کم حرفی | روشهای کنار گذاشتن کمرویی و کم حرفی | ۱۰ روش درمان کم حرفی
سلام سلام به همه شما همراهان عزیز… شاید شما هم با برخی افراد برخورد داشتید که همچون ستاره در جمع ها میدرخشند، میتوانند پشت سر هم داستان بگویند، جمع را بخندانند و نظر جمع را به خود جلب کنند . در مقابل، حرف زدن برای افراد کم حرف یا درونگرا کار سختی است یا در حالت دیگران انتخاب شان صحبت نکردن است . البته اینجا لازم است تفاوت بین فرد درونگرا و خجالتی را مطرح کنم فرد درونگرا انتخابش کم حرفی است و حس بدی نسبت به این مسئله ندارد اما فرد خجالتی دوست دارد حرف بزند اما توانایی یا مهارتش را ندارد. البته کم حرفی مادامی که در کنترل شما باشد خصوصیت بدی نیست. اما گاهی لازم است برای پیدا کردن دوست یا مشارکت بهتر در موقعیتهای اجتماعی کم حرفی را کنار بگذارید. کم حرفی و خجولی حسی است که مانع از حضور فعال و دیده شدن شما در یک جمع می شود. گوشه گیری شما در حالی که همه در حال گفتگو هستند یا حس اضطرابی که با نگاه دیگران به شما وارد می شود همان معضل آشنایی است که اعتماد به نفس شما را می کاهد و باعث می شود فردی گوشه گیر و منزوی جلوه کنید. با تمام نقاط منفی و مشکلاتی که کم رویی و خجالتی بودن به بار می آورد باز هم کم حرفی یک عارضه یا بیماری نیست؛ بلکه چالشی است که با بی توجهی خود افراد به مشکلی حاد تبدیل شده است و به راحتی می توان با تکنیک های رفع خجالت و کم حرفی آن را برطرف نمود.
این مقاله را بخوانید : یاد گیری فن بیان
اگر کم حرفی برای شما چالش ایجاد کرده است و موقعیت های زیادی به واسطه کم حرفی خود از دست دادید، حتما ادامه این مقاله را بخوانید.
فهرست محتوا
کم حرفی چیست؟
کم حرفی به معنای کم صحبت کردن مطلق نیست؛ بلکه بدین معناست که فرد در وقت مناسبی که باید سخن بگوید سکوت اختیار می کند و به نوعی از قرار گرفتن در موقعیت صحبت کردن دوری می کند.
یعنی سخن گفتن و سکوت کردن باید با رضایت شما باشد.
اگر بعد از گفت گوها ، جمع ها و مهمانی ها ، احساس پشیمانی از صحبت نکردن خود داشته باشید شما آدم کم حرفی محسوب می شوید.
آیا کم حرفی را می توان برطرف کرد ؟
درست است که هوش کلامی و زبان، از کودکی آغاز می شود و میزان رشد آن به شخصیت هر فرد بستگی دارد اما نکته اینجاست که زبان با تمرین و ممارست قوی می شود و پیشرفت می کند.
شاید شما هم والدینی را دیدید که بسیار زیاد با کودکانشان تعامل دارند و آنها را وادار به صحبت می کنند. همین رفتار بسیار زیاد در بحث کم حرفی کودکان مهم است. اگر از دوران کودکی ، اطرافیان کودک ، مخصوصا والدینش، در تشویق او برای صحبت کردن سهل انگاری کنند و زمان لازم را نگذارند این کودک دچار کم رویی ، کم صحبتی و عدم اعتماد به نفس می شود و کم کم میل خود را از برقراری ارتباط کلامی از دست می دهد.
اما اگر در کودکی این اتفاق صورت نگرفت جای نگرانی نیست! زیرا کسی که از این توانایی مهم برخوردار نیست با آموزش می تواند آن را بدست بیاورد.
اگر هنوز در دوره رایگان فن بیان و سخنرانی شرکت نکردید از طریق لینک زیر اقدام کنید.
کم حرفی بهتر است یا پرحرفی ؟
هیچ کدام! فرض کنید در جمعی هستید که همه در حال گفتگو هستند فردی به هیچ کسی در جمع اجازه صحبت کردن نمی دهد، شما چه احساسی نسبت به او خواهید داشت( اگر کم حرف باشید که احتمالاً دوست دارید او را بزنید! 😉 ) حال برعکس فرض کنید در همان جمع، یک نفر نه نظر می دهد، نه سوال می پرسد و هیچ واکنشی از خود نشان نمی دهد .شما چه احساسی نسبت به او خواهید داشت( اگر برونگرا و پرحرف باشید که احتمالاً احساس خوبی نسبت به او پیدا نخواهید کرد و تعاملی صورت نخواهد گرفت )
البته که پاسخ به این سوال بستگی به محیط، افراد حاضر دارد. مثلاً فرض کنید در جمعی هستید که از شما دائماً سوال می شود و باید اظهار نظر کنید و حال جمعی را در نظر بگیرید که فقط یک نفر متکلم وحده است و ترجیح به سکوت است.
پس دقت کنیم که در چه زمانی باید صحبت کنید و چه وقت باید کم حرف باشیم.
دلایل کم حرفی
کم حرفی می تواند در اثر عوامل مختلفی باشد مانند :
- اعتماد به نفس پایین
- عدم تسلط بر مهارت های ارتباطی
- ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن دیگران
- ترس از اشتباه کردن
- عوامل محیطی مانند خانواده و مدرسه و جایگاه اجتماعی
- عزت نفس پایین
- عدم آشنایی و احساس راحت بودن از طرف مقابل
- درونگرایی ،کم رویی و خجالت
- تصور اشتباه از اینکه حرفی برای گفتن نیست!
- و…
کدامیک از دلایل بالا در شما هم صدق می کند؟
درمان کم حرفی
۱٫عبارت های شروع کننده برای شروع صحبت داشته باشید
درمحیط های مختلف که قرار است حضور پیدا کنید حتما مکالمه هایی را از قبل آماده داشته باشید . یک ضرب المثل است که می گوید آماده نبودن برای کاری آماده شدن برای شکست است . مثلاً اگر به مهمانی میروید میتوانید با این جمله ارتباط بگیرید که : «غذای خوشمزه ای بود . شما تا به حال خودتون درست کردنش تست کرید ؟» یا صحبت هایی پیرامون میزبان یا مهمانان دیگر .. « شما چه نسبتی با میزبان دارید؟»
میتوانید از ویژگی شخصی که در حال صحبت کردن با او هستید تعریف کنید. « شما واقعاً عالی صحبت می کنید . آیا در این زمینه تمرین هم داشتید ؟»
اگر جایی حضور پیدا می کنید که وجه اشتراکی با افراد حاضر در آنجا دارید با مطرح کردن وجوه مشترکتان ارتباط را آغاز کنید . و بعد سوال بپرسید. مثلا بگویید: «من عاشق ورزش شنا هستم . ورزش مورد علاقهی شما چیست؟»
این مقاله را بخوانید : سر صحبت را باز کردن
۲٫صحبت های خود را از قبل تمرین کنید
اگر قرار است در یک مهمانی شرکت کنید چه صحبت های احتمالی ممکن است پیش بیاید ؟ حتما از قبل صحبت هایی که قرار است انجام دهید را تمرین کنید. تمرین شما باید متناسب با موقعیتی باشد که با آن مواجه هستید. اگر به دانشگاه میروید تمرین مکالمه میتواند روی موضوعات درسی، صحبت خاصی با استاد ، همکلاسی و …متمرکز باشد. اگر قرار است به مهمانی بروید مکالمهی تمرینی شما میتواند روی علایق مهمانها، میزبان ، حسن جویی از دیگران و یا غذایی باشد که در مهمانی پذیرایی می شود .
۳٫چالش تعریف کنید
برای خودتان چالش تعریف کنید که ساکت نباشید.حواستان به موضوع مورد بحث در جمع باشد. آن را دنبال کنید و هرجا سکوت شد شما باتوجه به صحبت های افراد مکالمه را ادامه دهید.
مثلاً وقتی صحبت از بیکاری می شود و همه در حال گله و شکایت هستند شما می توانید با مثالهای نقضی که در اطرافیانتان می بینید حتی صحبت را نقض کنید.
۴٫سؤالات باز مطرح کنید
سؤالات باز سئوالاتی هستند که به پاسخی بیش از یک بله یا خیر احتیاح دارند. این نوع سؤالات به شما امکان میدهند که فرد مقابل را بشناسید و در حقیقت حس مهم بودن به افراد می دهید چون بیشتر آدمها از حرف زدن دربارهی خودشان استقبال میکنند.
برای مثال به جای اینکه بپرسید: « آیا میزبان را می شناسید بپرسید : چطور با میزبان آشنا شدید ؟»
به جای « فردا وقت دارید ؟» بگویید: «برای فردا برنامه تون چطور است ؟»
۵٫برای درمان کم حرفی با خودتان صحبت کنید
افراد کم حرف معمولاً با خودشان ( واگویه) صحبت می کنند . افرادی که ویژپی کم حرفی دارند فکرهای زیادی دارند که با کسی در میان نمیگذارند و عادت کردهاند که سکوت اختیار کنند. اما تمرینی که من می خواهم مطرح کنم این است که باید مغزتان را تمرین دهید که افکارتان را به زبان بیاورد.
هر وقت کاملا تنها بودید هر چه به ذهنتان رسید را بر زبان بیاورید. هر روز حداقل ۵ دقیقه با خودتان در رابطه با مسائل گوناگون حرف بزنید.
در آغاز این کار به نظرتان عجیب میرسد اما هر چه بیشتر انجامش دهید بیشتر به آن عادت میکنید و نتبجه آن را خواهید دید.
این مقاله را بخوانید : افزایش عزت نفس
۶٫افکار منفی را بیرون بیندازید
«اگر حرف بزنم منو مسخره کنند چی؟ اگر وسطاش حرف کم بیارم؟ اگر کسی تو جمع باشه که بگه حرفم اشتباهه؟ اگر تپق بزنم؟»
افراد کم حرف و خجالتی دچار این خود گویی های منفی هستند و در بیش تر موارد واقعا این افکار واقعی نیستند و تنها اضطراب و نگرانی ایجاد می کنند.
برای مقابله با این افکار منفی روی هرکدام از صداهای ذهنی تان اسم بگذارید. مثلاً خانم غرغرو، آقای قاضی، خانم کامل گرا ، آقای دستور بده و…در هر موقعیتی با توجه به صداهای ذهنی تان بگوئید خانم …اومد باز . آقای …باز تشریف آورد. مثلاً زمانی که می خواهید صحبت را شروع کنید ، خانم کامل گرا می اید و می گوید: «حواست باشه خراب نکنی،آبرو و اعتبارت می ره و..». این نام گذاری صداهای ذهنی به شما کمک می کند که خودتان را از افکارتان جدا کنید و بدانید که این صداها و افکار همیشه هست و الان موقع گوش کردن به آنها نیست! باید کار درست انجام بدید. در محصول غلبه بر کامل گرایی بسیار جامع راجع به دلایل کامل گرایی و راههای رفع آن به صورت کاربردی توضیح دادیم.
فیلم وبینار غلبه بر کامل گرایی
۷٫افزایش عزت نفس
یکی از عوامل کم حرفی ( به استثنای شرایطی که افراد خودشان کم حرفی را انتخاب می کنند) عزت نفس پائین است و تصورات اشتباهی از خود دارد به شکلی که یا فرد برای خودش ارزشی قائل نیست و یا اینکه فکر می کند دیگران برای او ارزشی قائل نیستند بنابراین از فردی که دارای چنین تفکری است نمی شود انتظار داشته باشیم که با اعتماد به نفس و اطمینان خاطر در جمع دیگران حضور داشته باشد. پس فرد کمرو و کم حرف در وهله ی اول باید خودش را دقیقاً مورد بررسی قرار دهد تا بتواند افکار و قضاوت هایی که منشاء چنین ناراحتی هایی است را پیدا کند و آنها را برطرف کنید .
۸٫دربارهی جریانات روز مطالعه کنید
از آنجایی که من خودم شخصاً با دیدن تلویزیون و خواندن اخبار مخالف هستم اما این عقیده را دارم که برای شروع صحبت در مکالمه ها مطلع بودن از اتفاقات روز می تواند به ما در شروع و ادامه صحبت کمک کند. در این صورت در هر مکالمهای قرار بگیرید حرفی برای گفتن دارید. لازم نیست در همهی موضوعات اطلاعات عمیقی داشته باشید به اندازهای که بتوانید در بحثها نظری داشته باشید کافی است. برای اینکار چند موضوع خبری یا وبسایت موضوعات روز را دنبال کنید تا به روز باشید.
۹٫زبان بدن باز داشته باشید
زبان بدن باز ناخوداگاه این پیغام را به مخاطب می دهد که من تمایل به برقراری ارتباط و شروع صحبت با تو دارم . همین دیروز بود که در دوره فن بیان و سخنرانی به شرکت کننده ها گفتم که همین الان از جای خودتان بلند شید و با ژست یک انسان با اعتماد به نفس حرکت کنید ، تماس چشمی خوبی برقرار کنید و صاف بایستید. با اعتماد به نفس صحبت کنید، یعنی با صدایی رسا حرف بزنید که دیگری آن را بشنود. سریع حرف نزنید. و با لحنی دوستانه و علاقهمند به آشنایی حرف بزنید.
۱۰٫از دیگران حسن جویی کنید
حسن جویی یعنی بیان کردن خوبی های دیگران و تعریف کردن از آنان است.
افراد با عزت نفس بالا به راحتی با دیدن ویژگی های مثبت افراد از آنها حسن جویی می کنند. یکی از بهترین راهکار های شروع صحبت با دیگران حسن جویی است چرا که هر کسی دوست دارد که دیده شود و احساس مهم بودن کند. به عنوان مثال در سالن سمیناری کنار فردی نشسته اید و می خواهید صحبت را با او آغاز کنید. می توانید با این حسن جویی شروع کنید: احساس من اینه که آدمهایی که دنبال رشد و این سمینارهای آموزشی هستن واقعا آدمهای متفاوتی هستن که واقعا قابل احترامن. شما هم جز همین آدمها هستین می تونم اسم تون بپرسم و باهم بیشتر صحبت کنیم.
اگر در هنگام صحبت با افراد از آن ها تعریف شود،حس خوبی که به آن ها منتقل می شود باعث ترشح نوروپپتاید(هورمون آرام بخش) و آندروفین(هورمون شادمانی) می شود.
براساس تحقیقات با این حرکت از دید فرد مقابل شما فردی فهمیده،دلسوز و جذاب به نظر می رسید و این صمیمیت ایجاد شده ، باعث راحت تر شدن ارتباط های کلامی می شود.
عالی و مفید بود. ممنون
ممنونم خانم قهرمانی بابت مطالب بی نظیرتون
سلام
چرا اینقدر قیمت دوره فن بیانتون گرونه!
عجیبه واقعا
لطفا هزینه دوره را بیارین پایین !
سلام.خسته نباشید.ممنونم واسه مقاله تون
من مشکلی که دارم اینه که حرفی واسه گفتن یا سوالی به ذهنم نمی رسه که بپرسم، انگار مغزم قفل میشه و فقط گوش میدم، بعدا که یاد اون لحظه گفتگو می افتم واسم سوال پیش میاد که با خودم میگم کاش اون موقع به ذهنم می رسید.
ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام خدمت شما . این که حرفی به ذهنتون نمیرسه باید تمرین فن بیان انجام بدید. یک تمرین مهمش صحبت کردن سه الی پنج دقیقه راجع به موضوعات مختلف هست مثلا سه الی پنج دقیقه راجع به قوری صحبت کنید.
حتما اگر تهران هستید دوره حضوری بسیار به شما کمک می کند چون عزت نفس تان باید افزایش پیدا کند. لینک دوره را در ادامه قرار خواهم داد.
http://sokhanesabz.com/?p=662
عالی و کاربردی…. ممنوووووون
ممنونم دوست عزیز
سلام و علیکم
در خصوص سایت و آموزش های کاربردی و کم نظیرتان سپاسگزارم.
سلام دوست عزیز از اینکه روی مهارتهایتان و اموزش خودتان زمان می گذارید به شما تبریک می گوئیم. و متشکریم از حسن نظر شما .
سلام و عرض ادب
خیلی وقت دنبال مطالبی در خصوص آموزش فن بیان هستم از دیدگاه من مطالب آموزشی شما بهتر از اساتید دیگه بوده که در سایتها مشاهده کردم ولی موضوع اصلی من اینکه صدای آرامی دارم و قدرت کافی ندارد اگه در این زمینه راهنمایی بفرمایید ممنون میشم
تلاشتون برای آموزش فن بیان و ارائه مطالبتون در سایتها قابل تقدیر است
سلام و درود بر شما ممنونم از همراهی تون . برای اینکه صداتون بلند تر بشه تمرین بلند خوانی انجام بدین یعنی متنی را بردارید و با صدای بسیار بلند بخونید البته طوری که حنجره تون اذیت نشه . محصول چطور فن بیان خوبی داشته باشیم هم برای شمامفید است که لینکش براتون ارسال می کنیم
https://sokhanesabz.com/product/%da%86%d8%b7%d9%88%d8%b1-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86-%d8%ae%d9%88%d8%a8%db%8c-%d8%af%d8%a7%d8%b4%d8%aa%d9%87-%d8%a8%d8%a7%d8%b4%db%8c%d9%85/
ممنون از شما که مقالاتی خوبی منتشر می کنید
خوشحالیم که مفید بوده است
ممنون مقاله تون کاربردی بود
سلام و درود بر شما. تبریک می گم در پی رشد و اگاهی هستین مقاله زیر هم برای شما مفید است
https://sokhanesabz.com/difference-between-self-esteem-and-self-confidence/