بیشتری دارند. بعبارت دیگر، حس قدرشناسی موجب میشود تا تاثیر مهربانی ای که از اطرافیانمان دریافت میکنیم، بیشتر شود. حس قدردانی و تشکر بدلیل برخورداری از کمک دیگران باعث ایجاد این باور میشود که در آینده نیز دیگران مجددا به آنها کمک خواهند کرد.
طبق نظریه روانشناس سارا آلگو، سپاسگزار بودن به ما کمک میکند تا افرادی که قرار است در آینده از ما حمایت کنند و روابطشان را با ما تقویت کنند را تشخیص داده و شناسایی کنیم. بعبارت سادهتر، شکرگزاری به ما کمک میکند تا افراد حامی مان را در زندگی شناسایی کنیم.
افراد شکرگذار انسانهای صبورتری هستند
افرادی که از قانون شکرگزاری تبعیت میکنند آموختهاند که برای بدست آوردن نعمت بیشتر در آینده باید صبور باشند. این صبر؛ در حقیقت؛ نوعی کنترل هیجانات است که در آن فرد روشهای کم احساسیتر را جایگذین روشهای احساسیتر میکند. افرادی که مدت بیشتری این نوع رفتار را تمرین و تجربه کردهاند، بهتر از سایرین میتوانند در شرایط استرسزا آرامش خود را حفظ کنند. بطور کلی، شکرگزاری میتواند به ما کمک کند تا خواستههای عجولانه خود را مدیریت کنیم و به این ترتیب، مهارت صبر برای کسب نتایج بهتر در اینده را در ما تقویت میکند. به همین دلیل است که افراد در زمان مواجهه با شرایط سخت باید راجع به چیزهایی که قدردانشان هستند، فکر کنند. این کار مزیتهای زیادی دارد: آرامش بیشتر، احساس حمایت اجتماعی بیشتر، بکاربردن روش بهتر و موثرتر برای کنترل استرس، هیجانات منفی و بیصبری کمتر.
فرد شکرگزار در شرایط منفی واکنش بهتری نشان میدهد
افراد شکرگزار عادتهای رفتاری مفید و موثر بیشتری دارند. این افراد در مواجه با چالشهای زندگی در مقایسه با افراد عادی، بهتر میتوانند هیجانات منفی خود را کنترل کنند. تمرکز فرد شکرگذار بر روی نکات مثبت اشخاص و موقعیتها است. شکرگزاری به ما نکات مثبت پیرامونمان را یادآوری میکند. این آگاهی موجب میشود تا احساس آرامش بیشتری در زمان مواجه با دشواریها داشته باشیم.
محققان دریافتهاند که شکرگزاری میتواند در افراد دید مثبت به زندگی را پرورش داده یا آن را تقویت کند. این دیدگاه به افراد شکرگزار اجازه میدهد تا وضعیت هیجانی خود را مدیریت کنند و آن را در مسیر آرامش بیشتر خود سوق دهند.
روشهای کسب آرامش به کمک معجزه شکرگزاری
شکرگزاری یکی از سادهترین و در عین حال موثرترین روشهای رسیدن به آرامش در زندگی است. با شکرگزاری تمرکز روی نعمتهای زندگی بیشتر میشود و همین موضوع به فرد کمک میکند تا روز به روز شرایط بهتری را بدست آورد. اگر فرد استرسی هستید یا شرایط شغلی شما به گونهای است که مجبور هستید با چالشهای زیادی روبرو شوید، بدون شک بیشتر از هر فرد دیگری به آرامش نیاز دارید. تکنیکهای قانون شکرگزاری به شما کمک میکند تا براحتی هیجانات منفی خود را مدیریت کنید و با آرامش بیشتری بر مشکلات پیش روی خود غلبه نمایید. با انجام این روشها میتوانید شکرگزاری را به جزئی از زندگیتان تبدیل کنید و بیشتر از هر زمان دیگری از نعمت آرامش برخوردار شوید
فهرستی از نعمتهایی که در اختیار دارید تهیه کنید
یکی از بهترین روشهای شکرگزاری، نوشتن نعمتهای زندگی و مرور روزانه آنها است. در لیست خود تمام نعمتهای بزرگ و کوچک را بنویسید. سعی کنید هر روز تعدادی نعمت جدید به فهرستتان اضافه کنید. سپس در طول روز چند بار فهرست تهیه شده را بخوانید. ذهن شما بتدریج به شکرگزاری عادت میکند و پس از آن تنها یکبار خواندن لیست در روز کفایت میکند.
تنها بر روی موضوعات خوب تمرکز کنید
تمرکز بر روی نداشتههایمان و موضوعات بد نه تنها هیچ فایدهای ندارد، بلکه باعث تقویت دیدگاه منفی و بدبینانه ما به زندگی میشود. تمرکز روی انسانها یا مسائل ناخوشایند اطرافمان، حال روحی ما را بدتر میکند و احتمال اینکه به افسردگی مبتلا شویم وجود خواهد داشت. بنابراین بهتر است روی جنبههای مثبت مسائل ناخوشایند اطرافمان تمرکز کنیم. اینکار را با نوشتن نام افرادی که از آنها دلگیر هستیم شروع کنید و در مقابل نامشان ویژگیهای خوب آنها را بنویسید. با این روش، تمرکز خود را از بدیهایی که تصور میکنیم در حق تان انجام داده اند برمیدارید و به سمت خوبیهایشان میبرید. در نهایت، بابت ویژگیهای خوب آنها از خدا تشکر کنید. این تمرین علاوه بر اینکه روابط شما با اطرافیانتان را بهبود میبخشد، آرامش بیشتری در شما ایجاد میکند.
با انجام این دو روش ساده میتوانید شکرگزاری را به یکی از عادتهای پسندیده زندگی خود تبدیل کنید و به این ترتیب، روز به روز زندگی دلپذیرتر همراه با آرامش را تجربه کنید. این عمل همچنین باعث رشد شخصی می شود.
اینستاگرام ما را هم دنبال کنید