مقالاتسخنرانی

سخنرانی خوب – چگونه سخنران خوب و تاثیرگذاری باشیم ؟

 

سلام سلام خدمت همه شما همراهان عزیز ..در این مقاله قصد دارم در رابطه با یک سخنرانی خوب و اینکه چطور سخنران خوبی باشیم صحبت کنم. سخنرانی دارای ۴ بخش است . مخاطب ، سخنران، محتوا و محیط . در کلاس فن بیان و سخنرانی همیشه هنگامی که وارد مبحث سخنرانی می شوم تأکید می کنم که سخنرانی خوب و مؤثر نیاز به کسب آمادگی و تمرین دارد . 

نکات کلیدی در ارائه یک سخنرانی خوب

۱٫تا کنون راجع به تیز حس بودن شنیدید؟ تیز حسی در سخنرانی یعنی اینکه نسبت به حواس پنچگانه خود آگاه تر باشیم . مثال می زنم . یکی از حس های پنجگانه ما بینایی است . یعنی چی که نسبت به حس بینایی خود در سخنرانی آگاه تر باشیم ؟ یعنی اینکه با دقت بیشتری به مخاطبان و عکس العمل های آنها توجه می کنم. وضعیت چهره، حالات ، حرکتهایشان را نامحسوس در نظر می گیرم . به عنوان مثال وقتی می بینیم که مخاطبان زیاد خمیازه می کشند، اینکه دائمأ موبایل خود را چک می کنند یا مدام از کلاس یا جلسه خارج می شوند، خب این واکنش های مخاطبان چه پیامی برای ما دارد ؟مسلماً سمینار خسته کننده شده است و ما برای ارائه یک سخنرانی خوب باید جو را تغییر دهیم، مثلاًَ از حضار می خواهیم که بلند شوند و جای خود را تغییر دهند یا اینکه تمرین هایی را برای انجام تمرینات عملی خواهیم گفت تا جو کلاس تغییر کند. ( البته مسلم است که در سمینارهای خیلی بزرگ امکان پذیر نیست و ما نهایتا می توانیم افرادی که در ردیف های جلو هستند در نظر داشته باشیم).  تیز حسی شنیداری هم یعنی اینکه با دقت بیشتری توجه کنم که افراد در حال گفتن چه چیزهایی راجع به سخنرانی ، سمینار و کلاس مربوطه هستن ، یا چه صداهایی به گوش می رسد. 

سخنرانی خوب

گاهی که در سمینار یا کلاسی شرکت می کنم از سخنران به دلیل تیز حسی پائین تعجب می کنم . به عنوان مثال در کلاسی شرکت کرده بودم که یک نفر از دانشجویان کاملاً خواب بود و مدرس کلاس به هیچ وجه متوجه کسل کننده بودن مطلب نبود و تغییری در وضعیت موجود نداد.

محصول کنترل و مدیریت ترس و استرس سخنرانی

۲٫امان از دست سخنرانی که صدایش یکنواخت و پائین است 🙄 در این موقعیت به شدت سخنرانی خسته کننده خواهد شد. برای ارائه یک سخنرانی خوب و مؤثر آهنگ صدایتان را در وقت مناسب بالا و پائین ببرید. فراموش نکنید که صدا یک ابزار موسیقی است و می توان از کاهش و افزایش تدریجی آن برای تنوع و تأکید بروی بعضی کلمات استفاده کرد . به عنوان مثال من می خواهم روی کلمه “تا فردا “در جمله زیر تأکید کنم . تخفیف ثبت نام فقط تا فردا موجود است . با تأکید و شدت در این کلمه می توانیم منظور خود را بهتر برسانیم . کنترل صدا هنگام سخنرانی یک عامل بسیار مهم است .البته این نکته را هم بگویم که صدا مانند ماهیچه است و می توان با تمرین ان را تقویت کرد. پس اگر هنوز انطور که می خواهید صدایتان بالا و پائین نمی شود نگران نباشید . یکی از تمرینات مهمی که در دوره آموزشی فن بیان و سخنرانی و همچنین دوره آموزشی نوجوان قهرمان مطرح می شود تمرینات صدا سازی است .

تمرینات داشتن صدای خوب

۳٫ شناخت مخاطب برای ارائه یک سخنرانی خوب بسیار مهم است . از علایق ، نیازها، سطح دانش و آگاهی مخاطبین خود مطلع باشید. شناخت مخاطب در چه زمینه هایی انجام می‌شود؟ زمینه های مختلفی برای شناخت مخاطب در سخنرانی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:

  • تعداد مخاطبان در سمینار یا کلاس
  • سن و جنسیت مخاطبان
  • سطح دانش و آگاهی مخاطبان در مورد موضوع سخنرانی
  • نیاز مخاطبان

اگر هنوز در دوره رایگان سخنرانی و فن بیان شرکت نکردید از طریق لینک زیر اقدام کنید .

دوره رایگان فن بیان و سخنرانی

  برای ارائه یک سخنرانی خوب و مؤثر، در مورد اول یعنی تعداد مخاطبان ،برای یک کلاس کوچک مثلا ۱۰ نفره می توان تمرینات گروهی را بیشتر انجام داد و حتی به سوالات هم پاسخ داد. اما برای مثلاً یک سمینار ۱۰۰۰ نفره ، فرض کنید بخواهیم به سوالات پاسخ دهیم ! دیگر زمانی برای ارائه نخواهد ماند.

در مورد دوم یعنی سن و جنسیت هم صحبتی که برای به عنوان مثال نوجوانان انجام می شود با مخاطبانی که سن بالاتری دارند فرق دارد و محتوا باید براساس آن تنظیم شود. در مورد جنسیت هم اگر به عنوان مثال سخنران خانم باشد و مخاطبینش همه خانم باشد ازادی عمل بیشتری در شوخی ها و ارائه مطالب خواهد داشت . گاهی هم موضوع سخنرانی عمومی است و جنسیت ان چنان مطرح نیست.

در مورد سوم یعنی سطح دانش و آگاهی مخاطبان هم باید توجه کنیم گاهی مخاطبان دانش بسیار زیادی در مورد موضوع دارند، که در این مرحله باید حواسمان باشد که اطلاعات جدیدتری را ارائه کنیم.گاهی هم مخاطبین در حد صفر کیلومتر هستند خب مسلماً تا مطالب ابتدایی را ندانند نمی توانیم مطالب عمیق تری ارائه دهیم. پس این شناخت به ما کمک می کند که از واژه ها و الفاظی استفاده کنیم که کاملاً متوجه شوند.

در مورد چهارم، نیاز مخاطبان، ممکن است این سؤال را بپرسید که سخنران از کجا بفهمد که نیاز مخاطبان چیست.

نیاز مخاطب توجه ، حس خوب، احساس مهم بودن ، موفقیت ، ثروت ، شادی و..است

می توان قبل از سمنیار از فرم های نظر سنجی استفاده کرد . اگر هم که دعوت به سخنرانی می شوید حتما از فرد یا سازمانی که شما را دعوت کرده در مورد نیاز و اولویت اصلی حضار سوال بپرسید.

۴٫ چطور به بهترین نحو مطالب را منتقل کنیم ؟

اول اینکه  از اسلاید های حرفه ای و جذاب، فیلمهای مفید و جذاب ، نمودارها ، عکسهای متنوع برای ارائه خود استفاده کنید. از آمار و ارقام برای ارائه نقطه نظرهای خود بهره ببرید.  نقل قول  افراد موفق و بزرگان را بیان کنید . داستان های شخصی ، مثالهای مرتبط خود مرتبط با موضوع را مطرح کنید . 

جملات مناسب برای شروع سخنرانی

۵٫  برای ارائه یک سخنرانی خوب و مؤثر چه در گفتگوی دو نفره و چه در سخنرانی های بزرگ به زبان بدن خود اشراف کامل داشته باشید.

سخنرانی خوب

چهره ای بشاش و گشاده رو داشته باشید . قامت ایستاده و محکم ، صدای پرانرژی و محکم ، حرکات دست و راه رفتن متناسب و…همه این موارد در شکل گیری حس و قضاوت های مخاطب در شما تاثیر دارد . زبان بدن شما باید با سخنانتان هماهنگ باشد .

در پایان اگر علاقمند هستید که روی خودتان در بحث فن بیان و سخنرانی بیشتر کار کنید و سخنرانی ماهری شوید پیشنهاد می کنم دوره فن بیان سخنرانی حضوری تهران و یا دوره فن بیان و سخنرانی غیر حضوری را شرکت کنید.

سخنرانی خوب – چگونه سخنران خوب و تاثیرگذاری باشیم ؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آموزش فن بیان و سخنرانی سخن سبز
دریافت فایل صوتی
برای دریافت هدیه ویژه ایمیل خود را وارد کنید